Foto: Bildbyrån

Azrudin Valentic lämnade Dalkurd efter en tuff vårsäsong i allsvenskan i fjol. Nu gör han succé i Danmark. Valentic kan ta upp Köpenhamnsklubben Fremad Amager i Superligan. Samtidigt är framtiden oviss för tränaren – klubben vill förlänga men Valentic har familjen i Sverige och funderar över en fortsättning:
– Jag får sätta mig ned efter säsongen. Det är inget lätt beslut, säger Valentic till FotbollDirekt.se.

Azrudin Valentic tog tillsammans med Olof Mellberg upp Brommapojkarna i allsvenskan. Bägge lämnade BP trots avancemanget. Mellberg kopplades ihop med flera klubbar och träffade IFK Göteborg men sedan avancemanget 2017 har han ingen ny klubb.

Valentic tog över Dalkurd som också gick upp i allsvenskan 2017. Men i slutet av maj i fjol fick han lämna klubben. Ett beslut Valentic har kritiserat – han tyckte han borde ha fått mer tid att utveckla spelet trots att resultaten gick emot.

I slutet av oktober i fjol hade han klart med ny klubb. Danska Fremad Amager knöt till sig tränaren. När han kom dit så låg klubben på åttonde plats och bara fyra segrar efter 15 omgångar och fyra poäng från nedflyttning. Nu återstår en match av serien och Fremad Amager ligger trea. På lördag kan en kvalplats upp till Superligan säkras. Tvåan Viborg väntar på bortaplan.

Seger på lördag och kvalplatsen är säkrad. Förlust och någon av Lyngby och Naestved kan gå om och knipa den andra kvalplatsen.

– Nu har vi en match kvar och allt i egna händer. Viborg som vi möter har också chansen. Det är extremt tajt, men roligt. Oavsett hur det slutar är det ett fantastiskt resultat för oss den här säsongen. Vi har utvecklat spelet som vi vill spela, som fansen vill se, säger Valentic till FD.

– Jag gick in och ändrade spelsystem och fick stor stöttning från klubben. När du har en vision och alla i klubben tror på dina idéer, det är bästa känslan för en tränare. Det är samma känsla som när jag tränade BP tillsammans med Mellberg. Alla drar åt samma håll. Det är den känslan jag har nu också. Vi gjorde ett mål i förra matchen som var exakt som den anfallsövning vi tränat på träningen innan. Det har satt sig hos spelarna nu, det spelar ingen roll vem som kommer in. Alla förstår spelidén.

Efter nyår kom emellertid en dipp när serien startade om, och Fremad Amager gick tre raka utan seger. Valentic återkommer till att han fått stor stöttning att bygga sin spelidé oavsett resultat.

– Jag vill spela en fotboll som kan väcka intresse, en offensiv och attraktiv fotboll. Vi har ett ungt lag, många 97:or, 98:or 99:or. Efter uppehållet hade vi en första motgång, vi tog bara en poäng för fyra matcher. Men jag har känt stöttning och respekt från klubben. Och nu har vi sex vinster och tre oavgjorda på de tio senaste.

– För tränaren är resultaten viktiga. Men för mig är det viktigast att man har spelet. Om man misslyckas med resultaten men spelet ändå sitter, då vet man ändå att man har något att bygga på. Så har det varit här.

Klubben har stora planer med ett internationellt konsortium som kom in i somras och en större satsning kan vara på väg, med bland annat planer på en ny arena. Klubben bildades 1910 och har en bred supporterbas i stadsdelen Amager som har 200 000 invånare.

Valentic kan bli en del i den satsningen men det är inte säkert att han stannar.

– Det finns alltid två sidor av medaljen. Går vi upp har jag automatiskt två år till. Men de vill skriva nytt kontrakt oavsett om vi gå upp eller inte. De har fantastiska fans, de har imponerat på mig. Vi pratar om motsvarande superettan, men det är på en högre nivå än så. De har ambitioner om att bygga en modern topparna på Amager-ön.

– Men jag har familjen hemma i Sverige. Äldsta sonen är 16 år, yngsta tolv år. Bägge spelar fotboll. Man vill vara där för dem. Vi har pratat om det, om familjen ska flytta ner. Men de vill stanna hemma, äldsta killen börjar gymnasiet nu. Så det är inte aktuellt att familjen flyttar ned. Killarna vill fortsätta med fotboll och skolan hemma. Jag får sätta mig ner och fundera efter säsongen.

Valentic pendlar till Sverige, men det blir oregelbundet då det i perioder är tajt med matcher. Nu är han hemma i Sverige i några dagar innan han i morgon reser tillbaka för att förbereda inför slutomgången. Att stanna lockar utifrån vad klubben har på gång, men samtidigt finns familjen hemma:

– De vill få upp dem i högstaligan. Det är inte kortsiktigt, de har verkligen en långsiktig plan för att bygga ett riktigt bra lag. Du har FCK och Bröndby, men Köpenhamn har potential för ett till lag i Superligan. Jag får som sagt sätta mig ned efter säsongen, gå igenom allt och ta beslut.