• Publicerat 24 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Nu är det dags för årets första göteborgsderby mellan IFK Göteborg och Häcken. Senaste derbyt mellan lagen slutade i ett stort fiasko för Blåvitt (1-4). Ett av våra största anfallsnamn genom tiderna, Ralf Edström, tror nu på något helt annat.
– Oj, så svårt och jämnt det känns. Jag tror 2-2. Det är också en stor risk att det blir något rött kort i matchen, säger Edström till FotbolDirekt.se.

Inför säsongen tippades IFK Göteborg av många experter på en nedflyttningsplats, det pratades om kris, tränarbyte och allsvensk överlevnad. Nu befinner sig dock IFK i
toppen av allsvenskan och har redan lyckats slå regerande svenska mästarna AIK med hela 3-0. Förunderligt hur någonting på så kort tid kan svänga som det gjort för IFK.

Nu ska man på bortaplan ta sig an den allsvenska tvåan Häcken.
FotbollDirekt.se har varit i kontakt med förre Radiosporten-experten Ralf Edström om lördagens derby.
– Många tippade Blåvitt på nedflyttningsplats, jag tippade IFK på nionde och nu ligger de
lite högre än så men det är en lång säsong och det kan fortfarande hända mycket. Man måste komma i håg det men det är klart att det ser lovande ut för IFK.

Vad är skillnaden mellan fjolåret och i år. Vad är det som gör att IFK lyckas så mycket bättre i år?
– Det är svårt att sätta tummen på. Jag tycker väl försvarsspelet ser bättre ut i år vilket de visade mot AIK bland annat. Dessutom har ungtupparna klivit fram på ett annat sätt i år, bland annat Benjamin Nygren, Pakka (Patrik Karlsson-Lagemyr) och Alhassan Yusuf. Sen tycker jag även Sebastian Ohlsson är i princip landslagsmässig, även om han var lite sämre här sist. Vidare tycker jag fortfarande att de behöver ha lite längre anfall. Hålla i lite ytterligare. Men det är ändå skillnad mot förra året, nu försöker de ändå spela.
Förra året var det många långa bollar.

Många unga spelare som får chansen i år, hur ser du på IFK chanser att få behålla de över resten av säsongen?
– Många klubbar är nog på jakt efter bland annat Nygren. Nu har han visserligen varit lite sämre den senaste tiden. Men han har en jävla blick för spelet. Det kan bli något stort av honom. Men det blir ofta så när de slår igenom i allsvenskan, han går säkert utomlands. Men jag vet inte, han måste få tid. Ge honom det. Han är inte färdig ännu. Långt i från.

Göteborgsderby i helgen – vad tror du om den matchen?
– Häcken har bra form just nu men ändå lite oroväckande att de släppte in tre mål mot Sirius. Men de har trots allt motsvarat förväntning. De spelar mycket trevlig fotboll och har riktigt duktiga individualister. Det blir nog jämnt och en tuff match. Stor risk att det blir något rött i matchen också. Jag tippar kryss och 2-2. Det blir definitivt inte 1-4 som förra hösten.

Vilka tror du kommer sluta högst upp i tabellen när vi summerar säsongen?
– Det tror jag BK Häcken gör. Trots allt måste jag säga det men IFK Göteborg ser spännande ut.

JOEL RÅDH