Foto: Bildbyrån

Hammarby upplevde en osäker start men efter flera matcher i rad av toppresultat så ser nu Bajen ut att ha landat. Man går med i toppen, samtidigt som man nyligen lyckats med sin största transfer någonsin.
– Det känns otroligt bra för organisationen. Kindlund har i många år gjort ett stort jobb men det var inte givet att sälja Odilon. Det krävdes många långa diskussioner innan vi var överens om att sälja, berättar sportchefen efter gårdagens mållösa toppmöte mot Blåvitt.

I slutet av förra månaden så gick Hammarby igenom tunga saker borta mot Malmö FF. 1-4 där och den ostadiga inledningen för Hammarby ville inte ge med sig.
Några dagar senare så äntligen en större framgång med derbysegern mot Djurgården och fyra raka segrar följde och rätade upp den tunga starten.
Och det har hållit i sig.
Så sent som i går 0- 0 i toppmötet med IFK Göteborg och Bajen är med i tätracet.

Säsongen ser med andra ord till sist ut att ha satt sig för stockholmarna. Den senaste månaden har byggt upp sportslig marginal och ovanpå det alltså en rekordaffär med Odilon som uppges vara värd 30-40 miljoner.
Men vad som sett ut som en given säljsituation har inte alls varit det. Istället så hävdar Bajens sportchef att man minsann känt att man haft råd att säga nej. Det var inte alls givet att gå med på en försäljning.
– Det känns otroligt bra för organisationen. Kindlund har i många år gjort ett stort jobb men det var inte givet att sälja Odilon. Det krävdes många långa diskussioner innan vi var överens om att sälja, säger Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.

LÄS: ‘*DET HÄR MÅSTE BILLBORN FUNDERA PÅ”

– Inte med den både starka och stabila situation som i dag råder i Hammarby. Borges och Paulsen-affärerna har betytt mycket för oss. Både sportsligt och ekonomiskt. Ja, vi känner att vi hade råd att säga nej. Det fanns många och långa diskussioner och det var inte alls givet att släppa Odilon redan nu. Vi hade lika gärna kunnat vänta till nästa sommar.

Nu slutade det ändå med affär och när man nu samtidigt ser ut att ha trasslat sig rätt efter den tunga starten så ser det istället ut som att Bajen totalt sett nu är på väg att skaffa sig en position man aldrig haft. Det med att klara av att vara både ett topplag men också samtidigt tillhöra allsvenskans ekonomiska toppskikt.
– Ekonomiska tryggheten betyder inte minst väldigt mycket. Vi har kommit till en ny nivå som klubb som betyder att vi kan agera istället för att mest reagera på saker som händer. Vi kan i dag jobba med en helt annan framförhållning än tidigare.

Hur ser du på att att ni kom igenom en inledning som såg småskakig ut?
– Vi har jobbat hårt och jag kan nog känna att den här inledningen är mer värd än den vi gjorde förra året, därför att vi gått igenom en hel del svårare saker den här våren. Då hade vi inte så många skador som vi haft nu och så många olika avhopp i sista stund som vi tvingats hantera. Men vi har löst allt på ett jävla bra sätt. Titta på i går hur vi spelar ett toppmöte mot IFK Göteborg med ett tag en nästan helt ny backlinje med namn som Rodic, Solheim, Odilon och Widgren – och hur det fungerade. Vi höll ju nollan och kunde ju ha vunnit. Man ska komma i håg att vi gjorde detta mot ett IFK Göteborg i kraftigt medflyt, säger Jesper Jansson och fortsätter att reflektera över hur våren till sist svängt rätt:

– Jag kan känna att vi har haft svårigheter direkt som man många gånger drabbas av efter en lång säsong. I slutet av en säsong. Nu har vi drabbats av skador och många sistaminuten-grejer och klarat av det. Det visar vilka kvaliteter och bredd vi överhuvudtaget har. Och i det så har jag inte ens nämnt att sådana som Wiland och Junior inte ens spelat ännu. Det är två av allsvenskans största namn som vi inte ens använt än så länge.

Där till kommer han in på hur tunga personligheter som Paulsen, Hamad och Kennedy faktiskt på sätt och vis redan överbryggts.
– Titta på Jeppe Andersen som nu tar mer plats. Titta på Fällman, på Solheim, Tankovic, Djurdjic och Vidar (Örn). Det finns många fler exempel också, konstaterar Hammarbys sportchef och vill ge en kille som Odilon följande:

– Han har ju fått kritik. Men jag tror de som hävdat att han var en ”lucky shot” har tystnat. Titta på hur en så ung kille har spelat mittback, han har varit central mittfältare och han var ytterback i går och allt titta på så kort tid. Tänk när han får ännu mer tid på sig.