• Publicerat 18 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

IFK Göteborg har lyft – toppkänning i tabellen efter bottentips inför säsongen. Blåvitt har gått från mörker till ljus på bara några månader, och det accentuerades av en stark insats mot storfavoriten Malmö FF i torsdags. Och en fullsatt arena med ett högklassigt tifo.

FotbollDirekt utser omgångens tifo – ett tifo vi utser till bästa för varje omgång. Efter säsongen koras en vinnare, den klubb vars supportrar haft genomgående högst nivå. Passerar en omgång utan minnesvärda tifon så koras ingen vinnare för den omgången.

IFK Göteborg har tagit allsvenskan 2019 med storm – tippade i botten, nu i toppen. Vindarna har vänt i Göteborg, och i torsdags stormatch mot Malmö FF inför ett fullsatt Gamla Ullevi. En inramning som accentuerade Blåvitts ”Fågel Fenix-lyft” den här våren.

Inför matchen visades det här tifot upp:

 

Och det här blev pricken över i:et den här kvällen. Otroligt snygg OH-flagga (det hade förbjudits inför matchen, men arbetet med den här lär ha pågått ett bra tag innan dess).

Och framför allt, ett i sammanhanget ganska annorlunda motiv – även om många tifon uppmärksammar klubbens historia så är det inte så ofta vi får se sådana här på allsvenska arenor.

Oavsett om man kan sin krigshistoria eller inte så förstår man nog det underliggande budskapet: Göteborg ska försvaras mot danskarna. En historisk tillbakablick på hur Älvsborgs fästning stod pall mot dansk attack 1719. Sedan om MFF-supportrarna tar emot danskkopplingen med stolthet eller med förnärmelse, det spelar egentligen ingen roll. Som motiv var det klockrent.

Vi utser Blåvitts tifo till omgångens bästa, och ett av de bästa hittills i år. Flera tifon i år har åtminstone i våra ögon hållit väldigt hög klass, bättre än vid motsvarande tid i fjol (då hade vi bara hunnit komma upp i fyra utmärkelser). Om svensk tifokultur är under press, så har det inte synts på läktarna – där ser den snarare ut att må alldeles utmärkt.

Fem utmärkelser så här långt, efter nio omgångar:

Hammarby: 2

Malmö FF: 1

AIK: 1

IFK Göteborg: 1