• Publicerat 11 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Seger direkt för Halmstad med Magnus Haglund, bragdvändning av Degerfors i Stockholm och Varberg och Astrit Seljmanis succé vill inte ta slut. Vi sammanfattar lördagens matcher i superettan.

Varbergs BoIS, näst minst betrodda av alla lag i superettan inför säsongen. Nu har de tagit sju raka segrar och grabbat åt sig en serieledning med åtta (!) poäng efter sju spelade matcher. I dag 2-0 hemma mot Dalkurd.

En som imponerat i upptakten är anfallaren Astrit Seljmani (intervju med honom på FD i dag, hittar du HÄR), som stod på sex mål inför dagens match.

Och det blev en sjunde nätkänning i dag. Seljmani tryckte in 1-0 efter att Dalkurdmålvakten Andreas Andersson räddat ett distansskott och sedan också returen, men till sist fick han ge slaget tappt.

I andra halvlek utökade Daniel Krezic till 2-0 efter klappklapp-spel, Seljmani till Robin Book som i sin tur serverade Krezic öppet mål.

Varberg i allsvenskan 2020? Liiite tidigt att ropa ut det förstås, men en bättre start är ju synnerligen svårt att få för BoIS. Och för Seljmani – sju mål ger en klar ledning i skytteligan. Närmaste spelare under i skyttetoppen har gjort fyra mål.

***

Favorittippadfe Halmstads BK sparkade i veckan tränaren Igor Krulj och tog in Elfsborgs tidigare guldtränare Magnus Haglund – i dag första matchen vid HBK-bänken för Haglund, på Vångavallen i Trelleborg.

Det blev seger direkt för HBK – 1-0 efter ett mål i 70:e minuten av inhopparen Rasmus Wiedesheim-Paul. Ett inlägg från högerbacken Edvin Kurtulus som Wiedesheim-Paul nickade in med emfas.

1-0 blev slutresultatet och HBK klev upp från nedflyttningszonen upp till 13:e plats i den haltande tabellen.

***

Brommapojkarna var allsvenskt i fjol, men resan tillbaka har än så länge inte varit spikrak. Efter lördagen och mötet med Degerfors hemma på Grimsta så är man näst sist.

Det låg inte i korten tidigt i andra halvlek, då man gjorde 2-0 – i den första hade Philip Hellquist gett BP ledningen, och i minut 48 satte samma man mål nummer två.

Men ett snabbt svar från Degerfors och reducering Jacob Ortmark i minut 49 – Ortmark som ju har en bakgrund i just BP, där han kom fram i a-laget från de egna leden. Brommapojkarna såg ändå ut att hålla undan men i 88:e minuten kom kvitteringen. Erik Björndahl målskytt.

Och på två minuters stopptid – kalldusch för BP och jättejubel Degerfors. Gustav Granath tryckte in bollen efter en tilltrasslad situation i BP-boxen.

Degerfors tvåa i tabellen medan BP alltså är näst sist, i tabellen som alltså haltar – vi påminner om det.

***

Ett annat tidigare allsvenskt lag som haft det tufft är Jönköpings Södra. Hårt skadedrabbat i inledningen och bara två segrar på de sex första matcherna. Ingen tredje seger i dag, men väl en poäng med sig hem till Jönköping efter 1-1 borta mot Örgryte.

Lovande Amir Al-Ammari gav J-Södra ledningen efter en kvart, tre minuter senare kvitterade Örgrytes Gustav Ludwigsson, hans fjärde mål för säsongen och delad andra plats i skytteligan.

1-1 stod sig, Öis kliver upp på en tredje plats medan J-Södra är åtta. I morgon avslutas omgången med Öster-Västerås, Brage-Norrby och Syrianska-Mjällby.