I förra veckan skrev vi om tidigare AIK-anfallaren Eero Markkanen som krutar in mål igen i fjärran östern. En annan spelare som firats som målhjälte i allsvenskan hittar vi idag i Thailand och som också börjat hitta motståndarmålet igen.

Det blev bara 14 matcher, varav nio från start och tre mål i Djurgården. Men desto större avtryck gjorde brassen Ricardo Santos i både Kalmar och framförallt Åtvidaberg. Nu, efter några tunga år är han på väg att låta tala om sig igen, långt bort från de allsvenska arenorna.

Efter 22 mål på 2,5 säsong i Kalmar FF valde Djurgården 2012 att kontraktera Ricardo Santos. Men någon större lycka hade inte den brasilianske anfallaren i klubben. 9 matcher från start och tre mål blev facit innan han såldes till norska Sognal.
Ett par år senare återvände Santos till allsvenskan och gjorde stor succé i Åtvidaberg, där han 2014 gjorde 17 mål på 29 matcher. Det räckte till en delad andraplats i den allsvenska skytteligan ihop med David Accam och sex mål bakom Lasse Vibe.

Succén i Åtvidaberg gav ett kontrakt i kinesiska Guzhou Rende, där det också blev ett tvåsiffrigt antal mål, närmare bestämt elva stycken på 27 matcher.
Men det blev bara en säsong i Kina för Ricardo Santos. Istället gick flytten till Japan 2016 och klubben Cerezo Osaka. Där var det dock rejält mycket motigare och efter en skaplig första säsong med fem mål på 32 matcher blev 2017 inte alls speciellt lyckosamt. Bara två matcher från start och dessutom spel i U23-laget.
2018 fick Santos lämna Cerezo Osaka och istället kliva ned i japanska andraligan för spel med Fagiano Okayama. Men inte heller där blev det någon succé. Bara två matcher från start plus 13 inhopp, där inhoppen var för det mesta mellan 5-15 minuter. Inget mål från Santos då heller.

Men nu, 2019, verkar ändå tillvaron falla på plats lite bättre för Santos. Han har lämnat Japan och istället flyttat till Thailand, där han spelar för Chainat i den högsta ligan. Där har han startat varje match och har stått för tre mål. Mot Bangkok United nyligen vann laget med 2-1, Santos gjorde det första målet men hann också med att bli utvisad, vilket gjorde att han har missat en av lagets matcher denna säsong men har i övrigt varit ordinarie i startelvan.
Chainat ligger på tionde plats i tabellen och säsongen som spelas precis som i Sverige med vår-höst har hunnit åtta omgångar. 32-årige Santos har enligt transfermarkt.com kontrakt med thailändarna säsongen ut.