På söndag spelar regerande svenska mästarna AIK säsongens första stockholmsderby. Laget gör det mot Djurgården på Tele2 Arena. FotbollDirekt kan dock visa siffror inför den matchen som bör ge visst huvudbry inför fortsättningen av vårsäsongen och hur det stundande derbyt ska hanteras.

Inte nog att försvarsspelet har varit lika tätt och att målskyttet klickat – tränaren Rikard Norling har tvingats rotera manskapet och inte kunnat haft någon större kontinuitet i truppen och letar fortfarande efter den optimala uppställningen.
Och för att försämra möjligheten till att spela med samma lag har en ny faktor kommit i in i bilden redan nu – varningsläget. Sebastian Larsson har redan varit avstängd i en match, förlustmatchen mot IFK Göteborg och då har säsongen knappt tagit sin början.

Larsson var dock tillbaka mot AFC Eskilstuna senast och mot Djurgården är det ingen spelare som saknas på grund av avstängning. Men läget är ändå prekärt för AIK.
FotbollDirekt har gått igenom SvFFs matchrapportering och kartlagt varningsläget hos de allsvenska lagen. Och värst är läget hos just mästarlaget AIK, Helsingborg och BK Häcken. Helsingborg och AIK som för övrigt möts inbördes nästa onsdag.

AIK har Jack Lahne, Enock Kofi Adu, Karol Mets och lagets förste straffsparksläggare Daniel Sundgren uppe på två varningar, en till varning för någon av dessa och det blir inget spel mot Helsingborg. Fyra spelare som visat sig vara viktiga för laget denna säsong och där bara en frånvarande av dessa fyra skulle vara mycket tunga avbräck att tappa för ”Gnaget”. Återstår att se hur denna varningsbelastning påverkar AIKs spelare i derbyt. Knappast en faktor dock som inte går att bortse ifrån. Djurgården har Erik Berg avstängd men när det gäller varningsläget är det betydligt ljusare med bara Jesper Karlström i farozonen för avstängning.

Läget är också minst sagt prekärt för BK Häcken, där skyttekungen Paulinho har två avstängningar och där bland annat rutinerade Rasmus Lindgren står på två gula.
Helsingborg som inte alls övertygat på det sätt som nog många hoppats på förhand har också ett svårt läge med Wanderson, Markus Holgersson, David Boysen, Anders Randrup och Mamadou Moro som varningsbelastade. Också det spelare som har nyckelroller i sitt lag.
Här är läget lag för lag. Spelare som vid ytterligare ett gult kort riskerar avstängning. Källa är SvFF:s matchrapportering.

AIK
Jack Lahne
Daniel Sundgren
Enock Kofi Adu
Karol Mets

DJURGÅRDEN
Jesper Karlström

ELFSBORG
Per Frick
Samuel Holmén

AFC ESKILSTUNA
Samuel Nnamani
Adi Nalic

FALKENBERG
Tibor Joza
Tobias Karlsson

IFK GÖTEBORG
Benjamin Nygren

HAMMARBY
Simon Sandberg
Nikola Djurdjic

HELSINGBORG
Anders Randrup
David Boysen
Mamadou Moro
Markus Holgersson
Wanderson

BK HÄCKEN
Nasiru Mohammed
Rasmus Lindgren
Godswill Ekpolo
Paulinho

KALMAR FF
Herman Hallberg
Isak Magnusson

MALMÖ FF
Anders Christiansen
Eric Larsson
Markus Rosenberg

IFK NORRKÖPING
Lars Krogh Gerson

IK SIRIUS
Mohammed Khalid Saeid

GIF SUNDSVALL
Carlos Gracia
Oliver Berg
Juan Ciercoles

ÖREBRO SK
Daniel Björkman
Arvid Brorsson

ÖSTERSUND
Thomas Poppler Isherwood
Rewan Amin
Noah Sonko Sundberg