Derbysegrare på Tele2 Arena. Lyckan i AIK-leden var stor efter slutsignalen mot Djurgården. Kanske extra stor med tanke på ett par missräkningar och ett nytt spelsystem som snabbt gick i papperskorgen. I en intervju med FD hyllar Björn Wesström spelarna som klivit fram när det blåser – och fansens tålamod.
– Framförallt upplever jag att ståplatspubliken på Norra bestämt sig för att ta död på gnällkulturen och visa med exempel vad stöd är och vad det kan betyda, säger han till FotbollDirekt.se.

AIK slåss i toppen av allsvenskan igen.

Detta trots blytunga förluster mot Örebro och IFK Göteborg. Detta trots att Rikard Norling gick ifrån 3-5-2-fundamentet som gav guld, testade 4-3-3 och slängde det i papperskorgen efter Blåvitts överkörning.

2-0-segern mot Djurgården i går var AIK:s andra raka och gör att avståndet till serieledande Malmö FF fortsatt bara är tre poäng. Stämningen på AIK:s kansli var således på topp i dag, enligt sportchefen Björn Wesström.

– Segrar har ju den effekten. Så det är klart att det är enklare att gå till jobbet när omgivningen är glada, säger han till FotbollDirekt.se.

Tarik Elyounoussis dubbel försäkrade att AIK:s starka derbyfacit mot Djurgården består. Inte en enda förlust mot stadsrivalen i allsvenskan sedan 2011. En imponerande svit, men betyder den något?

– Man staplar ju bra saker på hög och man staplar dåliga saker på hög. Så kommer det alltid vara i den här typen av verksamheter och då ger det definitivt mer energi av att stapla bra saker. Vi har två förluster mot Örebro och IFK Göteborg som vi inte vill ha speciellt mycket mer av. Då blir ju det här ett statement som vi staplar i den bra högen.

AIK-spelarna firade vilt efter slutsignalen. Var det några tyngda axlar som släppte? 

– Det är klart att man blir glad för att vinna den här matchen för det är tydligt vad den betyder. Vår ståplatspublik har varit väldigt lojala och verkligen arbetat för att ge laget stöd. Bästa sättet för att ge tillbaka till dem är att vinna derbyt. Det är den matchen som gör alla känslomässigt extra glada och det märks inte minst av att spelarna firar extra mycket vid slutsignalen. Det är en signal för den glädjen, säger Wesström och utvecklar vad fansens stöd i tid av osäkerhet har betytt.

– Framförallt upplever jag att ståplatspubliken på Norra har bestämt sig för att ta död på gnällkulturen och visa med exempel vad stöd är och vad det kan betyda. Det är min absoluta känsla att det påverkar oss positivt. Om vi kan betala med att vinna derbyn att ge energi till dem så stärker det deras sätt att attackera utmaningarna framöver.

Hur skönt var det att vinna den här matchen efter en del frustrerande resultat?

– Segrar har ju alltid den effekten att det ger energi att jobba vidare. Allsvenskan är en otroligt jämn liga där inget lag har börjat fantastiskt viket gör att man fortfarande är med.

Med facit i hand, tycker du att det var rätt att testa ett nytt spelsystem med tanke på hur ni byggt truppen?

– Ska man nå utveckling så behöver man prova saker. Om man inte vågar göra det så kan vi leva i tron i att något annat är bättre än det vi håller på med. För att få riktiga svar behöver man dra pendeln riktigt långt. Antingen drar man den så långt för att få bra effekt eller så drar man den lite för långt. Vi drog den nog lite för långt, vilket i sin tur lett oss i andra lösningar.

– När laget är i en utvecklingsprocess kanske man tar saker för långt i vissa faser och då får man ta poäng på andra sätt.

En spelare som stack ut med ännu en stabil instats i derbyt var nyförvärvet Karol Mets. Wesström delar bilden, men lyfter flertalet spelare som börjat hitta formen när laget behövt det som mest.

– Han (Mets) är en spelare som på något sätt klarat av att vara sig själv fullt ut. Nu var det många andra mot Djurgården som tog steg. Panos (Dimitriadis), Anton Salétros och Per Karlsson är spelare som växlat upp och närmat sig sin fulla potential. Det är härligt och det är fler som följer det exemplet. Vi led litegrann av att för få spelare var nära sitt max men nu är det allt fler som tagit steg i rätt riktning.

Efter derbyt var Rikard Norling ”besviken” över att både Kolbeinn Sigthorsson och Chinedu Obasi skadad sig i träning under veckan.

– Det var en missräkning i vårt träningsupplägg som vi är väldigt, väldigt besvikna över, sa han efter matchen enligt Expressen.

Med Jack Lahne avstängd saknas förmodligen tre AIK-anfallare mot Helsingborg på onsdag.

– Jag var inte där när han (Norling) sa det men det görs alltid en analys när spelare inte kommer till startlinjen. Jag har ingen prognos för när de är tillbaka men jag kan säga att det inte finns några generella saker, det är ingen liknande problematik som uppstår gång efter gång. Så vi kan inte dra några generella växlar av skadorna.

– Sen blir man besviken ändå. Vi vill ju att alla ska vara tillgängliga.

Förra veckan tränade den 18-årige ghananen Anoff Blanksson med AIK – och imponerade. Är det en möjlig förstärkning i sommar? 

– Vi får se. Vi kommer att fatta något form av beslut under sommaren. Vi har spelare som kommit till oss för att visa upp sig i vår verksamhet, men allt som oftast väljer vi att inte göra det, för vi tror inte att det alltid gör en spelare rättvisa. I det här fallet var det olika saker som gjorde det möjligt och han gjorde uppenbarligen bra reklam för sig själv.

Det låter inte som att han är avskriven för er?

– Nej, inte i det här skedet.