• Publicerat 15 maj
  • Skrivet av Dagens Spel
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Helsingborg på åtta poäng (2-2-4) mot AIK på 14 poäng (4-2-2). Dagens Spel, som levererat spelanalyser sedan 1986, kommer här med en komplett analys till matchen – hittar de något av spelvärde? 

Matchinfo:
Helsingborg – AIK
Fotboll Sverige Allsvenskan
2019-05-15 19:00
Odds från LeoVegas Sport
1. 3.25 X. 3.20 2. 2.35

Skador och frånvaro i lagen
Helsingborgs IF har en ny skada på nyttige mittfältaren Mohammed Abubakari. Tydligt minus! Laget har sedan tidigare skador på förstemålvakten Pär Hansson, reservmittfältaren Kundai Benyu och ordinarie mittfältaren Alexander Farnerud. Det är lite tunt på HIF:s centrala mittfält för dagen. Däremot har laget ett plus defensivt i och med att lagkapten Andreas Granqvist är tillbaka från sin skadefrånvaro. Frågan är om det blir Weberg eller Holgersson som petas till bänk.

AIK ser ut att likt senast sakna anfallarna Kolbeinn Sigthorsson och Chinedu Obasi som med kort varsel kastade in handduken inför Djurgården-derbyt. Sedan tidigare saknas långtidsskadade trion Robert Lundström, Joel Ekstrand och Jesper Nyholm.

Läget i lagen och formkurva
Helsingborg fick inget resultat med sig från senaste bortaresan mot Kalmar FF, men 0-1-förlusten var onekligen sur. Helsingborg spelade länge gott och väl jämnt med Kalmar i en match som egentligen var en typisk kryssmatch. Lagets spelmässiga trend är positiv då man även gjorde en stark 1-1-insats hemma mot Djurgården i näst senaste omgången. Problemet är att Helsingborg inte riktigt har haft effektivitet med sig. Den varan kan bli bättre framöver när Granqvist och Bjarnason kommer igång efter respektive skador – två viktiga plustecken på defensiv respektive offensiv tredjedel.

AIK har putsat till resultaten fint på senaste tiden med tre vinster på fyra senaste, inklusive 2-0-vinst i derbyt mot Djurgården i helgen. Det var en sådan där jämn match där man visste att första målet skulle bli viktigt/avgörande. AIK gjorde det målet signerat Elyounoussi i minut 51. När samme norrman satte 2-0 i 63:e minuten så var segern helt säkrad. Plus till AIK för att laget lyckades låsa Djurgårdens offensiv så pass skickligt. Det går däremot inte att börja dra slutsatser om att AIK:s tidigare identitetskris är över. Det finns fortfarande fler saker att jobba med för att komma upp till fjolårets mästarklass.

Vårt speltips till matchen
Det här bör bli en klart spännande match där små marginaler kommer att avgöra. AIK har en god tradition av att vinna sådana där ”marginalmatcher”, men vi litar fortfarande inte fullt ut på laget. Frånvaron av fjolårets Kristoffer Olsson är fortfarande en sak som svider. Senast stack Elyounoussi fram med två mål, men övriga anfallare har inte levt upp. Särskilt stor besvikelse gentemot nyvärvade Lahne och veteranen Goitom som båda har spelat ”under par” hittills. Avstå spel.