• Publicerat 11 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Årets första tvillingderby är mindre än 24 timmar bort – här betygsätter FD:s krönikör Magnus Österberg derbykombattanterna inför Djurgården-AIK.

I morgon årets första derby mellan Djurgården och AIK – avspark klockan 15 på Tele2 Arena.

Samtliga spelare som spelat i minst tre av matcherna i allsvenskan hittills, samt bägge lagens tränare – vilka är starkast av Djurgården och AIK? FD:s krönikör Magnus Österberg har satt betyg på dessa enligt skala 1-10.

Det rör sig om 15 spelare samt tränare i vardera lag – i Djurgården kommer inte Erik Berg till spel, han är avstängd i morgon och han finns därför inte med i betygsättningen.

Betyg, skala 1-10:

Djurgården:

Målvakter: PK Bråtveit: 6

Magnus Österbergs kommentar: Han ha varit okej, men jag är fortfarande inte helt såld. Han har inte övertygat mig om att han är lika bra som sitt rykte. Bra men har inte känts superstabil.

Försvarare: Marcus Danielson: 8, Jacob Une Larsson 7, Aslak Fonn Witry 8, Elliot Käck 6, Jonathan Augustinsson: 6.

Magnus Österbergs kommentar: Fått ändra otroligt mycket, och kontinuitet är otroligt viktigt framför allt i försvaret. Behöver ha både Erik Berg och Danielson på planen för att kännas riktigt trygga, i morgon får de lappa ihop det som går men Berg kommer saknas och frågan är om Danielson spelar?. Witry jättebra, det är väl han och Buya som varit bäst av nyförvärven.

Mittfältare: Fredrik Ulvestad 7, Kevin Walker 7, Jesper Karlström 8, Astrit Ajdarevic 7, Nicklas Bärkroth 7, Haris Radetinac 7, Jonathan Ring 7, Dzenis Kozica 5.

Magnus Österbergs kommentar: Karlström började väldigt bra, både i att han visade kvalitet och i att han jobbade hårt. Walker inte helt ordinarie men har gjort ett gott jobb när han spelat. Ulvestad stabil utan att få de stora rubrikerna. Ajdarevic var inte i fysiskt topptrim i början men visar stundtals vilka extrema kvaliteter han har framför allt i passningsspelet. Hela Djurgården kommer växa i takt med att han hittar formen. Yttrarna, där har de gått runt lite olika. Det känns som att Kim och Tolle letar efter den perfekta mixen där men att de inte hittat den än. Att de måste hitta den och att yttrarna behöver bli mer samspelta med ytterbackarna.

Anfallare: Mohammed Buya Turay 8.

Magnus Österbergs kommentar: Invärvad med en enda uppgift, att stoppa dit bollarna. Och det går inte att kritisera honom så här långt. Han har producerat, en forward som gör mål måste man ge högt betyg. Kommer också må ännu bättre när Ajdarevic hittar ännu mer rätt.

Tränare: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf: 7

Magnus Österbergs kommentar: De har sågat sig själva några gånger, men nu har de bränt den båten, de kan inte vara sämst i världen hela tiden som Tolle sade nyligen. Men jag tycker de har gjort det bra utan att man kanske nått ända fram i sin vision om hur laget ska spela. Men då har de också tvingats till drastiska åtgärder med spelare på fel positioner på grund av alla skador. Hanterat det bra.

Snittbetyg: 6,9

AIK:

Målvakter: Oscar Linnér: 7

Magnus Österbergs kommentar: Laget han har framför sig är inte lika stabilt som i fjol. Det är klart att han inte heller visat upp den tryggheten. Varit bra men inte lika självklar som i fjol.

Försvarare: Per Karlsson 8, Panos Dimitriadis 7, Karol Mets 8,

Magnus Österbergs kommentar: Jag anser att wingbacks är mer att betrakta som mittfältare, därför bara tre namn här. Hålen har varit stora att fylla efter Milosevic och Robin Jansson, men jag tycker Mets har vuxit för varje match, och Panos har gjort det väldigt bra utifrån den spelare han är. Pertan är alltid Pertan. Jag ger dem höga betyg, men märk väl, det är försvarsspelet som helhet som inte funkat, och mittfältet som inte varit balanserat under den här 4-3-3-bergodalbanan.

Mittfältare: Sebastian Larsson 8, Enoch Kofi Adu 6, Anton Saletros 7, Tarik Elyounoussi 7, Saku Ylätupa 6, Rasmus Lindkvist 6, Daniel Sundgren 7, Heradi Rashidi 6.

Magnus Österbergs kommentar: Inte ersatt Kristoffer Olsson och det har lämnat ett vakuum. Adu har inte nått formen han hade i fjol. Han är otroligt viktig, han ska länka allt det här. Seb och Tarik som spelat mest där, de är bra spelare. Men de är också beroende av att det funkar som helhet. Sundgren har vuxit in i säsongen. På andra kanten har Lindkvist inte rosat marknaden och Rashidi har varit skadad och på ovan position mot Blåvitt. Bästa vänster-wing-insatsen är Saletros senast.

Anfallare: Chinedu Obasi: 6, Henok Goitom: 6, Jack Lahne 6.

Magnus Österbergs kommentar: Ungefär som med centralt mittfält, man har inte hittat rätt mix bland sina forwards. Henok/Obasi för trubbigt, Lahne har inte hittat rät i AIK-dresssen än. Jag tror de hoppas Kolbeinn ska vara rätt pusselbit. Totalt sex mål på hela laget, fördelat på två Sundgren-mål, två från Tarik som mest varit mittfältare, och så två på hela anfallsuppsättningen. Det förstår alla, att det är alldeles för lite. Då är det svårt att ge dem för bra betyg. På papperet har det ju alla förutsättningar att bli hur bra som helst.

Tränare: Rikard Norling: 6

Magnus Österbergs kommentar: Han har byggt upp en jättestor trygghet och en makalös resultatrad under de här åren. Det talar för sig självt. Sedan, det här experimentet, jag tycke det var en god tanke, men att det blev för många ändringar. Det blev fel balans. Däremot rätt att söka andra sätt att spela när man ha en så namnmkunnig forwardsuppsättning. Det blev lite för många saker som avvek. Men han vet exakt vad han ska göra, han gick tillbaka nu senast och det såg stabilt ut. Man kan inte lasta ändringen av spelsättet bara på tränaren heller. Spelarna har varit för dåliga stundtals. Det är ändå elitspelare som måste hålla viss nivå.

Snittbetyg: 6,7