Foto: Bildbyrån

Hammarbys största försäljning någonsin är ett faktum. Kossounou Odilon lämnar för Club Brugge, bara fyra månader efter att han skrev på för Bajen. En rekordförsäljning på flera vis – inte bara den transfersumma som uppgetts utan även hur det kunnat gå så snabbt med en spelare som långtifrån gjort succé i allsvenskan:
– Så här funkar det, klubbarna ser sin chans. Alla kan inte sitta och vänta tills en sådan här spelare gjort fem riktigt bra allsvenska matcher. De är inte dummare än att de fattar att de inte kan vänta, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Kossounou Odilon skrev på för Hammarby i januari. Ganska precis fyra månader senare så har den ivorianska försvarstalangen satt sin signatur på ett nytt kontrakt, med Club Brugge. Odilon har skrivit på ett fyraårsavtal med den belgiska storklubben, ett avtal som börjar gälla i sommar när fönstret öppnar.

Uppgifterna om transfersumman varierar från 30 miljoner i botten med ytterligare tio miljoner om bonusar kickar in, till 40 miljoner plus bonusar. Oavsett så är det Hammarbys största försäljning någonsin, det bekräftar även klubben.

Många har reagerat på vad som uppfattas som en högst överraskande affär. Odilon har hunnit med fem allsvenska matcher, två starter och två inhopp. Starterna kom i de två första matcherna, men efter osäkra insatser förpassades han till bänken.

Därefter kom uppgifterna om storbud och intresse från klubbar i Belgien och Italien. Nu är en affär med Club Brugge bekräftad. Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg resonerar kring den i mångas ögon högst överraskande transfern – Hjelmberg tycker att många dömt ut Odilon på vaga grunder:

– Jag kan tycka att det är många som… det är lätt att sitta utifrån och tycka att han inte imponerat jättemycket i de två matcherna han startat. Alla har rätt tycka vad de vill. Men vi som följt honom när i såpass lång tid, vi har en helt annan uppfattning. Visst, det var det lite svajigt i de första matcherna, han halkade mot Kalmar vilket gav ett mål i baken och så vidare. Men från det till att folk nästan dömer ut honom… där kan man känna att det är bra att lämna över bedömningen till yrkesfolket, säger han till FD.

– De klubbarna som jobbar med scouting seriöst, de har ju inte sett den här spelaren i en match och sedan bestämt sig. Det har gjort en grundligare analys än så. De ser garanterat samma potential som vi har gjort.

Samtidigt så har det rapporterats om hur Hammarby fick bud på Odilon redan i februari. Han hade då bara hunnit göra 20 minuters tävlingsfotboll i a-lagssammanhang, ett inhopp i cupen mot Varberg.

Oaktat hur det sett ut i de första allsvenska matcherna, det torde ändå vara överraskande också för er, att buden droppade in så tidigt?

– Det är klart att det kanske var lite överraskande på ett sätt. Men så här funkar det, klubbarna ser sin chans. Alla kan inte sitta och vänta tills en sådan här spelare gjort fem riktigt bra allsvenska matcher. De är inte dummare än att de fattar att de inte kan vänta. De resonerar säkert som vi gör när vi är runt och scoutar; det handlar om att vara först, om att vara konkreta och tydliga. Vi kan till exempel inte vänta på att en spelare gjort succé i ett mästerskap med landslaget, eller spelat x antal ligamatcher. Då kan det vara försent.

– Om jag får gissa lite, utan att veta exakt hur Brugge resonerade, de blev nog inte jätteledsna över att han inte gjorde två fantastiska matcher. Hade han gjort det så hade större klubbar från större ligor kanske kommit in i bilden, och det hade blivit svårt för dem i sin tur.

Hur resonerade ni själva när buden kom och han knappt hunnit börja spela?

– Ärligt talat så har vi inte haft någon ambition att sälja honom. Odilon tillhör kategorin spelare som vi tagit hit, vill förädla och sedan sälja vidare. Det var inte planen att det skulle gå så här snabbt. Däremot så började vi ana det tidigt, vi tackade nej till bud redan i samband med cupmatcherna i vintras.

– Vi sade nej till ett antal bud men till slut kom vi upp på nivåer där vi blev tvungna att seriöst överväga en försäljning. Det är klart, nästa gång man sitter där då kanske man kallt kan luta sig tillbaka och säga nej, och fortsätta säga nej. Det här ger oss ett helt annat spelrum.

– Och Odilon har varit fantastiskt bra i det här resonemanget, han var väldigt noga med att komma till en klubb där han skulle få möjligheter att spela. Att inte bara gå till klubben där han får mest pengar, utan en klubb där det finns en tydlig plan för hur de kan utveckla och spela honom. Det understryker vilken klok och mogen person det är.

Odilon besökte Stockholm och Hammarby första gången sommaren 2016, efter att klubben upptäckt honom under Gothia Cup. Sedan har han varit hos Hammarby med jämna mellanrum och även om det inte varit många månader under kontrakt med Bajen så har han på sätt och vis varit i klubben mycket längre än så. En strategi som Bajen kan komma att upprepa:

– Det har pågått en längre tid, att titta på nya spelare som vi vill plocka hit, förädla och jobba med, Det är många som säger, ”han har bara varit där i fyra månader”. Nej det har han inte varit, han har varit uppe hos oss i fem omgångar fördelat på mer än två år. Jag menar, försäsongslägret 2018 var han med på, redan där spelade han matcher för vårt a-lag. Så det är verkligen ett långsiktigt arbete och en strategi som vi vill jobba vidare med.

Känner man att det är svårt att överträffa det här?

– Det är klart det kan kännas lite så, men det är bra. Det ligger i sakens natur att man söker ständig utveckling och det gäller även mig i min roll. Det är klart, Odilon har satt en ruskigt hög standard. Han har satt ribban nu. Nu gäller det att göra ett jävla jobb och hitta nya spelare. Vi måste bli ännu spetsigare, vassare och starkare och vara på ännu tidigare. Det är fortsatt hårt arbete som gäller.

Joseph Aidoo blev den första stora försäljningen av en afrikansk spelare för Hammarby, när han lämnade för Genk 2017. Odilon har av klubben själva beskrivits som en ännu större talang. Hjelmberg jämför med då:

– Det är klart vi var jättestolta över jobbet vi gjorde med Aidoo. Han blev den första afrikanska spelaren som vi hittade, utvecklade och kunde sälja vidare. Men jag kände tidigt då, att vi får inte fastna i det här med att det är så kul med Aidoo, vi måste upp på hästen igen. Med Odilon kände vi att det här är en ännu större talang. Låt oss vara stolta och glada över det här. Men det här stimulerar mig bara att fortsätta göra ett ännu bättre jobb.