Årets första Göteborgsderby. Patrick Ekwall här inför lördagens utsålda Häcken-IFK Göteborg. Ekwall på plats för FotbollDirekt. Benjamin Nygren på nytt med flest rubriker, hävdas vara aktuell för belgiska Genk för 50 000 000.
– Nej, jag tror inte att det stör. Inte i det läge som IFK befinner sig. Jag är snarare inne på att det ger en boost. Men jag stör mig på att det är lag från Belgien som är aktuellt, den ligan har varit ett enda stort svart slukhål för svenska spelare.

In i det längsta har grekiske Anstis sett osäkert startande ut för IFK Göteborg inför lördagens derby. Nu är det inte så längre. Målvakten kommer att finnas med.
Däremot tvingas Häcken leva med stressen in i det sista kring om Paulinho lyckas med samma sak.
I höstas så gick Häcken loss på Blåvitt på ett sätt som slutade riktigt illa. Klara 4- 1 och ett IFK som vid den tidpunkten såg ut att vara i fritt fall. I år går båda än så länge med i toppen med Häcken lite före.

FD:s krönikör Patrick Ekwall finns på plats på Bravida arena på lördagen. Med analys, med krönika och med spelarbetyg.
Nu svarar han på ett tiotal frågor inför ett möte med en hel del laddning i.

Benjamin Nygren får ständigt nya rubriker. Nu hävdas han alltså aktuell för 50 000 000 för Genk i Belgien. Anser du det ett måste för IFK Göteborg att sälja för sådana pengar?
– Högst sannolikt så är det väl den krassa verkligheten. Visst, de kan kanske få ännu mer pengar för Benjamin i ett senare läge, men dels behöver de pengarna här och nu och dels så är man ju ett korsband från 0 kronor.

Man kan få känslan att Blåvitt har flest formstarka spelare som ex Nygren, Anestis, Yusuf, Starfelt. Jämfört med Häcken. Delar du bilden?
– Du glömmer Sebastian Ohlsson. Och Karashvili, Robin Söder och Patrik Karlsson Karlsson Lagemyr. För att ta ytterligare många. Finns det någon spelare i IFK Göteborg som inte har överträffat alla förväntningar? Häcken har väl egentligen gjort vad man kan förvänta sig och då sticker det inte ut på samma sätt.

Starfelt imponerar. Kom i skymundan i fjol. Nu högst betyg av alla bland annat senast mot Hammarby. Betygsätt honom.
– Strålande. Han var förvisso väldigt bra i inledningen förra året också, men tappade sen. Det är tydligt att han lyfts av att spela framför ett lag i bra form och att samarbetet med Calisir tålmodigt jobbats in.

Vilka ser du från start av Vibe, Söder och Nygren? Den sistnämnde ju inte fullt så imponerande på slutet.
– Nygren spelar alltid. Det står mellan Vibe och Söder om en plats och i det fallet tror jag att IFK väljer Vibe den här gången.

Poya Asbaghi såg ut att ha varit oerhört illa ute. Säg något om den förvandling han ligger bakom.
– Det är ju inte helt ovanligt att många är lite för snabba att döma. Det var hans första år i ett stort lag i allsvenskan förra året, med allt vad det innebar. Förvandlingen vi sett sen andra matchen i allsvenskan är annars väldigt svår att peka på även om Poya har en stor del i den. För någonting har han förstås byggt i form av grundtrygghet sen han kom till klubben.

Häcken eller Blåvitt favoriter?
– Häcken, trots allt. I kraft av hemmaplan. Och vi ska inte räkna bort det faktum att Blåvitt inte gjort mål på två matcher, även om det varit mot bra motstånd. Jag håller Häcken som knapp favorit här och det är nog exakt så som IFK Göteborg vill ha det också.

Häckens anfallsspel kanske inte fullt ut imponerat så här långt. Handlar det mest om Irandust skadeproblem – bland annat borta i två månader och två poäng så är långt (1+1)?
– Jag ställer inte riktigt upp på den bilden. I stora drag ser Häcken relativt stabilt ut som lag och då går det inte att jämföra med många tidigare år då det varit fullt blås framåt och öppna såväl bakåt. Måhända har det inte varit en sprudlade offensiv men tillräckligt effektivt. Jag tycker att Alexander Jeremejeff varit en av allsvenskans bästa forwards så här långt i år

Häcken trots allt lyckats gå med i toppen. Är detta vad som gör en guldkandidat att ligga med trots att man bara bitvis imponerat?
– Lite så är det. Häckens tidigare problem har varit ”mellanmatcherna”, de mot Örebro, Kalmar, Sirius och sånt, när det måste vara tre poäng men ibland bara blivit en eller en konstig förlust. Nu är känslan att de tar de poäng som de förväntas ta och måste förbättra sin statistik i mötena med topplagen.

Andreas Alm? Få rubriker och pikades av Norling efter förlusten mot AIK…”Har du redan gett upp”. Alm svarade med att guldet redan kan vara borta… din syn på Alm så här långt?
– Har Alm varit annorlunda nu jämfört med tidigare? Jag tycker det varit samma Alm som alltid. Det när möjligt att han inte hamnat i rubriksvängen, men det är han nog ganska nöjd med och det är väl också den stora skillnaden på att vara tränare i AIK och Häcken.

Vem är på förhand din mest potentielle derbykung?
– Rimligtvis blir det forwards, som Jeremejeff eller Lasse Vibe. Men jag svarar Peter Abrahamsson.

Ditt resultat?
– 1-1.