Foto: Bildbyrån

AIK mot AFC Eskilstuna i morgon – då får inte större OH-flaggor tas med in på Friends Arena. Polisen har lagt in det som krav i AIK:s arrangörstillstånd.
– Det är ett nytt tillägg i arrangörstillståndet som vi fått inför den här matchen, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till FotbollDirekt.se.

Inför Gif Sundsvalls hemmamatch mot Kalmar nyligen så kom det fram att polisen förbjudit större OH-flaggor på läktarna. Det lades in som ett krav i arrangörstillståndet för Sundsvall.

Kravet försvann inför nästa hemmamatch, det efter kraftfulla reaktioner runt om supporter-Sverige.

Men nu är förbudet tillbaka, på en annan allsvensk arena. I morgon möts AIK och AFC Eskilstuna på Friends Arena. En tidig match, avspark klockan 13.30.

Nu knappa dygnet inför match så framkommer att polisen valt att förbjuda större flaggor på läktarna under matchen. Flaggor större än en meter får inte tas in på arenan.

FD pratar med AIK:s säkerhetschef Henrik Koch, som bekräftar att det finns ett tillägg i arrangörstillståndet från polisen den här gången.

– Jag vill understryka att det här inte är något tifoförbud. Men material som används för att underlätta för maskering och bengalbränning är förbjudet till den här matchen, och det handlar om flaggor större än en meter, säger han till FotbollDirekt.se.

Det är vad som står i arrangörstillståndet, det är så polisen uttrycker det?

– Inte ordagrant, men det är så jag tolkat det. Det handlar inte om att förbjuda all tifo, utan man förbjuder det som kan underlätta för maskering och bengalbränning.

Men det är flaggor större än 1 gånger 1 meter?

– Större än en meter är det som står.

Det här är ingenting som ni haft i arrangörstillståndet inför tidigare hemmamatcher?

– Det här var ett nytt tillägg ja, inför den här matchen.

Vad säger ni från klubbhåll om detta?

– Vad ska jag säga… polisen har valt att göra så här och det är för att de vill se till att det inte bränns bengaler på läktaren, då det är ett lagbrott. Det är som är brottsligt är brottsligt. Jag kan inte ha något att säga om det egentligen. Det är så här det står i tillståndet, då är det det som gäller.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Kommuniké från Ultras Nord och Sol Invictus gällande polisens förbud mot tifomaterial.

Ett inlägg delat av Norra Ståplats – AIK Stockholm (@norrasta) 3 Maj 2019 kl. 7:21 PDT