Foto: Bildbyrån

Hur klarar sig Djurgården utan Marcus Danielson? Inte bra – enligt statistiken. Sedan han kom till klubben inför fjolårssäsongen så har Djurgården bara vunnit två allsvenska matcher utan honom.
– Det var inga siffror jag hade koll på, jag har inte reflekterat så mycket över det. Kul att det går bra med mig på planen, säger Danielson till FotbollDirekt.se.

Marcus Danielson kom till Djurgården inför säsongen 2018. Sedan dess har mittbacken blivit en centralfigur i Djurgårdens lagbygge – given i mittlåset och numera också lagkapten. En absolut nyckelspelare – det visar också statistiken.

I år har Djurgården poängsnittet 2,43 med Danielson på planen, 0,33 utan. Danielson missade tre matcher mellan 28 april och 12 maj och Djurgården förlorade två (derbyn mot Hammarby och AIK) samt kryssade mot Helsingborg. De matcher han spelat har det blivit fem segrar och två oavgjorda.

I fjol gjorde Danielson 25 matcher i allsvenskan för Djurgården, och mönstret var detsamma. Det gick bättre med honom än utan. 1,68 med Danielson och 1,2 utan honom. Djurgården har bara vunnit två matcher utan honom i allsvenskan sedan han kom. Mot IFK Göteborg och Häcken under fjolårssäsongen.

– Det var inga siffror jag hade koll på, jag har inte reflekterat så mycket över det. Kul att det går bra med mig på planen. Jag gör bara mitt bästa när jag spelar så får man se vad det leder till, säger han till FD.

I år är Danielson ett givet val som en av två mittbackar, i de flesta matcher hittills har det varit tillsammans med Erik Berg.

I fjol såg det åtminstone på förhand mer öppet ut – han var ny för säsongen från Gif Sundsvall, där fanns redan Jonas Olsson och Jacob Une Larsson som var ihopspelade, och senare under säsongen kom även Erik Berg (då Johansson) in.

Det blev ändå 25 matcher, och Danielson säger att han aldrig upplevde sig som någon backup på mittbacken.

– Jag startade 25 av 30 matcher i allsvenskan, då vet jag inte om man är någon backup. Jag såg det som en utmaning att ha tuff konkurrens. Presterar man så får man spela.

Danielson missade som sagt tre matcher nyligen då han tvingades av med hjärnskakning mot Norrköping 25 april.En längre frånvaro, men nu känner han sig helt okej och redo för Östersund hemma på söndag.

– Det känns bra, det var väl lite i första tio-femton i Falkenberg senast där man inte kände att tajmingen satt riktigt. Men man kom in i det snabbt. Men annars har det inte varit några problem, det har funkat bra, säger Dif-kaptenen, som aktar sig för att underskatta ÖFK – söndagens motståndare har fyra raka utan seger:

– De är alltid svåra att möta, de har duktiga spelare. Det blir nog en liknande match som mot Elfsborg senast, det är samma typ av motstånd, gillar att hålla i bollen och har skickliga spelare, så det blir en tuff match.