IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt gick på onsdagen ut i en intervju i Norrköpings Tidningar och berättade att han lagt bort alla förhoppningar om att IFK Norrköping ska kunna konkurrera om ett SM-guld. FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg reagerar på två sätt när han får höra Hunts utspel.

– Jag tycker inte att man ska räkna bort sig själv när man är IFK Norrköping. Han är inte dummare än att han ser att Malmö ångar på och Norrköping kan bara påverka sin egen poängskörd och räknar med att Malmö ska fortsätta att vinna.

– Samtidigt är det ett sätt få spelarna att slappna av att vi spelar inte med den här pressen och jag tror att ganska många i IFK Norrköpings trupp hoppades och trodde att de skulle vara med däruppe igen. Ett sätt för honom att avdramatisera det hela.

Men hur tror du att spelarna i IFK Norrköping känner när de får höra att deras ordförande har ”gett upp” SM-guldet redan efter 11 omgångar?
– Det är ju den andra sidan av myntet att vissa spelare kan komma att känna att ”då kan jag lika gärna lämna i sommar”.

– Men man kan också tycka att det är slugt av honom. Varken spelare eller Jens Gustafsson vill nog höra det här och även om ingen allsvensk klubb utåt säger att man ska gå för SM-guld så finns det i en klubb som IFK Norrköping ändå där att klubben ska vara med i striden. Jag har pratat med Jens tidigare som har sagt till mig att han hela tiden vill motivera spelarna till att hela tiden ta nästa steg och att de hela tiden vill bli bättre jämfört med tidigare år. Nästa steg vore då att vinna SM-guld.

Magnus Österberg reagerar också på Hunts uttalande om att det mest är media som har haussat upp klubben som en SM-guldfavorit.
– ”Jag har aldrig sett oss själva som en guldkandiat säger han”. Det är att slå tunnel på sig själv. Det är ju raka motsatsen till hur de har agerat inför säsongen med att plocka in spelare som Haksabanovic och Christoffer Nyman. Norrköping har inte gjort sig kända för att köpa in namnkunniga spelare men gjorde det nu till den här säsongen och tittar man till Norrköpings toppar är de bland de bästa topparna som finns i den här serien.

Istället tror Österberg att Hunts uttalande mer är en avledningsmanöver inför både fortsättningen av allsvenskan och det kommande kvalet till Europa League.
– Det känns som en avledande löpning av honom att bort fokus från allsvenskan och avdramatisera att klubben gjort en satsning på kvalet till Europaspelet. Kan de gå bra där så kommer ändå Jens Gustafsson att få godkänt som tränare den här säsongen, även om det skulle gå mindre bra i allsvenskan. Det är två tredjedelar kvar av serien. Det är 54 poäng. Går klubben rent så finns chansen, även om det blir svårt att knapra in poängen till Malmö FF. Jag tror som sagt mest att det här är en avledningsmanöver för att ta bort pressen från spelarna.

Tror du det finns ytterligare medel att förstärka laget till kvalet till Europa League?
– Ja. Norrköping verkar ha en rätt god kassabok numera och förmodligen kommer man också att sälja Kalle Holmberg och det kommer också att inbringa en slant.