AIK-anfallaren Nicolás Stefanelli, 25, startade bara sex matcher guldåret 2018. I vintras lånades han ut till Cypern. I en intervju med FD berättar han om den struliga tiden i Anorthosis, meddelandena från AIK-fansen och att han snart är tillbaka i Stockholm – men inte vet vad som händer i sommarfönstret. 
– AIK-fansen är helt otroliga. Under hela min tid här har de skickat meddelande med så mycket kärlek och med frågor om när jag kommer tillbaka, säger han till FotbollDirekt.se. 

Sommaren 2017 värvade AIK argentinaren Nicolás Stefanelli från den argentinska klubben Defensa y Justicia. En värvning i tiomiljonersklassen som blev lyckad under hösten då den kvicke anfallaren gjorde nio mål på 16 matcher.

Men när AIK tog guld i fjol hade Stefanelli det desto tyngre. Rikard Norling valde andra anfallsalternativ före honom och totalt blev det bara sex matcher från start och tolv inhopp. Trots det mäktade han med sex allsvenska mål. Inför årets säsong stod det tidigt klart att Stefanelli inte ingick i planerna, i alla fall under vårsäsongen, och han lånades ut till Cypern och klubben Anorthosis.

– Nicolás är rekryterad i kategorin spelare där planen är att efter utveckling säljas vidare med en tydlig ekonomisk vinst för AIK Fotboll. Individuellt blev inte 2018 vad vi hoppades på för Nicolás och därför lånas han nu ut till en miljö som vi bedömer är rätt för att fullfölja ursprungsidén, sa AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag trivs fantastiskt bra i AIK och tycker otroligt mycket om klubben, samtidigt har jag höga mål och stora drömmar som spelare och där är speltid en stor och viktig del för min utveckling. Därför är utlåningen ett bra alternativ för mig i detta läge, sa Stefanelli när lånet blev klart i januari.

Sedan dess har det gått helt okej för Stefanelli själv – som startat nio matcher och gjort två mål – medan klubben har dragits med bekymmer.

– Tiden här på Cypern har varit bra, jag har spelat den större delen av matcherna. Klubben är en av de största och framgångsrika på Cypern med en lång historia, men den här säsongen har kantats av många problem, säger han till FotbollDirekt.se.

Vad för typ av problem? 

– Ekonomiska och sportsliga. De (förbundet) gav oss ett poängavdrag på minus nio poäng eftersom klubben gjorde något fel i samband med transfern för en målvakt, om det inte hade hänt så hade vi slagits om en plats till Europa League nu.

Snart är säsongen slut och Stefanellis framtid är återigen en aktuell fråga. Någon fortsättning i sin nuvarande klubb förväntar han sig inte. Snart kan han i stället vara tillbaka i träning med AIK på Karlberg, även om han inte blir spelklar igen förrän det svenska transferfönstret öppnar den 15 juli.

– Jag har inte pratat med någon i AIK om framtiden och jag vet inte vad som händer i sommar. Men jag kommer tillbaka till AIK runt den 20 maj när säsongen är slut här. Jag vill bara spela fotboll och vara lycklig.

Är du besviken på AIK som inte satsade på dig under våren? 

– Nej, jag är inte en person som blir arg över den typen av beslut, jag tror på att allting händer av en anledning, säger Stefanelli och berättar om kontakten med och saknaden av AIK-fansen.

– AIK-fansen är helt otroliga. Hela min tid här har de skickat meddelande med så mycket kärlek med frågor om när jag kommer tillbaka. Och jag saknar dem verkligen jättemycket. Att spela inför 30 000 åskådare på Friends arenas läktare är något som inte händer varje dag i en fotbollskarriär och jag tror att jag kommer att få njuta av det snart igen.

Stefanelli har gjort 17 mål och fem assist på 44 tävingsmatcher, varav 27 från start, i AIK-tröjan.