• Publicerat 14 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

För inte alls så längesedan spelade han derbyn inför fullsatta läktare och bland annat derbyhjälte mot Djurgården med ett kanonskott. Fick t-shirts upptryckt med sitt ansikte på och hyllades som en stor hjälte. Nu är tillvaron en annan långt, långt borta ifrån Friends Arena, Stockholm och Sverige. I Indonesien hittar vi honom nu. Han som blev känd som ”Eero the Hero” hos AIK-supportrarna.

Eero Markkanen är namnet. Den gänglige finländaren som en gång i tiden värvades av självaste Real Madrid från AIK men som hamnade i spanjorernas B-lag och därefter har haft en mycket märklig karriär. Han återvände till Finland, hittade motståndarmålet igen, fick en ny chans hos AIK, där han gjorde hattrick i Europa League-kvalet innan flyttlasset gick utomlands igen. Lånet gick ut, ingen förlängning och hem till AIK igen.
Men någon mer chans i AIK blev det inte. Istället övergång till Dalkurd, där det blev ett mål på tolv matcher.

I vintras lät han tala om sig igen när han sänkte Sverige med matchens enda mål i en landskamp.
Och i februari kom uppgifter på att han skrivit på för klubben PSM som håller till i den indonesiska staden hamnstaden Makassar med närmare 2 miljoner invånare och spel på en arena, Pakansari Bogor med plats för 31000 åskådare.

Där har det gått riktigt bra inledningsvis. Ligaspelet tar visserligen sin början kommande måndag men med hjälp av Markkanens mål har PSM gått starkt i AFC Cup, som är Asiens motsvarighet till Europa League. Laget spelade sin sista match på tisdagen borta mot Lao Toyota från Laos och vann med 3-0 och därmed är PSM klart för slutspel i AFC Cup.
Markkanen, med tröjnummer 9, har stått för fem mål för PSM på de sex matcher laget spelat och gjorde mål i de fyra första matcherna som laget spelat i AFC Cup. Bland annat nätade han på en straffspark mot Kaya och gav då sitt lag ledningen med 1-0. Kaya utjämnade sedan i den 90:e minuten men Markkanens mål innebar ändå en poäng i den matchen. Hans fem fullträffar gör att han därmed är delad trea i skytteligan i AFC Cup inför slutspelet.

Markkanen har kontrakt året ut med PSM.