Foto: Bildbyrån

Polisens offensiv för att komma åt bengaler har mött massivt motstånd i supportersverige. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist ser med oro på utvecklingen. Här uttalar sig Sef-basen om situationen, och risker för upptrappning från båda sidor – och bekräftar även att Sef och förbundet nu är nära att få till stånd ett möte med polisen.

Polisen har i år valt en ny linje för att få bort illegal pyroteknik på svenska fotbollsläktare. Hårdare villkorskrav för arrangerande klubbar och förbud mot OH-flaggor på flera håll, bland annat. Till stigande irritation från svenska fotbollssupportrar. Hela supporterrörelsen har unisont protesterat mot polisens metoder i jakten på bengaler.

Det har synts på nätet men också ute på arenorna, där protest-banderoller och ”tysta tio minuter” avlöst varandra.

Huruvida pyrotekniken minskat i år eller inte ska vi låta vara osagt men det var som exempelvis inte bengalfritt i derbyt mellan Djurgården och AIK i helgen. Efter det derbyt kom dessutom filmer ut på nätet med flera fall av övervåld från polisen mot supportrar. Samtidigt också rapporter om att supportrar vandaliserat en polisbuss.

En allt mer upptrissad situation, och från klubbhåll ser man med oro på utvecklingen.
FD har varit i kontakt med Sef:s generalsekreterare Mats Enquist för en kommentar kring utvecklingen de senaste veckorna. Enquist har varit upptagen i möten men han formulerar sig om läget i ett uttalande om hur Sef ser på vad som hänt – och vad som kan hända:

”Vi är djupt oroade över den utveckling som följt av polisens nya hårda villkorskrav. Vi ser för första gången på länge en ökad polarisering och stigande irritation i breda supporterled, med ökad risk för ordningsstörningar och t o m våldsamheter. Vi har haft en mycket positiv utveckling i Sverige med den satsning vi genomfört på det goda supporterskapet”, skriver han och fortsätter:

”Att skapa söndring och splittring genom tuffa åtgärder mot den breda supporterbasen för att komma åt en liten minoritet är en väg vi inte tror på eller stöttar. Dels för att vi sett så mycket god utveckling här i Sverige med de vägval vi arbetat med tillsammans med SFSU och supporterrörelsen, dels för att alla internationella erfarenheter av motsatsen visat sig ineffektiva och kontraproduktiva. Det är med stor oro vi ser en god utveckling vändas i fel riktning, och vi arbetar intensivt för att få en dialog om detta till stånd med polisen.”

Enquist bekräftar även för FD att Sef och förbundet har ett möte på gång med polisen, där man hoppas kunna lyfta frågor om den senaste tidens utveckling. Förhoppningen är att få till stånd ett möte inom kort, men vem eller vilka man kommer träffa från polisen vill han i nuläget inte kommentera.