Nyheter

PÅ FD: Så motiverar polisen nya offensiven – Bajenchefens kritik

ANNONS

Polisens nya hårdare linje motiveras med krav från politikerhåll – det genom en fyra år gammal rapport från Statskontoret, som nu lyfts fram för att motivera polisens insatser den här säsongen. Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer ställer sig frågande till varför rapporten nu har lyfts fram i debatten. Den handlar främst om att hålla kostnader nere genom minskade polisresurser.
– Man hämtar näring ur den här rapporten. Jag vet inte, men polismyndigheten har haft en stor omorganisation under de senaste åren, mycket personal har bytts ut och nytt folk har kommit in. Det kanske är därför man hämtat upp de här gamla dokumenten igen, säger Rickmer till FotbollDirekt.se.

Polisens tuffare tag har motiverats med att man vill komma åt pyroteknik på svenska läktare. Nu ställs högre krav på matcharrangörerna (klubbarna) att ta ansvar för evenemangen.

I samband med det så omnämns nu en rapport från Statskontoret från 2015 som en grund för polisens arbetssätt. Rapporten, ”Den ifrågasatta avgiften. Om arrangörers skyldighet att ersätta polisens bevakningskostnader”, kom ut efter att de s k polisnotorna avskaffats.

Polisnotorna var omdiskuterade och byggde på att polisen skickade en faktura till klubbarna (de klubbar som drivs som aktiebolag), och klubbarna fick betala för polisens insatser vid matcher.

Statskontorets rapport har nu lyfts fram igen i debatten, efter den senaste tidens rapportering om polisen, bland annat i samband med rapporteringen om förbud mot OH-flaggor och övervåld mot supportrar.

Den har bland annat i flera intervjuer nämnts av polisens pressansvarige Ola Österling, och den nämns också i ett uttalande som polisen i Stockholms län gjorde i förrgår.

Den riktar in sig på ansvarsfrågan vid evenemang (inte bara fotbollsmatcher utan även konserter, festivaler etc), och hur man kan skapa säkra och tryggare evenemang på ett kostnadseffektivt sätt – bättre säkerhet för mindre skattepengar och mindre administration.

Istället: Tillståndsstrappan, där arrangörerna får ta ansvar för evenemangen och om man inte klarar av att uppfylla villkoren så stramas de åt till kommande match.
Pyroteknik nämns som en ordningsstörning av flera i rapporten, men den handlar främst om hur evenemangen ska bli mer kostnadseffektiva, med bibehållen säkerhet.

Flera klubbar har reagerat på hur polisen använder tillståndstrappan och hur kraven som ställs är orimliga. Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer ställer sig frågande till varför rapporten nu har lyfts fram i debatten.

– Polisen är en myndighet ska hitta bäring i allt de gör. I den här utredningen tyckte man att polisen gjorde arrangörens arbetsuppgifter i samband med fotbollsmatcher. Vi har ordningsvakter, visiteringspersonal, publikvärdar, anställda som ska kunna göra en del av de arbetsuppgifterna. Till exempel. Utredningen visade att polisen gjorde onödiga arbetsuppgifter. Det skulle ansvarsförskjutas som det heter. Vilket var helt korrekt vid den tidpunkten. Men det är den rapporten de hela tiden pratar om nu också, säger han och fortsätter:.

– Jag har inga problem med att man ställer krav på oss som arrangörer. Men just nu finns inga proportioner. Det har blivit bättre säkerhetsmässigt sedan 2015 då den där rapporten kom ut. Det är ett fåtal tillfällen per år som det blir större ordningsstörningar. Sedan är det brott mot ordningslagen i många matcher, dvs pyroteknik. Men den biten finns inte med i rapporten. Problemet är, att vi har inga poliser som är där för att göra våra arbetsuppgifter. Det finns inget mer att ansvarsförskjuta.

Varför nämns rapporten nu igen fyra år senare?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tycker vi har gått åt rätt håll. Vi går framåt med mer publik på matcherna, men samtidigt tryggare evenemang. På normalmatcherna… vi hade sex poliser i hela Globenområdet i senaste matchen (mot Östersund) till exempel. Jag har sagt till polisen, ni behöver inte komma hit. Vi ringer er om vi behöver hjälp. Vi har nått till en nivå nu där det inte finns något mer att ansvarsförskjuta längre.

– Jag förstår att det kan vara farligt med pyro, det är en öppen eld bland mycket folk på ståplatsläktaren. Vilket gjort att vi tagit in extra brandpersonal, säkerhetspersonal. Vi har installerat brandsystem på arenan. Men man hämtar näring ur den här rapporten. Jag vet inte, men polismyndigheten har haft en stor omorganisation under de senaste åren, mycket personal har bytts ut och nytt folk har kommit in. Det kanske är därför man hämtat upp de här gamla dokumenten igen.

Kraven är högt ställda från polisen, säger Rickmer. Inga brott eller ordningsstörningar alls är egentligen acceptabelt i samband med match.

– Jag säger ”vad är en rimlig nivå”? De säger noll. Jag säger, vi kan möjligen ha en nollvision, som en målbild. Men ni kan väl rimligen inte tro att vi kan få bort alla precis alla avvikelser i varje evenemang, vi har över 20 000 personer på plats varje match? Då får jag till svar, ”vi kan alltid spela utan publik”. Och visst, med tomma läktare så blir det inga brott. Men vad är det för samhälle vi vill ha? Ska vi ha ett samhälle där det inte ska hända någonting alls? Vi sätter in alla människor i varsin etta, och så ska de sitta där. Det måste finnas proportioner.

– En offentlig tillställning, det är festivaler, konserter, idrottsevenemang etc. Så länge du har mycket folk på liten yta så kommer det uppstå situationer. Det räcker med att du har två berusade personer i en bar som hamnar i dispyt, då har du en ordningsstörning.

Tomma läktare är sista steget på villkorstrappan, och det fick klubbarna höra vid den nationella säkerhetskonferensen inför den här säsongen.

– Det fick vi på den nationella säkerhetskonferensen i Lidingö i vintras. Förbjud bortasupportrar och spela utan publik. Det finns som alternativ om vi inte lyckas nå målet.

Vad kan man säga till svar då?

– Jag vet inte. Vi kanske har olika ordlistor när vi pratar samverkan och dialog. Hittills har vi haft samverkan med polisen Stockholm syd, vi har tittat på organisation och struktur, inte bara vad gäller bråk utan sjukvård, service, saker runtomkring. Det har funkat hittills. Resultatet är tydligt: trygghetskänslan på fotboll är skyhög. Det är mindre stök och bök. Det visar den tillströmning av publik vi har, och det visar alla kundundersökningar.

Om det är noll som är målet så torde det ha legat fast ända sedan 2015? 

– Absolut. Men någon har bestämt sig för att använda det här nu. Med polisen i Stockholm syd har vi redan uppfyllt kriterierna. Vi kan spela våra matcher utan större polisnärvaro. Vi har utökat våra ansvarsområden. Vi jobbar på torgen och gatorna utanför arenan, vi är långt utanför våra egentliga ansvarsområden. Om det krävs för att vi ska klara det och hjälpa polisen som nu tycks ha ont om resurser, då gör vi det.

– Vi har samma målbild, vi vill minimera pyrotekniken. Och vi ska minimera polisens resurser. Det som är konstigt är att vi har helt olika syn på vägen framåt.

Statskontorets rapport i sin helhet HÄR.

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0