Nyheter

Gnaget kom undan med blotta förskräckelsen – Linnér räddade tre poäng

Efter 0-3 i baken mot IFK Göteborg senast var det tre viktiga poäng som AIK tog hemma mot AFC Eskilstuna, men gästerna – som var decimerat hela andra halvlek – var nära flera gånger om i slutet att få in en kvittering. Målvakten Oscar Linnér med ett par svettiga räddningar och AIK nu uppe på elva poäng, lika många som serieledande kvartetten Djurgården, Malmö, Östersund och Elfsborg.

Regerande mästarna AIK har haft en tung säsongsinledning. Bara åtta poäng efter sex matcher inför i dag där måndagens förlust borta mot IFK Göteborg var en ordentlig käftsmäll. Hela 0-3 i baken på Ullevi och det var nu ett pressat Gnaget som drabbade samman med AFC Eskilstuna klockan 13.30.

Varken Rasmus Lindkvist eller Jack Lahne kom till spel. I stället tog Anton Salétros platsen som vänstervinge medan Henok Goitom och Chinedu Obasi lirade på topp nu när tränaren Rikard Norling återgick till 3-5-2.

Nykomlingen AFC Eskilstuna, som slog ut AIK i Svenska cup-semin på straffar just på Friends Arena i mars månad, hade inför i dag fyra poäng efter sex matcher. Endast en pinne plockad sedan segern i premiären mot IFK Göteborg.

Efter en trevande inledning på matchen skapade AIK drabbningens första målchans i 22:a minuten. Karol Mets slog in ett inlägg från vänster som efter lite taffligt försvarsspel av AFC nådde fram till Henok Goitom som på halvvolley drog till direkt med vänstern, men det hårda skottet rakt på Söderberg som kunde rädda.

I den 30:e minuten fick AIK straff på Friends Arena. Gustav Jarl fick bollen på handen efter att Anton Salétros försökt ta sig förbi AFC-spelaren och domaren pekade på straffpunkten.

MÅL! Daniel Sundgren säkerheten själv från elva meter och prickade distinkt in ledningsmålet för AIK. Söderberg åt ena hållet, bollen i andra hörnet och 1-0 AIK. Sundgren matchhjälte i senaste hemmamatchen, då i 1-0-segern mot Häcken. Högervingen målskytt igen nu alltså.

AFC Eskilstunas första målchans i 41:a minuten när Avdic fick fram bollen till Camara som i trängd läge inne i straffområdet fick iväg ett avslut, men skottet inte kraftfullt och Linnér i AIK-målet kunde enkelt rädda.

Rött kort AFC:s målvakt Söderberg i 45:e minuten! Goitom kom först på bollen precis utanför straffområdet medan Söderberg kom försent. Söderberg med spark rakt i huvudet på Goitom och det röda kortet solklart. Ivanov in i målet, ut med offensiva Camara som alltså tvingades offras efter Söderbergs röda kort.

Jättefint frisparksläge som en följd av det röda kortet, men Sebastian Larssons skott från sisådär 16-17 meter en bit över.

1-0 AIK i paus.

I den 50:e minuten utökade AIK till 2-0. Anton Salétros kom farande längs vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg till Tarik Elyounoussi som enkelt nickade in tvåan för Gnaget.

Bara sex minuter senare reducerade dock ett decimerat AFC. En kontring ledde fram till inlägg från Nalic och nick från nära håll i mål av Nnamani. Bollen gick faktiskt via Oscar Linnér in i nät. Nytt liv på Friends!

I den 66:e minuten byttes AIK:s nyförvärv Kolbeinn Sigthorsson in i spel, islänningen vars senaste klubb var Nantes. Ut med Chinedu Obasi.

Två nya byten i 69:e minuten, ett i respektive lag. I AFC lämnade målskytten Nnamani och in med Kristijan Miljevic. I AIK lämnade Anton Salétros och in kom Heradi Rashidi.

12 314 åskådare på plats på Friends i dag.

I den 89:e minuten kom kvitteringschansen för AFC, men Denni Avdic lyckades inte få nicken på mål från nära håll efter inlägg från vänsterkanten. Avdic tyngre på huvudet än AIK-försvararen Karol Mets i den situationen.

Ännu närmare 2-2 i 92:a minuten när Leon nickade från nära håll, men en strålande räddning från Linnér som på den efterföljande hörnan svarade för ny räddning.

AIK kom undan med blotta förskräckelsen där på slutet och vann med 2-1. AFC alltså med en man mindre i hela den andra halvleken. Ingen vidare insats av AIK som dock går upp på elva poäng nu, lika många som serieledande kvartetten Djurgården, Malmö, Östersund och Elfsborg!

AFC kvar på fyra poäng och är delad jumbo med Falkenberg.

AIK: Linnér – Dimitriadis, Karlsson, Mets – Sundgren, Larsson, Adu, Elyounoussi, Salétros – Goitom, Obasi

AFC Eskilstuna: Söderberg – Loeper, Björkman, Leon, Hodzic – Jarl, Bobko, Nalic – Nnamani, Avdic, Camara