• Publicerat 14 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Det var inför matchen mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg som en Göteborg-supporter fick klä av sig i samband med visitering. Polisen misstänkte att supportern hade något otillåtet på sig under kläderna.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Sofia Bohlin gick först ut på Twitter om händelsen:

”Idag fick jag se Polisen tvinga en enskild supporter att öppet inför folk, vid bortainsläppet, klä av sig till underkläderna för att kolla om han hade något på sig. Obeskrivlig förnedring. Det fanns varken värdighet eller respekt för individen. Trakasserier och maktmissbruk.”

De nya direktiven gällande visitering har inför den här säsongen tagits fram av Riksidrottsförbundet, som blivit hårt kritiserade och ansetts vara för intima av till exempel Malmö FF:s officiella supporterförening. Polisen i fråga berättar för GP att han tog supportern till mellan två bussar för att genomföra visiteringen.

– Jag säger till kompisen att gå med så att han ser att det går rätt till. Han tar av sig sin jacka, en sweatshirt, lyfter upp sin t-shirt och där finns inget. Då släpper han bara t-shirten och låter den falla på, säger han till GP.

– Sedan knäpper han upp byxorna och låter dem falla till knävecken, snurrar på sig och så är det inget mer med det. Han tar på sig och jag säger att han är välkommen in på matchen. Han går till visitationen och går in på matchen, fortsätter han.

Sofia Bohlin berättar för Fotbollskanalen att det är ”långt över gränsen”.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger hon.

– Jag tycker det är ett rent förnedrande och ett så ovärdigt sätt att hantera en individs integritet. Är det så att man misstänker att en individ har något olagligt på sig och att misstanken är så pass stor, då har polisen möjlighet att hantera den situationen på ett värdigt sätt. Att be person klä av sig inför människor på öppen plats… det är så långt över gränsen.

Polisen i fråga säger till Fotbollskanalen att han inte håller med Sofia Bohlin och ser inget problem med visiteringen. Han medger för GP att han kunde hanterat situationen annorlunda.

– Jag kunde tagit med honom till polisstationen, som ligger ett antal kilometer därifrån. Det hade tagit längre tid. Jag kan inte ta med honom in på en toalett eller på kansliet där Norrköping har sitt, det är en offentlig plats.

DAVID NYLUND