Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKTS KRÖNIKÖR MED MAGNUS ÖSTERBERG
Med ganska precis två månader kvar till nästa transferfönster och med ett sommaruppehåll som nu endast är några veckor bort så tittar FD:s krönikör på det utländska perspektivet kring allsvenska fotbollen.

Vilka namn är mest uppmärksammade just nu av utländska klubbar och vilka av storklubbarna kommer att vara mest aktivt i stundande sommarfönster? Samtidigt med så många spännande namn denna vår så är det lätt att undra över om vi kommer att få se nya storaffärer i +30-miljonersklassen?

FotbollDirekts Magnus Österberg tror att det mycket väl kan bli så samtidigt som han får frågan om det finns några enskilda namn han lite extra unnar att få ett utlandskontrakt?

Här fem frågor till FD:s krönikör:
Vilka namn tror du utländska klubbar följer mest just nu?
– Det är med all säkerhet en stor andel spelare som följs. Givetvis de som är inlånade från utlandet men så klart även potentiella försäljningar. Tarik Elyounoussi är i en ålder och kontraktssituation att det mycket väl kan dyka upp något alternativ även om han nu trivs bra i AIK. Hans form är ju mer än godkänd också. Muamer Tankovic har ju fått upp farten rejält och lär finnas på klubbars radar. Här tror jag dock att han själv kommer att utvärdera noga innan han nappar, han har nog ingen brådska. Dessutom finns inget behov för Hammarby att sälja honom rent ekonomiskt. Av de yngre förmågorna kan vi iskallt räkna med att Benjamin Nygren drar till sig intresset, det känns faktiskt givet att han lämnar i sommar!

Vilka av storklubbarna tror du kommer att göra mest och vilka spelartyper handlar det om. ?
– Jag är inte så säker på att det kommer att bli så många ”storaffärer” i sommar men det vet man aldrig. Malmö FF bör skaffa sig en mittback av klass inför kvalet till Europa, möjligen blir det en mittfältare till där beroende på hur skadeproblemen ser ut framöver. AIK har ju kopplats ihop med Mikael Lustig och där handlar det väl om hans vara eller icke vara (kvar) i Celtic. Djurgården lär gå på forwardsjakt för att säkra att Buya Turay får både konkurrens och komplement. IFK Göteborg lär som sagt sälja för att få ordning på sin ekonomi men kanske kan man hitta hemvändare som fyller luckorna som uppstår.

Har du ngt utlandsproffs du hoppas blir aktuellt för allsvensk comeback?
– Jag nämnde ju Mikael Lustig, han har några bra år kvar i sig så varför inte? Oscar Wendt blir inte yngre och skulle tillföra en hel del, detsamma gäller Gustav Svensson. Markus Berg vore såklart ett mycket bra förvärv för Blåvitt men vänder han verkligen hem ”redan”?

Ser du några + 30 miljonerstransfers?
– Inte fler än Benjamin Nygren som känns ”given”. Det finns många bra och intressanta spelare men ålder/kontraktssituation lär hålla ner ett eventuellt försäljningspris. Men man har blivit överraskad förut och en sån spelare som Bachirou lär ju vara intresserad av en annan liga. Kanske ringer Graham Potter?

Finns det något enskilt namn lite äldre som du lite extra unnar ett utlandskontrakt ?
– Unnar och unnar. Jag vill ju se så många bra namn som möjligt i allsvenskan och hoppas att de bästa blir kvar här istället men jag förstår frågan. Örebros målvakt Oscar Jansson gör det väldigt, väldigt bra och ÖSK brukar ju vilja få en liten peng för sina spelare i alla fall. Han är värd en sådan chans. Kalle Holmberg i IFK Norrköping har varit nära att flytta tidigare och nu hoppas jag att han får den möjligheten. Sedan kan man ju undra om Alexander Jeremejeff blir kvar i BK Häcken och hur Mervan Celik ser på sin situation där han har fått väldigt lite speltid.