Foto: Bildbyrån

Mats Solheim är inne på sin femte säsong med Hammarby. Truppspelare och glädjespridare, men också gravt underskattad. Det säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson – han är full av lovord över en spelare han tycker förtjänar mycket mer kredd:
– En riktigt bra människa och en bra spelare som kan gå in i flera positioner. Som nu, nu är han som Puyol som mittback liksom, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

Mats Solheim kom till Hammarby från Kalmar inför Bajens allsvenska återkomst säsongen 2015. Allt sedan dess har Hammarby tagit steg truppmässigt och inför den här säsongen tippades man i toppen.

Medan allt mer stjärnglans kommit in i truppen genom årens lopp så har Solheim bestått – och dessutom fått bra med speltid. Totalt 91 allsvenska matcher för ytterbacken under fyra hela säsonger samt inledningen av 2019.

Nu med knappa tredjedelen spelad för Hammarbys del så har Solheim fått speltid i sju av åtta matcher och gjort fyra starter. De senaste matcherna i en något ovan roll som mittback tillsammans med David Fällman. I går andra raka starten där, i 2-0-segern hemma mot Sirius. Mycket speltid för en spelare som långt ifrån betraktats som ordinarie.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson är full av lovord inför det Solheim gjort i Hammarby. När norrmannen senast förlängde med Bajen 2017 var det många som undrade varför. Jansson säger att det inte fanns någon tvekan alls om att förlänga Solheims kontrakt när det var på utgående den hösten.

– Inte från min sida. Jag tycker det är viktigt att dels få någon form av kontinuitet, vi hade bytt en hel del spelare vid den tidpunkten. Men sedan är han oerhört användbar och samtidigt bra i gruppen. Klockren på alla sätt. Kan spela på olika positioner, glädjespridare och en jävligt underskattad spelare. Jätteviktig för oss, säger Jansson till FD.

Glädjespridare, ja. Solheim har gjort sig känd som ”roliga killen” i Bajen, full av upptåg. En bild som kanske skymmer lite av spelaren – Jesper Jansson tycker att Solheim är mer än bara någon som spelar en roll socialt i laget, och han liknar honom vid ingen mindre än Carles Puyol, resolut mittback och lagkapten i FC Barcelona (1999-2014). En defensivt stark spelare i ett offensivt viktat och tekniskt skickligt lag, inga jämförelser i övrigt.

– Han är det (roliga killen) på ett bra sätt. Han är en ledarfigur också. En riktigt bra människa och en bra spelare som kan gå in i flera positioner, som nu, nu är han som Puyol som mittback liksom. Han är värd all kredd. En så underskattad spelare. Spänstig och snabb, lojal. Du vet alltid vad du får med honom.

Viktiga truppspelare finns det flera av i Bajen – Jesper Jansson valde i vintras att förlänga med en sådan, Imad Khalili. En 32-årig Khalili som inte alltid haft supportrarna bakom sig och som fram till i fjol varit utan speltid i långa perioder och dessutom varit utlånad till BP i superettan.

– Det är det jag menar, i vår strategi så är det de här bärande killarna som i längden gör ett vinnande lag. Som kan vara med och utveckla gruppen, som säkerställer att vi får en kontinuitet. Sedan kanske de inte spelar varje match men man bygger en kultur med dem. Jag blir extra glad när de här två får välförtjänt kredd, för de gör de andra spelarna i laget bättre.

Jesper Jansson menar på att namn som Solheim och Khalili rent av kan kategoriseras som hörnstenar i ett truppbygge.

– Jag tror det är en nyckelfaktor när man bygger lag. Då måste man visa den kategorin spelare uppskattning också, att de får den uppskattning de förtjänar när de gjort det bra.

Mats Solheim skrev ett tvåårskontrakt vid senaste förlängningen och det avtalet går ut efter årets säsong. Det finns dock en option på ytterligare ett år. Jesper Jansson säger att man mycket väl kan komma att utnyttja den optionen.

– Ja, det är absolut inte omöjligt. Det är en dialog mellan oss och spelaren. Det är viktigt att man är ärlig mot varandra och tydlig med förutsättningarna, men med Mats är det inga problem. När vi förlängde förra gången så sade vi det, att det är inte säkert att du får någon speltid. Han sade ”det är lugnt Jesper, jag har inte startat en premiär på sex år men sedan går jag ändå in och spelar 25 matcher per säsong”. Och det är ju där han ligger statistiskt.