Det var ett Hammarby som körde över Östersund i den första halvleken på Tele2 Arena på tisdagskvällen. Och det var ett hemmalag som bjöd på klacksparkar och en offensiv fotboll och där publiken fick se ett lag som stundtals spelade briljant fotboll, åtminstone i den första halvleken.

– Hammarby inleder matchen ofantligt bra och får den perfekta starten på matchen. För Östersund blev det, det totalt motsatta. Tom Pettersson skadad tidigt och det gjorde att laget fick möblera om och deras matchplan dog direkt, säger FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg efter matchen.

Men hur bra var Hammarby. Var det SM-guld-vibbar rent av?
– Nej. Det är långt kvar fortfarande men Bajen gör en bra halvlek mot ett skärrat och svagt Östersund. Laget har varit i bra form den senaste tiden och när man får utdelning tidigt, då blir allting mycket enklare.

– Hammarby är effektiva och aggresiva från början i matchen och effektiva när lägena ges. Och det är rätt spelare som gör målen – Jeppe Andersen som är lagkapten, det är Tankovic, Kjartansson och Djurdjic som är där för att producera. Det är helt rätt spelare.

En spelare som dominerade i matchen var nämnde Muamer Tankovic som på nytt klev fram som matchens förgrundsfigur med både mål och målgivande passning. Magnus Österberg ser honom som en fullvärdig ersättare till Jiloan Hamad som spelade på samma position.
– Han spelar i den position som Hamad var så lyckosam i förra våren och Tankovic fyller ut den kostymen. Han har varit ute och skaffat sig lite skinn på näsan och faktsikt lagt lite band på sig och vuxit på mer än ett sätt. Han har växt till sig på alla plan, säger Österberg.

Tankovic blev uttagen till landslagets januariturné och finns garantera med på Janne Anderssons bruttolista över tänkbara A-landslagsspelare. Och Österberg ser att Tankovic kan bli ett tänkbart namn om han fortsätter på samma sätt.
– I sina bästa stunder har han kvaliteterna att klara av det.

Finns det någon risk att han nu gör så bra reklam för sig själv att Hammarby behöver vara oroliga att tappa honom vid nästa transferfönster?
– Som det ser ut idag vill nog inte Billborn byta ut honom mot någon annan. Det kan mycket väl med automatik komma in proffsanbud, det är inte omöjligt. Sen ska man väl tänka på att han varit ute i proffsvärlden en gång och det blev inte så jättelyckat. Han är redo för större uppdrag men det måste nog kännas rätt för honom innan han drar igen.

Något som också gladde Magnus Österberg var anfallsspelet och samarbetet mellan Kjartansson och Nicola Djurdjic. Framförallt Djurdjic tycker han har lyft sig efter Kjartanssons ankomst.
– De kompletterar varandra riktigt bra och Djurdjic har bara blivit bättre och bättre match efter match den här säsongen. Han trivs när han får jobba och får jobba otroligt hårt och får lite fria tyglar att göra det. Han tog exempelvis en 70 meterslöpning för att jobba hemåt och det såg man inte tidigare. Han känner nog en lite större frihet att han inte måste vara framför målet hela tiden och skapa något, för där finns redan Kjartansson. De kompletterar varandra bra.

Hammarbys tränare Stefan Billborn fick se sitt lag göra 4-0 och i sina bästa stunder bjuda på riktigt bra fotboll, åtminstone i den första halvleken. I den andra gick Hammarby ned lite i kvaltet men det berodde nog också till viss del på att laget då hade ledningen med 3-0.
– Alla tränare vill ju ha ett kvitto på att saker stämmer men det är roligare att gå till jobbet när det fungerar. Den här första halvleken är ett utomordentligt kvitto och ett bevis på att laget är på rätt väg, säger Österberg.

Förra säsongen var Hammarby i allsvensk serieledning fram till sommaruppehållet och var länge med i racet om SM-guldet men räckte inte ända fram. Men än är det för tidigt att prata om SM-guld, tycker FD:s krönikör.
– Det är 21 matcher kvar att spela och det är mycket som kan svänga än. Hammarby visar dock att topparna är minst lika bra som de var i fjol att kunna vara med och kämpa däruppe.

– Sen är det ju olika typer av lag som Hammarby möter, där spelet fungerar bättre mot vissa typer av lag än andra. Jag trodde på förhand att Östersunds spel exempelvis skulle passa Hammarby dåligt men riktigt så blev det ju inte.