Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Från truppspelare till nyckelman som mittback – Mats Solheims inledning på säsongen 2019 med Hammarby har imponerat. FD träffade norrmannen för att diskutera hans nya position och en möjlig förlängning med Bajen. Och så den stora frågan: Om hans spelartyp är som potatis eller godis.
– När du är på bio och väljer plockgodis – jag är som en sort du kanske inte ville ha i början. Men nu njuter du av filmen, så plötsligt vill du äta den. Jag är en sådan spelare, säger Solheim till FotbollDirekt.se.

Mats Solheim sågs knappast som ut som en startspelare för Hammarby inför säsongen. Med Simon Sandberg på högerbacken och två vänsterbacksförvärv i Dennis Widgren och Jean Carlos så såg konkurrensen tuff ut för norrmannen.

Men med tio matcher spelade av allsvenskan så har det ändå blivit gott om speltid – nio matcher varav sex från start, de fyra senaste som mittback. Det i ett lag som kommit i gång efter en knackig inledning. På de fem senaste matcherna har det blivit fyra segrar och en oavgjord. Samtliga av dessa med Solheim på planen.

– Jag tycker det flyter på bra nu. Vi ville ha tre poäng i Göteborg senast, men det var ändå en krigarinsats från vår sida att få med oss än poäng där. Det får vi väl ändå vara nöjda med, säger Solheim till FotbollDirekt.se.

Och för Solheim personligen har det varit en lyckosam månad. Han har fått mycket beröm för sina insatser den senaste tiden, bland annat flera ”omgångens elva”-uttagningar för den senaste insatsen mot IFK Göteborg. Bland annat här på FotbollDirekt. Själv är han inte uppdaterad på det:

– Jag kollar inte på sådant själv. Jag läser knappt någonting. Det har bara blivit så med åren. Jag kan ta det mesta, men jag vet att omedvetet så blir man påverkad lite ändå. Så jag kollar inte på sådant, men det är kul att höra.

Mats Solheim är den i Hammarbys nuvarande trupp som varit längst i klubben. Efter tre år i Kalmar så värvades han 2015 till Bajen, inför lagets återkomst i allsvenskan. Och trots att han de senaste åren inte setts som startspelare så har det ändå blivit gott om speltid.

Men inledningen på den här säsongen imponerar kanske mer än tidigare, inte minst som han kastats in i en ny roll. Är han rentav bättre än någonsin tidigare under sina drygt sju år i allsvenskan? En fråga som han svarar på genom att lyfta fram laget:

– Vi som lag har kommit igång nu också. Jag tycker vi gjorde bra matcher i början. Som mot Kalmar, hyfsad match mot Elfsborg också… men vi fick inte med oss poäng. Vi gör en bra första halvlek mot Malmö. Helsingborgsmatchen var kanske den som var dålig. Nu har vi börjat ta poäng också så det ser bättre ut för laget och då ser spelarna bättre ut också, i ett sådant lag.

– Men det är klart, det känns stabilt och bra så här långt i alla fall. Jag och David (Fällman), vi är jättemycket tillsammans i vanliga fall så vi har jättebra kommunikation. De matcherna vi spelat nu tillsammans med Simon (Sandberg) och Dennis (Widgren), det har funkat jättebra.

Solheim har använts på flera positioner under karriären, inte minst har han växlat mellan vänster- och högerback.

Hur mycket mittback har det blivit genom åren?

– Mittback har jag nästan inte spelat någonting. Jag har spelat, vad kan det vara… tio-femton matcher totalt i karriären. Så jag har egentligen inte någon jätteerfarenhet. Men jag känner att jag kommer in i det mer och mer, eftersom man tränar på det och spelar där nu. Det känns lite mer stabilt, man blir lite mer van vid positionen.

David Fällman gjorde sig illa mot Blåvitt senast och fanns inte med när Hammarby tränade på torsdagen. Även Mads Fenger kan missa kommande matcher – dansken har saknats med njursten och det är oklart när han är tillbaka. Med tanke på skadeläget så talar mycket för att Solheim får fortsätta på mittbacken.

– Ja, jag har ett mål i sig själv, att spela så mycket som möjligt för egen del. Det är därför jag är här, jag är här och tävlar om att spela. Vi har bra konkurrens, men så som det har varit nu så har det funkat bra.

Vill du stanna på mittbacken?

– Det är klart att, jag är ju typ potatis… funkar till alla maträtter. Men nu har det gått bra, så varför inte? Nu har jag fått möjligheten att visa att jag kan vara med. Så ja, varför inte.

Hur stor skillnad är det att spela mittback kontra ytterback, om du säger att du bara spelat tio-femton matcher totalt i din karriär så borde det vara en omställning?

– Det är framför allt positioneringsspel, att det händer lite mer grejer och du får ha lite mer koll på vad som händer runt dig, i alla möjliga riktningar defensivt. Sedan offensivt så blir det lite annorlunda också, med tanke på vinklar och vad man letar efter för passningar. Men jag tycker att om man tränar på det och kommer mer och mer in i det, så känns det tryggare och bättre. Det känns bra så här långt i alla fall.

Solheim har förlängt kontraktet med Hammarby en gång tidigare. Nu är han inne på sitt sista år på det avtalet, men det finns en option om förlängning.
Optionen är dubbelsidig, dvs att både han själv och Hammarby måste säga ja för att den ska aktiveras.

– Det är ännu tidigt, man får ha en dialog framöver bara och se hur bägge tänker. Så vi får se hur min egen situation är också, vi ska ha ett till barn nu i sommar. Så vi får se hur det blir. Men jag har sagt det tidigare i någon annan intervju, jag kommer inte spela för någon annan klubb i Sverige i alla fall.

– Nu njuter jag av att spela, vi får bara ha en dialog om hur alla tänker. Det är så det är i den här världen, man vet aldrig.

Solheim var tidigare i intervjun inne på att han är som potatis och funkar till alla maträtter. Men innan vi skiljs åt så vill han uppgradera den metaforen:

– Du vet när du går på bio, då väljer du plockgodis som du gillar. Så börjar filmen, du käkar lite, ”ja det här var gott”. Så plötsligt kommer du på, ”nämen fan nu är jag sugen på den här”, en sort som du kanske inte ville ha i början. Men nu njuter du av filmen, så plötsligt vill du äta den. Jag är en sådan spelare.