• Publicerat 7 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Det har inte bara småputtrat lite i supporterleden denna säsong. Det har riktigt kokat och det fortsätter att eskalera. På ena sidan polismyndigheten som vill stoppa all form av pyroteknik och som börjat gå in och peta i saker och som OH-flaggor och tifon. På andra sidan ståplatssupportrarna som vill värna om sin ”kultur”. 

Det hela började 18 april när GIF Sundsvall mötte Kalmar FF och Sundsvalls supporterorganisation Patronerna fick besked om att OH-flaggor var förbjudna att tas in på läktaren. Genast ryckte övriga supporterfalanger ut och gav sitt stöd till Patronerna. Och när AIK mötte AFC Eskilstuna i helgen upprepade polisen sitt krav. Och det är något som fler klubbar kan få bli varse inom kort.

Därför att nu, några dagar senare, låter polisen meddela att det vi sett hittils bara är början på kampen att få bort pryotekniken från läktarplats.
– Pyrotekniken innebär en säkerhetsrisk på arenorna. Vi måste hantera den. Den ingår i en riskbedömning som polisen gör, säger Ola Österling från polisens kommunikationsavdelning till Expressen.

Han menar också att röken är farlig att inandas och att den därför bör upphöra på arenorna.
– Man har mätt gradantal och röken är giftig och orsakar sjukdomar hos vissa. Vi är tvungna att vara beslutandemässiga. Där är vi nu. Vi måste få bukt med pyrotekniken, för den är farlig.
– Det är förbjudet på arenan och vi kan inte se mellan fingrarna då. Det föreligger adekvata risker så fort man tänder en bengal med så mycket folk tätt inpå varandra på läktarna.

Supportergrupperna har genom SEF förordat en dialog med polisen kring pyrotekniken och efter indikationer om att det gått framåt på den punkten, verkar polisen dock nu ha stängt den dörren. Ola Österling menar att dialogen varit verkningslös ur polisens synvinkel.
– Vi kan titta på förra derbyt mellan Hammarby och Djurgården. Det brann 79 bengaler. Vi tycker att klubbarna och SEF och vissa av supporterorganisationerna gör ett fantastiskt jobb – men när det gäller lagstiftning så kommer man till en punkt där det inte går att föra dialog längre. Vi kan inte blunda när det är fler brott mot ordningslagen.

Och nu utesluter inte Österling en upptrappning genom att också förbjuda tifon som innehåller stora tygstycken – ja tifon överhuvudtaget.
– Eldas det bengaler kommer vi inte att tillåta tygstycken. Tifot har vi inte rört, tifot förstår vi är kulturellt. Vi har inte upplevt samma problem där. Det tas in av organiserade tifogrupper, man kontrollerar materialet. Jag hoppas att bengalerna upphör så att vi inte behöver röra tifon, men tifon är inte helgade. Tifon är ingen helig ko.