Framför oss: en allsvensk omgång med  bland annat Djurgården-AIK, Malmö FF-Elfsborg och IFK Norrköping-IFK Göteborg.

Men det handlar alltså om Ståplats vs Polisen.

Kan inte ALLA inblandade i den infekterade drabbningen ta sitt förnuft till fånga och lösa problematiken tillsammans, här och nu, en gång för alla?

Så att vi primärt kan prata om matcher, poäng, rivalitet, tabellägen, spelare; fotboll.

 

Infekterat, var ordet, sa Bull och det doppar inte dina fingertoppar i den här debatten utan att någon gärna vill hugga av hela handen.

För det det kommer alltid att finnas så många olika bestämda åsikter att någon tycker att man är en idiot, lite beroende på vem man är, oavsett vilket åsikt du har.

Och det är väl sannolikt också kärnan i den problematik som har uppstått.

Om vi ska hårddra en aning:

De som är FÖR pyroteknik och maskerade supportrar anser att polisen är dum i huvudet, lagstiftningen är felaktig och att anti-bengal-fans inte förstår någonting.

De som är EMOT pyroteknik och maskerade supportrar anser att det måste vara nån jävla ordning, att lagstiftningen ska följas och att fans som tänder eller gillar bengaler inte förstår någonting.

Polismakten hänvisar till lagen, sitt uppdrag och bryr sig sannolikt inte om någon tycker någonting annat, oavsett vad den tycker.

SvFF, Sef och klubbarna tycker nog att alla har lite rätt på sitt sätt men vill inte gärna ta konflikten och i slutändan  – vad man än vill, kan och tycker – så får det bli polismakten som bestämmer.

Med andra ord: ingen gör fel, men tycker helt olika om vad som egentligen är rätt.

Går det överhuvudtaget att hitta en lösning?

Kan någon eller några parter i den här frågan sträcka upp handen och säga att vi är beredda att kompromissa en aning för att vi ska nå en uppgörelse som gynnar alla parter?

Det verkar inte riktigt så, va?

Fansen som känner sig drabbade av visitation, reducerat antal platser på ståplats och förbud av OH-flaggor kommer inte att ge sig, de kommer mobilisera i ännu högre grad och   fortsätta bryta mot de regler/lagar som de anser är förkastliga.

Polisen kommer att svara med att trappa upp och skapa ännu fler förbud för att upprätthålla den ordningslag som fansen då kommer att anstränga sig ännu hårdare för att   bryta mot.

Samtidigt som SvFF, Sef och klubbarna står smått handfallna mittemellan och påpekar att alla nog har rätt. Och fel.

I dagsläget är situationen låst, igenbommad och nyckeln ligger på havets botten.

Ändå handlar det alltså om att alla vill väl.

Supportrar strider för sin rätt att bjuda på skön stämning, poliser för att det ska ske under säkra former.

SvFF, Sef och klubbarna vill förstå också det. Men både och.

Vi kan älta rätt, fel, tycke och smak i all oändlighet här men framförallt borde alla tänkbara parter träffas och komma fram till en lösning.

Jag vet att det förs ”dialog” och det ha gjorts under fler år, men uppenbarligen har det inte fungerat i det här fallet – men då får man väl intensifiera den dialogen istället för att förklara krig.

Och i en sådan dialog så måste det finnas utrymme för såväl supportrar och polis att mötas någonstans mitt på vägen, att ge vika en aning för att hitta en gemensam lösning.

För annars kommer det här att sluta olyckligt, är jag rädd,

När förbudet mot OH-flaggor kom i Sundsvall (gäller inte längre, ska sägas) och sen blev verklighet i samband med AIK-AFC så har jag saknat något som helst vettigt FÖRSLAG på en lösning.

Istället har det varit enkelriktad skitkastning.

Rätt många av mina kollegor i branschen har slagit världsrekord i populism när de konstaterat att flaggförbudet var ett Kling&Klang-beslut – men ingen har varit i närheten av en enda vettig problemlösning.

Fans generellt har genom många år haft en aldrig sviktande förmåga att skylla allting  – oavsett vad som har hänt – på någon annan. Företrädesvis SvFF, polisen, klubbarna och media.

Ingen har någonsin gjort något fel och har det hänt är det någon annans fel.

Efter att ha lyssnat på polisen Ola Österling i 08Fotboll så är min känsla att polisen agerar likadant.

Nej, det är inte fel att hävda att lagar ska följas. Dvs att bränna av en bengalisk fackla utan tillstånd på ett arrangemang är inte tillåtet.

Det är heller inte fel att verka för allas säkerhet på en arena.

Men det är uppenbart att Österling helt förbiser motargument som är väldigt relevanta: är det verkligen farligt, har det varit några olyckor efter flera års av omfattande brännande, ger dagens ”förbud” någon annan verkan än att sprickan blir större?

På det svarar Österling: lagen är lagen, ordning är ordning.

Till slut blir det som att vi ska förbjuda motorvägar för att de allra flesta ändå kör fortare än 110 km/h.

Polisen måste inse att den gör rätt, sett till den lag som existerar, men att det blir fel.

Jag kan absolut tycka att ståplatspublikens ilska mot kollektiv bestraffning kan riktas mot de som bränner bengaler för att där har vi grunden till beslutet.

Men vi vet också att bengalerna kommer att brinna oavsett vilket – för de som bränner skiter nog högaktningsfullt i vad alla andra tycker – och det borde polisen också inse.

För ett annat stort problem är att brottet är relativt ringa (dagsböter) och du behöver kasta rätt många stolar i huvudet på folk för att du ska bestraffas med besöksförbud som svider.

Jag håller inte alls med de som drar fram klassikern ”polisen borde syssla med andra grövre brott” för de gör de förstås också. Jag tror inte att de struntar i mord runt hörnet för att de har en hastighetskontroll på Sveavägen, jag tror inte att ett förbud mot OH-flaggor innebär en omfattande arbetsinsats men det känns som det gått prestige i att sätta hårt mot hårt i den här frågan.

Det är klart man kan ifrågasätta om det är rimligt eftersom åtgärderna sannolikt skapar ännu större problematik.

Mitt förslag?

Sef tillsätter omgående en grupp med representanter från supportrar, polis, förbund och klubbar.

Man tar fram en handlingsplan som bland annat innebär att man en gång för alla gör en grundlig test av bengaliska eldar, hur farliga de är att bränna av i folksamlingar eller om röken är skadlig för andra på arenan.

Försöka att åtminstone undanröja alla frågeställningar som det idag råder olika meningar om. Ta reda på vad som är rätt och vad som är fel.

Hittas något so kan liknas vid en förståelse över alla gränser. Och utgår sen från det.

Lös problemet.

Tillsammans.

Inte var och en på sitt håll med olika metoder.

För det kommer bara sluta ned fotbollen som förlorare.

¨