Nu återstår det mindre än två månader till nästa transferfönster. Snart är även det allsvenska sommaruppehållet ett faktum. Här Patrick Ekwall om hans syn kring vad han tror väntar i stundande sommarfönster.

Malmö FF borde titta på minst ett nytt försvarsnamn inför det att spelarmarknaden start i mitten av juli igen. Det anser FD:s Patrick Ekwall.
Frågan är bara vad som kan bli aktuellt men känt är ju hur som helst att sådana som Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos och Johan Larsson alla ser öppna ut för att återvända till allsvenskan.

Ekwall bollar även med hur Hammarby skulle hantera om Vidar Örn Kjartanssons kontrakt inte förlängs i sommar. Hur ser Bajens plan egentligen ut om det skulle hända?

FotbollDirekts krönikör får här 5 FRÅGOR inför nästa T-fönster.

Vilka namn tror du utländska klubbar följer mest just nu?

– Ganska givet att Benjamin Nygren finns på radarn hos många. Och jag skulle nog hålla bra koll på Alhassan Yusuf om jag vore klubbledare som söker något för framtiden. Jag tror också att Muamer Tankovic är intressant med tanke på hans form och hans kontraktssituation. Sen kan nog Alexander Jeremejeff och Dino Islamovic vara aktuella eftersom de är spelartyper som många klubbar eftersöker.
För att ta några exempel.

Vilka av storklubbarna tror du kommer att göra mest och vilka spelartyper handlar det om?
– Malmö FF bör väl gå efter en försvarsspelare, som läget är just nu med spelare som är väldigt skadebenägna. AIK lär försöka stärka upp högerkanten om Daniel Sundgren drar till Grekland (som många rapporterat som klappat och klart). Hur gör Hammarby om låneavtalet med Vidar Örn Kjartansson inte förlängs? Djurgården ser säkert över sin offensiv. Och IFK Göteborg handlar såklart om de säljer stort i sommar, annars inte. Lite så. Jag tror också att de klubbar som haft det tungt under våren kommer att mobilisera, med tanke på hur mycket pengar som ligger i potten till nästa år.

Har du något utlandsproffs du hoppas blir aktuellt för allsvensk comeback?
– Ja, där finns det en del godbitar är känslan. Nabil Bahoui bör väl komma hem och börja om igen? Nu bröt han kontraktet i Schweiz för att skriva på för ett skitlag i Holland. En spelare som kan nå landslagsnivå när han är som bäst, jag tror han skulle må bäst av att göra en Kristoffer Olsson/Muamer Tankovic: kom hem, börja om och ta nya steg.
Och i det genren finns även Branomir Hrgota, han är också en man för något av allsvenskans större lag. Micke Lustig känns redo för Sverige, kanske även Martin Olsson.

– Jag tycker också att det skulle vara kul att se Ramon Pascal Lundqvist i Sverige.
Därutöver finns det ett gäng spelare med tung vår som säkert kan vända hemåt om rätt läge dyker upp: Johan Larsson, Emir Kujovic, Johannes Hopf och Marcus Rohdén.

Ser du några +30-miljonerstransfers?
– Benjamin Nygren känns som det dubbla om han fortsätter så här.

Finns det något enskilt namn lite äldre som du lite extra unnar ett utlandskontrakt?
– Jag hade gärna unnat Linus Hallenius ett bra utlandskontrakt. En spelare med sådan lojalitet borde få nåt gött kontrakt i Lugano eller nåt. Fina cash, skön miljö. Han vore värd det.