IFK Norrköping går ännu en bra bit i från toppstrid. Åtminstone placeringsmässigt. Det är den av guldfavoriterna som just nu går mest under förväntan.
– Förstås ingen kris. Däremot är det någon röd lampa som blinkar när man hört snacket om att ”vi spelar bra, trots allt” – för så bra har det inte varit. Och kanske är det viktigare för Norrköping att bli mer cyniskt i tänket, säger Ekwall inför kvällens tunga möte med Blåvitt. 

IFK Norrköping är än så länge utanför topp-10 men samtidigt så har man för inte så länge sedan varit helt jämna med bland annat Malmö FF. Man har alltså ändå bitvis fått fram sina kvaliteter men totalt sett resultatmässigt så saknas förstås ännu mycket. Frågan är hur mycket längre den tveksamma resultatraden kan tillåtas bli utan att det börjar skava i kanterna?

Klart är hur som helst att den riksmassmediala pressen är större än på många år kring IFK Norrköping, det i takt med att man gjort spelaraffärer i sådan omfattning att det på allvar kan jämföras med storklubbarna.
Patrick Ekwall befinner sig på resande fot och kommenterar här för FotbollDirekt tungviktsmötet på Östgötaporten i kväll.

Var står Norrköping så här långt?
– Det har saknats ett flow, känner jag. Det har varit helt ok och till och med väldigt bra i perioder men också uselt ibland. Senast mot Elfsborg såg det inte alls bra ut med ett taffligt passningsspel som ju annars var en av de stora styrkorna förra året.

Tre raka oavgjorda och ännu så länge långt i från toppen. Ser du varningssignaler mer än så?
– Det är förstås ingen kris. Däremot är det någon röd lampa som blinkar när man hört snacket om att ”vi spelar bra, trots allt” – för så bra har det inte varit. Och kanske är det viktigare för Norrköping att bli något mer cyniskt i tänket. Fundera mindre på kosmetikan, mer på poängen.

Men kvaliteter finns. Ändå 1- 1 mot MFF nyligen. Norrköping vill ju spela snabbt, Jens Gustafsson konstaterar att så ofta inte är fallet så här långt. Vad saknas i dina ögon?
– Han har rätt, det hackar en del. Och det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte fungerar. Spelarna finns ju, Jens har ett hav av spelskicklighet att välja.
Och det har sett bra ut, men endast under kortare perioder.

IFK Norrköping svårt med målskyttet. Hur det möjligt med offensiva sättet man har och den höga kvaliten anfallsnamn?
– Se på AIK. Flera högklassiga forwards men minst antal mål i allsvenskan. Att göra mål handlar oftast om hela laget, inte specifika individer.

Avslutningsvis. Inga stora rubriker för Saed Haksabanovic så här långt. Hur ser du på det?

– Ja, det är förstås intressant. Men ytterligare ett exempel på att det kan ta tid att aklimatisera sig till allsvenskt spel även om han hade viss erfarenhet av svensk fotboll.
Men han är fortfarande väldigt ung, glöm inte det.