Foto: Bildbyrån

Rasmus Jönsson återvände till Helsingborg i somras och anfallsstjärnan har visat sig vara en succé i den rödblåa dressen. Bråttom iväg har han inte.
– Den glädje som jag har på Olympia och i HIF har jag ingen annanstans, säger Jönsson till FotbollDirekt.se. 

Efter att ha vunnit såväl allsvenskan som Svenska cupen 2011 lämnade Rasmus Jönsson sitt Helsingborg för tyska storklubben Wolfsburg.

Det blev två säsonger i Tyskland innan flyttlasset drog vidare till Danmark, först till Ålborg och sedan till Odense. I somras återvände Jönsson till HIF och var en viktig spelare när laget tog sig tillbaka till allsvenskan.

I premiären mot Norrköping tidigare i våras gjorde han två baljor och efter lite måltorka svarade 29-åringen under måndagskvällen mot Djurgården för en monstermatch. Han utsågs till skåningarnas bästa spelare och gjorde dessutom målet i 1-1-matchen.

Det borde dock ha blivit ett till som då hade inneburit ett segermål, men Jönssons 2-1-balja vinkades felaktigt av för offside.

– Det är inte mycket att säga i efterhand kring det. Jag kände i situationen att jag var på rätt sida och det såg man ju också på reprisen, men alla kan göra misstag. Tyvärr är det sådant som händer i fotboll, men klart att det är frustrerande, säger Jönsson till FotbollDirekt.se.

Helsingborg dominerade fullständigt i den andra halvleken mot Djurgården och hämtade upp det tidiga 0-1-underläget. Jönsson känner en stolthet över uppryckningen och att nykomlingen pressade ner Stockholmslaget så kraftigt efter paus.

– Vi visade att vi är starka mentalt. Vi hade en tuff förra vecka (1-1 hemma mot Sundsvall, 0-3 i baken borta mot Östersund) och när vi släppte in 1-0 tidigt mot Djurgården hade det varit lätt att hänga med huvudet och gå ner oss ännu mer. Därför var det extra starkt att vi lyckades komma tillbaka. I andra halvlek var vi så pass mycket bättre än Djurgården och vi skulle ju ha vunnit. Vi hade ett par lägen som det bara ska vara mål på.

En som borde ha nätat tidigt i andra halvlek var Max Svensson, som missade öppet mål då han sköt över. Kort senare var det dock 21-åringen som spelade fram till Jönssons kvittering och målskytten är imponerad av Svensson.

– Han är väldigt farlig i de avgörande lägena. Han hade otur att han missade det där läget, men att han precis efteråt kom tillbaka och gjorde ett snyggt förarbete till mitt mål, det visar också på mental styrka. Alla kommer missa chanser, det viktiga är vad man gör efteråt och där visade Max verkligen att han kunde gå vidare efter missen, säger Jönsson.

Ni har tagit åtta poäng i årets allsvenska, samtliga på hemmaplan. Varför är det så stor skillnad för er att spela på Olympia kontra bortaplan?

– Svårt att svara på, det är inte så att vi går in i ett annat mindset på bortaplan. Framförallt tror jag att det handlar om att vi har en trygghet på Olympia och på den gräsplanen. Tänk vilken skillnad med plasten i Östersund till exempel… Det är riktig fotboll på Olympia om man säger så och så har vi den publik vi har! Som sagt, vi är trygga hemma och ska försöka hitta samma känsla på bortaplan.

Men med tanke på att ni inte spelat i allsvenskan sedan 2016, att ni vunnit hemma mot såväl Norrköping som Hammarby och att ni har ett spännande lag, borde det inte ha kommit fler än bara 7 000 i går?

– Oj, hur ska jag säga det här utan att det låter fel… Det är klart att vi spelare vill att så många som möjligt kommer och kollar på våra matcher. 7 000 är ändå bättre än vad andra städer som är större än Helsingborg har på sina matcher, men jag hoppas att folk såg hur bra vi spelade mot Djurgården och att fler kommer och tittar när vi möter AIK nästa onsdag.

Ni är nykomling i år, men inte vilken som helst direkt. Hur långt kan det här bära den här säsongen?

– Svårt att säga när vi förlorat stort mot två lag som inte tippats i den absoluta toppen (1-3 borta mot Göteborg där HIF reducerade på stopptid och 0-3 mot Östersund). Vi är har varit väldigt ojämna så jag hoppas att vi hittar en större stabilitet i våra prestationer så kan vi sedan ta det därifrån, konstaterar Jönsson vars HIF först och främst vill säkra kontraktet.

– Det är målet som klubben har och vi vill ta tillräckligt med poäng så tidigt som möjligt.

Hur länge stannar du i Helsingborg den här gången?

– Haha, inför matchen mot Djurgården fick jag en fråga varför jag hade en måltorka, så det vänder fort. Men jag trivs väldigt bra hemma och den glädje som jag har när jag spelar på Olympia och i HIF har jag ingen annanstans.

Du ångrar med andra ord inte att du flyttade hem?

– Absolut inte, det var helt rätt beslut!