Foto: BIldbyrån

Direkt rött kort för Simon Sandberg mot Östersund i tisdags. Hammarbys högerback avstängd mot IFK Göteborg på måndag, och nu ska disciplinnämnden ta beslut – om det stannar vid en matchs avstängning eller om det bli flera.
– Det finns ett förslag om beslut, som ska ut till ledamöterna och jag räknar med att beslutet blir känt på måndag, säger disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug till FotbollDirekt.se.

4-0 för Hammarby mot Östersund, och mycket att glädja sig åt för de grönvita. På minuskontot: att Simon Sandberg fick rött kort i andra halvlek efter en situation med ÖFK:s Marco Weymans.

Simon Sandberg var tydlig med vad han tyckte om det efteråt:

– Han (Weymans) drar ner mig och sparkar på mig. Jag försöker bara ta mig därifrån och träffar honom inte, sade Sandberg efter matchen.

– Nej, jag tycker verkligen inte att det är rött kort. Jag uppfattar inte att jag träffar honom alls och det var inget medvetet. Jag ville bara upp. Att han sedan överdriver, ja det är upp till honom.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson sade till FD dagen efter att man funderade på att överklaga det röda kortet.

Någon överklagan har emellertid inte kommit in. Sandberg blir genom det röda kortet avstängd i nästa match mot IFK Göteborg på måndag. Och i dag beslutar istället disciplinnämnden om huruvida Sandberg ska få ytterligare avstängning utöver den matchen, eller om det ska stanna vid en matchs avstängning.

– Idag har det kommit in en anmälan, det är ett traditionellt bestraffningsärende. Men det är från domarteamet. Den kommer vi avhandla ganska snabbt. Jag räknar med att vi har det klart i dag, sedan får vi se hur lång tid det tar innan kansliet expedierat det. Preliminärt kommer beslutet ut på måndag, säger disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug till FotbollDirekt.se.

– Det vi har som grund för beslut är dels anmälan från domaren, samt yttrande från spelaren (Sandberg) och tv-klipp på situationen.

Stavehaug berättar att det vid sådana här beslut läggs ett förslag om bestraffningsåtgärd från antingen ordförande eller vice ordförande. I det här fallet har han själv lagt förslag om beslut, och skickat ut det till ledamöterna i nämnden. De kommer inte mötas fysiskt utan beslutet tas ”per capsulam” (via telefon).

Det finns alltså ingen överklagan från Hammarby i nuläget. Men om det skulle komma in en nu så skulle det bli en svår situation, medger Stavehaug.

– Det är klart att det skulle bli en konstig situation. Det blir lite märkligt om de skulle komma in med en överklagan efter att vi tagit beslut. Men det är bara spekulation.
Hade det funnits en överklagan på plats från dem så hade jag vetat om det. Matchen spelas på måndag, så det måste finnas en rimlig tidsrymd att ta beslut på. Den här anmälan är det vi fått till oss, så det är den vi behandlar nu.