KRÖNIKA MED FOTBOLLDIREKT MAGNUS ÖSTERBERG
Visst har det varit några ljuvliga veckor nu, allsvenska matcher mer eller mindre varje dag! Detta har dock sitt pris och det inser man när man konstaterar att vi snart har avverkat en tredjedel av serien. Det är fortfarande väldigt mycket poäng kvar att spela om. Men självklart kan man redan nu tyda vissa saker. Både högt och lågt. Sen ligger polisen hjälplöst sist i tabellen. 

Det är vansinnigt tätt i tabellen och det skiljer faktiskt bara tre poäng mellan serieledande Malmö FF och tabellsjuan IF Elfsborg. Den nedre halvan av tabellen är lika jämn och allt det här kanske tyder på att vi kommer att få en rekordjämn serie, från topp till botten.

En ”trend” från förra årets säsong är att nykomlingarna har det jobbigt och årets tre nykomlingar innehar just nu de tre bottenplatserna. Det är som sagt inga poängavstånd att fasas över men ändå. Det ”brukar” vara så att nykomlingarna plockar en del poäng initialt för att sedan sjunka sakta neråt.
Det finns självklart undantag men klart är att Falkenberg, AFC Eskilstuna och Helsingborgs IF kommer att få jobba väldigt hårt om man ska behålla sin allsvenska status 2020, det mest penningstinna året på väldigt länge. Jag tänker då på nya tv-avtalet som kickar igång.

***

I toppen hittar vi inte så många stora skrällar ( i alla fall efter hur jag har tippat) med undantagen att IFK Göteborg har startat väldigt bra både spel- och poängmässigt. Det blir intressant att se hur långt det räcker. IFK Norrköping har å andra sidan inte riktigt fått till det ännu. För deras del finns materialet och en väldigt duktig tränare, de behöver ”bara” hitta rätt balans så kommer det att ”rulla på”.

Malmö FF leder serien och man gör det utan att ha varit nära att spela på sin bästa nivå men man har ändå lagt sig i toppen. Det är också ett sätt at imponera. AIK har gjort en ”AIK-vår” där det strulat spelmässigt. Ändå är man med där upp. Som vanligt.

Hammarby var segstartade men har sett väldigt vassa ut senaste omgångarna. Nu väntar det tuffare motstånd på pappret, med skaplig poängutdelning i kommande tre ligger Hammarby bra till för att smyga med i fortsättningen också.

***

Det går inte heller att bortse ifrån att det kommer ett transferfönster och att det kan förändra förutsättningarna rejält, åt olika håll. Det kommer ett kvalspel till både Champions League (AIK) och Europa League (Peking och MFF).

***

Några frågetecken som måste rätas ut är hos bland annat GIF Sundsvall. Både spel och poäng lyser med sin frånvaro, i alla fall om man hade förväntat sig en fortsättning på den fina säsong man hade i fjol. Östersunds FK som visserligen har en del poäng men som spelmässigt inte alls känns stabila nog för att sluta på den övre halvan är också ett frågetecken.

Gemensamt för dessa två klubbar är oron som finns på ”kontorsnivå”: I Sundsvall ringer alla varningsklockor för ekonomin, i Östersund är det skuggan som vilar över Daniel Kindberg, luftfakturor och en stundande rättegång. Kanske är det en slump, kanske inte.

***

Individuellt har vi fått se några spelare där självförtroendet är på topp.

  • Benjamin Nygren, IFK Göteborg: Omskriven i fjol som ett av få positiva utropstecken i Blåvitt, i år en ledande spelare som producerar poäng på löpande band.
  • Muamer Tankovic, Hammarby: Snackade guld i fjol och visade prov på självförtroende: i år kommer rubrikerna från prestationerna på planen som har varit strålande.
  • Tarik Elyounoussi, AIK: spelar inte på ”sin” position (även om jag alltid ansett att nuvarande position är hans bästa) och levererar poäng när ett lite trögt AIK behöver det som mest. Både rätt och fel men Tarik imponerar verkligen och vilken personlighet.

Det finns såklart många fler men de får jag återkomma till.

***

Den svenska polismyndigheten har inte direkt inlett allsvenskan starkt utan ligger hjälplöst sist i tabellen.
De har lyckats få allt och alla emot sig och det leder knappast till att det här slutar väl. ”Anfall är bästa försvar” är en riktigt gammal klyscha och handlar om det som sker på planen, utanför bör man anpassa sig till nutiden.

Politikerna som ska vara med och styra landet (med allt vad det innebär) är för närvarande inte ens i rätt serie. Frågan är om de ens är införstådda vilken idrott det handlar om. Det behövs en rejäl helomvändning från polismyndigheten och en dialog med samtliga parter. Inledningen har bjudit på fantastiska tifon och bra stämning generellt, att då gå till attack är ju helt världsfrånvänt.
Stoppa ner batongen i kartongen och kom in i matchen nu. Det är faktiskt pinsamt som det är nu.

***

Med start i dag lördag har vi nu ytterligare några dagar på rad med nya matcher där det givetvis finns några riktiga höjdare att se fram emot.
Kan Elfsborg fortsätta att se ”normala” ut?
Kan Sirius – Sundsvall bli en vägvisare för två lag som står i ett vägskäl av säsongen?
IFK Göteborg – Hammarby, två av seriens formstarkaste lag i hett möte.
AIK som rullat igång maskineriet tar emot ett stukat Falkenberg och ska väl inte få några problem där? Djurgården – Elfsborg är också två lag där det borde finnas en hel del självförtroende, målglatt kanske?

Vi vet mer om ett par dagar, nu låter vi det rulla igång igen!