Malmö FF befäste sin serieledning via 2-1 mot Gif Sundsvall. Det var ett MFF som hade ett kraftigt bollinnehav, förutom en kortare period i den andra halvleken. Och som laget såg ut nu så borde det funderas både en och två gånger hos lagen i Stockholm och Göteborg om hur SM-guldet ska kunna gå någon annanstans än till Skåne. 
– Ja, det kan vi nog konstatera utan att ta i från tårna. Inte för att det skiljer sig särskilt mycket i poängväg, men just nu spelar Malmö FF en väldigt imponerande fotboll, säger FotbollDirekts krönikör Patrick Ekwall på frågan om MFF har kopplat guldgreppet nu.

Det har funnits vissa tvivel kring Malmö FF inledningvis. Inte minst med tanke på lagets inledning av allsvenskan med ”bara” en poäng i premiären mot BK Häcken och därefter förlust mot just Gif Sundsvall i den andra omgången. Men efter den förlusten med 1-3 har MFF inte förlorat. 1-1 borta mot Norrköping och 0-0 mot IFK Göteborg har varit två små gupp på vägen men i övrigt har skåningarna sopat rent.

Och även om laget blir satt under press som under den andra halvleken mot Gif Sundsvall så reder laget ut det ändå.

Patrick Ekwall såg matchen och kommenterar här för FotbollDirekt MFF:s 2-1-seger.

Din spontana känsla kring matchen såhär minuterna efter slutsignalen?
– Bollinnehav brukar inte alltid vara en värdemätare för hur en match ska sluta. Men Malmö hade 26-3 i avslut. Det säger en hel del om hur den här matchen såg ut. Bara 2-1 till slut, men efter ett bastant MFF-övertag. Anders Christiansen visade återigen att han är lagets viktigaste spelare när han avgjorde matchen.

Guillermo Molins petad från start, finner du det märkligt efter hans två mål senast och fina målform?
– Nej, inte direkt. Det är tydligt att Uwe Rösler brukar cirkulera med sina forwards.

Apropå Rösler, borde han inte kunna få ut ännu mer ur det här laget än en 2-1-seger mot Gif Sundsvall sett till hur matchbilden såg ut?
– Jo. Men Rösler kunde inte direkt hoppa in och göra målen på egen hand. Malmö hade allt och kunde ju till och med kosta på sig lyxen att spela fram till Sundsvall till deras mål.

Pa Konate var tillbaka på Stadion men inte i den himmelsblå tröjan som vi vant oss att se honom i, utan i Sundsvalls tröja denna gång. Hans insats i matchen, vad säger du om den?
– Jag har aldrig sett honom så bra på Stadion i Malmö någonsin och då har han ändå spelat en del matcher där förut, om man säger så. Faktum är att han var ytterst nära att ta sig fram till ett friläge på slutet efter en läcker tunnel i straffområdet.
Och när vi ändå är inne på Gif Sundsvall. Linus Hallenius som öppnade säsongen starkt och som ska dra det tunga offensiva lasset – nu sjätte raka matchen utan mål. Vad är det som inte stämmer hos honom?

– Det är mest hela Sundsvall som tycks ha hamnat i en ond cirkel. Inte för att dagens match handlade så mycket om det, Malmö styr alla matcher på hemmaplan, men många lag har hunnit lära sig att hantera Sundsvall. Nu måste de vidareutveckla sin fotboll ytterligare ett snäpp. Hallenius kan inte göra Sundsvall på egen hand.
MFF har nu ett försprång på sex poäng ned till tre jagande lag dock med en match fler spelad. Är det trots allt ett guldryck vi har fått se?
– Ja, det kan vi nog konstatera utan att ta i från tårna. Inte för att det skiljer sig särskilt mycket i poängväg, men just nu spelar Malmö FF en väldigt imponerande fotboll. Och när de inte har gjort det så har de vunnit ändå. Sett till alla tänkbara förutsättningar framöver så blir det förstås ett bastant grepp på motståndarna.