Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg har varit ett stort utropstecken i år – och en av många som fått skopor med beröm i Blåvitt är Alhassan Yusuf. Den 18-åriga nigerianen har imponerat på Blåvitts mittfält. Yusuf upptäcktes under Gothia cup i fjol, och flera allsvenska klubbar visade intresse. Hammarby testade Yusuf men gick inte vidare med honom:
– Vi hade en jättebra dialog med honom, och det fanns inget där som sade att vi inte skulle kunna komma överens. Men det stämde inte med tajmingen, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Alhasan Yusuf värvades till IFK Göteborg i fjol sommar. Det blev ett inhopp i fjol, men i år har Yusuf fått ta större plats, och imponerat i det unga Blåvitt som varit ett sådant utropstecken i allsvenskan.

Yusuf fyller 19 i sommar (född år 2000) och gjorde sina första avtryck som spelare i fjol sommars Gothia Cup. Flera svenska klubbar fattade tycke för mittfältaren från nigerianska Tiki Taka-akademin. Det slutade med kontrakt med IFK Göteborg, men dessförinnan var han på provspel med både Hammarby och Häcken. Bajen bjöd upp Yusuf först, men gick inte vidare med mittfältstalangen.

Vid den tidpunkten så hade Hammarby redan gjort klart med en annan mittfältstalang, ghananske Abdul Halik Hudu, även kallad ”Rooney”. Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg berättar:

– Vi hade honom hos oss först. Han gjorde ett mycket bra intryck på oss. Tydliga kvaliteter som var väldigt intressanta. Vi hade bara några månader innan gjort klart med Hudu och kände att vi inte ville ha två unga afrikanska spelare i samma ålder som dessutom konkurerade på samma position. Vi bedömde att båda gjorde sig bäst som centrala mittfältare även fast de har olika egenskaper, säger Hjelmberg till FD.

– Vi hade en jättebra dialog med honom, men bestämde att inte ta det vidare där och då. Nu är han hos IFK Göteborg och gör det bra där, det är bara att gratulera dem till att ha fått en stor talang hos sig.

Alhassan Yusuf scoutades alltså under Gothia Cup. Han är långt ifrån den första spelaren att upptäckas av allsvenska klubbar under turneringen. Häcken upptäckte exempelvis Waris Majeed där. Och för Hammarbys del så blev Gothia startskottet för en rekordförsäljning i förra veckan.

Bajen såg Kossounou Odilon på plats i Göteborg 2016 när han var där och spelade Gothia med akademin ASEC från Elfenbenskusten. Odilon bjöds upp till Stockholm och var hos Hammarby från och till i 2,5 innan han 18 år gammal skrev kontrakt. I onsdags blev det klart att Odilon säljs till Club Brugge för ca 40 miljoner.

Mikael Hjelmberg tycker det är självklart att ha representation på Gothia Cup:

– Om man jobbar med scouting på ett seriöst sätt så är det fullt rimligt att man är på plats där och tittar, både på de svenska och de utländska akademierna.

– Vår ambition är absolut att ha folk på plats där i år. Sedan om det blir jag eller någon annan i organisationen återstår att se. Nu är inte ASEC med i Gothia i år, men det finns många andra intressanta akademier där.