Det brändes inledningsvis lite i AIK:s kanter. Förlusten mot Blåvitt kändes – och gör det ännu. Men samtidigt så visar det sig att mästarna trots allt gör en av sina bästa allsvenska vårar i modern tid.
Vi har tagit stora steg och tar stora steg men samtidigt finns det sådana som vill att utvecklingen ska gå i ännu snabbare takt. Då ska man komma ihåg att vi gjort vår näst bästa säsongsstart på 25 år. Med en skev självbild är det lätt att gå bort sig när verksamheten skall utvärderas, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Det har gått några veckor sedan AIK genomled en kväll som det var många år sedan. Storförlusten mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi rörde upp reaktioner som jämförelser med det svidande 2010 som är det senaste krisår AIK gått igenom.
Men trots maxpoäng i fyra matcher i svit nu och 9- 2 i målskillnad och bara tunn skiljelinje till Malmö FF överst så är det likväl ett AIK som ännu känner sig luggade efter den där Gamla Ullevi-kvällen och hur man inte lyckades med sitt 4-3-3-försök, samt irritation över att 2010 överhuvudtaget kom upp.

– Det är lätt att skrika efter en ännu snabbare utvecklingstakt men samtidigt så finns det en gräns för hur snabbt en klubb kan utvecklas, speciellt i Sverige. Vi är där vi är i näringskedjan, spelartransfers är väsentligt för att få klubben att växa över tid, vilket innebär att efter en större transfer blir det alltid en utvecklingsperiod för att nå samma eller högre höjder, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se och gör sitt bästa för att nå ut med hur han hoppas på än större förståelse:

LÄS: AIK KAN FÖRLORA MATCHEN OM LUSTIG – NYTT TOPPNAMN AKTUELLT

– AIK är i dag en solid toppklubb. Såväl sportsligt som ekonomiskt. Vi finns idag med kontinuitet i toppen på ett sätt som klubben aldrig gjort historiskt. Ändå finns det domedagsprofeter som under säsongsinledningen nämnde 2010 i samma andetag som 2019. Nu fyra matcher senare efter IFK Göteborg så gör vi defacto vår näst bästa start i allsvenskan på 25 år. Om det inte räcker att hämta energi från så är självbilden och förväntningarna inte sunda. Det gäller att se en verklighet och hur den är, betonar den mångårige AIK-chefen.
– Sedan ska vi också vara självkritiska. Det är klart att vi gjort fel, exempelvis drog vi pendeln lite för långt mot IFK Göteborg, säger han och syftar till en afton som slutade med att AIK trampade igenom ordentligt.

Men även om det nu gått en tid sedan förra månaden och den där plågsamma aftonen nere i Göteborg så är det inget som man bara så där ruskat av sig. Fyra raka segrar sedan dess har inte slätat över storförlusten och det medger även Björn Wesström.
– Nej, det är inte så avlägset. Det finns där som ett sår fortfarande. Men samtidigt, även om vi förtjänade kritik den kvällen, liksom att vi träffade fel med det försök vi gjorde, så är det klart att man ändå förundras över hur snabbt som exempelvis den där 2010-tråden kryper upp under stenarna. Lika skönt är det nu att vi visat oss själva att vi närmar oss den potential vi känner finns i truppen. Det är fakta. Det är skönt att snabbt få sätta punkt för sådana rubriker och kunna lägga all energi på utveckling.

Ni ser ut att ha en trygghet och marginaler såväl sportsligt som finansiellt som kanske aldrig någon gång i historien. Känner du så själv också?
– Ja, vi är solida på ett sätt som jag inte upplevt sedan jag kom i ledande befattning 2009. Det finns folk som varit verksamma i klubben för 10-15-20 år sedan som ännu har kontakt med AIK, som bekräftar att det är historiskt goda tider.

Trygghet alltså. Hur stor är den?
– Allt är ju relativt. Tryggheten ligger i att klara av att ta poäng. I Sverige är det rätt bräckligt även för storklubbarna. Hade vi exempelvis inte hade klarat av att slå AFC hemma efter debaclet i Göteborg så är det klart att det hade skapat oss en rejäl uppförsbacke på många plan. Å andra sidan om man bygger upp en erfaren organisation över tio år och gör toppresultat under väldigt lång tid så klarar man allt som oftast av sådana situationer.

Hur mycket har du själv satt i perspektiv för spelarna, i och med att ni nu gick igenom en svårare period, betonat helhetsbilden som trots allt alltså är historiskt stark för er?
– Min roll i den dagliga verksamheten är att zooma ut och försöka sätta saker i ett relevant sammanhang. Så tillsammans med ledarstaben så är det såklart vår uppgift att lotsa oss själva och spelarna igenom tuffa och framgångsrika perioder på ett balanserat sätt.

Känner du att trycket på AIK till och med är ännu större i år som mästare än inför förra?
– Nej, inte internt. När säsongen väl har börjat så är matcherna vad de är och det är resultatet av det som definierar oss och inte förra säsongens framgångar. Men sedan räcker det inte per automatik att vinna matcher för att publiken ska fylla Friends. Vi har fortfarande bra siffror jämfört med många andra år i AIK och många andra klubbar men samtidigt kan det absolut bli bättre. Flera AIK:are kan bli ännu bättre på att prioritera att gå på Friends och titta på AIK.

Självrannsakan gäller förmodligen AIK som klubb också. Bilden är den att ni inte spelar en tillräckligt rolig fotboll. Hur ser du på det och tror du att det påverkar?
– Det finns det såklart folk som tycker så… men, vad är rolig fotboll för dig? Vad är egentligen rolig fotboll? Är det att spela med tusentals passningar och ligga åtta i tabellen? Min personliga uppfattning är att klubben generellt mår som tabellplaceringen och hur många derbyn man vinner på ett år.

Behöver ni göra någon mer större affär än Kristoffer Olsson under 2019?
– Vill vi växa som klubb är det ett av två extra ordinära sätt att tillföra medel för utveckling. Sen finns det såklart en brytpunkt för vart gränsen går med vad du kortsiktigt förlorar i kortsiktig sportslig effekt och investerar i långsiktighet för klubben. Sedan vilka som mest kan bli mest aktuella just nu får vi se när fönstret öppnar. Det är logiskt att det finns ett större intresse för Oskar Linnér vilket gör att vi behöver ha en plan för det tillexempel, avslutar AIK:s sportchef.