• Publicerat 22 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Minst hälften av spelarna i en allsvensk matchtrupp måste vara hemmafostrade, vilket Östersund i matchen mot Örebro i måndags inte hade. I truppen var endast åtta av 18 spelare i ÖFK:s trupp hemmafostrade – ett regelbrott.
– Jag kände inte till det på matchdagen, säger Ian Burchnall till Östersunds Posten. 

I måndagskväll spelade Östersund hemma mot Örebro , en match som slutade 1-3 till bortalaget. Det blev återigen mål av Carlos Strandberg och den unge Jake Larsson från Hammarby. Örebros dynamiska duo har tillsammans stått för åtta mål, fyra vardera. Efter matchen spekulerades det dock kring hemmalagets trupp, det snackades om ett möjligt regelbrott. Regeln lyder:

Minst hälften av spelarna i en allsvensk matchtrupp måste vara hemmafostrade vilket i klarspårk betyder att en spelare som ska falla under kategorin ”hemmafostrad” ska ha spelat minst tre år i Sverige mellan åldrarna 12 till 21 år. Något som bland annat tre utav Östersunds stora stjärnor inte var, Alhaji Gero, Curtis Edwards och Ravel Morrison.

Ett regelbrott från Östersunds sida. För att ärendet ska föras vidare krävs att de berörda parterna lämnar in en anmälan till SvFF, något som inte gjorts än. De berörda parterna verkar inte lägga någon större vikt i ärendet och det ser ut att läggas ner.

– Jag visste inte om det här på matchdagen. Några av spelarna är födda i Sverige men har spelat utomlands och tvärtom. Det handlar inte om du är född i Sverige eller inte, säger ÖFK-tränaren Ian Burchnall till Östersunds Posten och fortsätter:

– Det är lite vagt. Vi hade samma problem med Douglas Bergqvist. Han var född och uppväxt i Sverige, men räknades ändå inte som hemmafostrad spelare.

När Örebros tränare Axel Kjäll får reda på uppgifterna är han förvånad.

– Det är nyheter för mig. Vi brukar aldrig dubbelkolla det. Vi har inte som rutin att gå in och granska motståndarlagets trupper. Vi förutsätter klubbarna i allsvenskan följer regelverket. Jag får reflektera över det med vår ledning, säger han till Östersunds Posten.

Adriano Visconti