Robin Janssons ersättare övertygar allt mer i AIK:s backlinje. Vänsterfotade Karol Mets var närmast felfri i derbyt mot Djurgården och är en av de första Rikard Norling skriver upp i sin startelva. En naturlig ledare som redan tar verbalt ansvar. 
– Jag kan bara se vad det skulle innebära om han var här i två-tre år. Då är han en ett potentiellt lagkaptensämne, säger Norling till FotbollDirekt.se. 

Ikväll ställs AIK mot Helsingborg på bortaplan.

I AIK-lägret har oron dämpats efter två raka segrar, senast 2-0 mot Djurgården, och ett stabiliserat spel sedan 4-3-3-testet skrotats och AIK gått back to basics med 3-5-2.

En av många spelare som stod för en stark insats mot Dif var nyförvärvet Karol Mets. 25-åringen, som köptes från NAC Breda, har varit genomgående stabil i sina insatser. Och nu har allt fler AIK-supportrar börjat se honom som en av lagets nyckelspelare.

Med ett vårdat passningsspel och hårt duellspel har han snabbt kommit in i laget – både på och utanför planen. Rikard Norling är väldigt, väldigt nöjd med Mets intåg och ser honom till och med som en potentiell lagkapten i framtiden.

– Jag tycker att han har en personlighet som går otroligt bra in i AIK. Sen är han en duktig fotbollsspelare också. Den kombinationen gör att han har en plats i den här klubben som han fyller på ett jäkla bra sätt, säger Rikard Norling till FotbollDirekt.se.

Han känns väldigt självklar för att vara så pass ny? 

– Ja, han har helt rätt sorts inställning till det här. Och det gäller på träningsplanen också. Pertan (Per Karlsson) har fått en kompis vad gäller professionalism.

Tar han även ett verbalt ansvar där i backlinjen? 

– Ja, det gör han redan trots att han är ny. Jag kan bara se vad det skulle innebära om han var här i två-tre år. Då är han en potentiellt lagkaptensämne. Men om vi får behålla honom så länge är något helt annat.

Om Norling var nöjd med derbysegern så var han mindre nöjd med att varken Kolbeinn Sigthorsson och Chinedu Obasi inte kom till spel.

– Det var en missräkning i vårt träningsupplägg som vi är väldigt, väldigt besvikna över, sa han till Expressen.

 

I dag står det helt klart att duon heller inte är med mot Helsingborg. Norling sa så här igår om situationen:

– Vi bara konstaterar att de inte kom ut till startlinjen och att det inte var önskvärt. Då måste vi analysera och utvärdera noga varför de inte gör det. Vilket vi i och för sig alltid gör. Men det har vi gjort nu och vi får lära oss utav det.

Hur lång blir rehaben? 

– När det gäller Obasi så är det underkropp och vi får se. Vi gör en närmare undersökning just nu (i tisdags) men han är inte tillgänglig till den här matchen. Samma med Kolbeinn. Något mer finns inte att säga.

Att du trots skadorna och en avstängning på Jack Lahne har Henok Goitom, Tarik Elyounoussi och Stefan Silva att välja på som anfallare, vad säger det?

– Ur det perspektivet är det ju bra. Sen är det upp till mig att se till att få ut alla på startlinjen. Det är inte bra om duktiga spelare inte är tillgängliga.

Silva har nyligen kommit tillbaka från skada. Vilken belastning vågar du ge honom?

– Det är ju en balansgång med honom. Jag sulle vilja ha honom 90 minuter varje vecka om jag fick bestämma. Det är dit vi försöker komma och det kommer fortsatt att vara ambitionen.

Helsingborg väntar på onsdagskvällen. Rikard Norling ser det som en lurig motståndare med tanke på all rutin som finns i laget.

– En svår bortamatch mot ett lag med många duktiga och erfarna spelare. Man vet alltid att när det finns en grundkvalitet så är det inte ovanligt att de spelarna är som bäst när de möter AIK. Sen handlar det för oss om att komma upp på hästen igen efter derbyt. Det tar vi på fullaste allvar.

Finns det någon spelare i Helsingborg som du är extra imponerad av?

– Jag tycker att Rasmus Jönsson är otroligt bra. Jag tyckte han var bra som tusan innan han drog utomlands och det han visar nu är att han fortfarande är en jäkligt bra spelare.