Foto: Bildbyrån, Twitter

Polisens nya tuffare strategi har väckt starka känslor bland supportrarna. Varifrån kommer strategin, vilka har varit inblandade? Ett filmklipp som spritts på nätet visar att Riksidrottsförbundet spelat en aktiv roll i dialog med polisen. RF:s ordförande Björn Eriksson säger i klippet att Svensk Elitfotboll ska hållas utanför dialogen med polisen. 

Polisens arbete i samband med fotbollsmatcher har varit en av vårens stora allsvenska snackisar. Villkorstrappa, förbud mot OH-flaggor och våld mot matchbesökare, det har varit många rubriker och många supportrar är upprörda.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist berättade i en intervju med FotbollDirekt i början av maj att man tagits på sängen av den nya strategin. Sef har överhuvudtaget inte briefats om någonting på förhand.

– Nu lägger vi plötsligt all energi på om vi ska ha tifon eller folk på klackläktarna. Det bara smällde till. Så ja, det är rätt frustrerande, sade Enquist, och konstaterade att han eller Sef inte haft någon kontakt med polisen alls.

Nu är ett möte mellan polisen, Sef och förbundet inplanerat. Det blir av nu på torsdag. Där kanske en del frågetecken rätas ut. Men inför mötet har vi sett diskussioner i media om de olika institutionernas roll när den nya polisstrategin sjösatts.

I slutet av förra veckan uppmärksammades ett uttalande från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Han pekade ut fotbollförbundet som den avgörande kontakten med polisen – Riksidrottsförbundets roll var ringa, sade Eriksson.

Hans uttalande kom som svar på kritik från Mats Enquist, som menat på att polisen ”numera sköter kommunikation med riksidrottsförbundet, inte med oss”.

– Jag förstår inte detta. Jag träffar polisen regelbundet, och det vet jag att fotbollsförbundet också gör. Och det finns inga problem. Det är SvFF som är den avgörande aktören i kontakten med polisen, inte RF, eller Sef, sade Eriksson till SVT Sport.

– Att göra utfall mot polisen är inte kreativt, jag blir lätt förvånad.

– Vi i RF för dialog med polisen när det gäller nationell strategi mot terrorattentat till exempel, och utbildning av matchvärdar. Vi har ett gemensamt program för hur visitation på idrottsarenor ska se ut. Men sedan sköter varje enskilt förbund detaljerna.

Björn Eriksson har en bakgrund som rikspolischef och som även varit nationell samordnare mot idrottsvåld. Han är sedan 2015 ordförande för RF, och det var RF som tillsammans med polisen tog fram riktlinjer för visitation av besökare i samband med idrottsevenemang. En instruktionsvideo skickades ut till klubbarna där bland annat instruktioner om en intim visitation fanns med. Syftet att komma åt bengaler.

Och nu sprids ett filmklipp som förstärker bilden av Eriksson och RF som en högst aktiv part tillsammans med polisen. Filmklippet har spritts av Supporterunionen SFSU, och det är hämtat från en föreläsning för brottsofferjouren och Peking Fanz i februari i år.

RF ser ut att ha varit aktivt i att bestämma vem polisen ska ha den huvudsakliga dialogen med.Björn Eriksson säger öppet att RF gjort upp med polisen om att förbundet ska ha huvudansvaret, medan Sef ska hållas utanför. Så här säger Eriksson (filmklipp nedan):

– Idrottsrörelsen har sagt så här: Nu vill vi att RF, Riksidrottsförbundet, tar en ”lead” i de här frågorna, och tittar på all idrott. Vi vill inom fotbollen att ansvaret flyttas så mycket som möjligt till svenska fotbollförbundet snarare än Svensk Elitfotboll, och till svenska hockeyförbundet snarare än SHL. Beroende på att detta är principiella frågor, som kräver åtgärder som är svåra att förena med bara ett väldigt starkt tittande på balansräkningen.

– Vad har vi då gjort? Jo polisen har följt upp det här genom att säga vi vill diskutera med Riksidrottsförbundet, och sätta upp en ram, ett system, en utbytesvariant, så vi kan jobba ihop och göra det på samma sätt. Man har sagt vi vill också skapa en trappa, så man beter sig polisiärt på samma sätt i Norrköping som man gör när Malmö FF spelar hemma.

FotbollDirekt har vid upprepade tillfällen sökt Björn Eriksson för en kommentar.