Fjolåret var tungt. I år har Elfsborg fått en skön start på säsongen. Senast vände man och vann borta mot Sirius – bland annat efter mål av poängspelaren Simon Lundevall. För FD berättar han om nycklarna bakom Elfsborgs positiva inledning och kommenterar sin framtid. I vintras kopplades han ihop med Djurgården.
– Det var aldrig något som var riktigt nära då, säger Lundevall till FotbollDirekt.se. 

En jämngrå säsong avslutades med en 2-0-förlust borta mot Malmö FF. Elfsborg blev tolva i allsvenskan med blott 30 inspelade poäng.

Desto mer positiv start har det blivit på 2019 års säsong. Elfsborg, fortsatt under Jimmy Thelins ledning och spetsat med några intressanta nyförvärv, har vunnit tre av sina fyra senaste matcher och vände senast ett tidigt underläge till seger med 4-2 borta mot Sirius.

Den offensive mittfältaren Simon Lundevall, 30, har varit en notorisk poängspelare de senaste säsongerna. 2017 gjorde han hela sex mål och 13 assist för Elfsborg. I fjol, trots att det var ett tungt år för laget, så noterades han för fem mål och sex framspelningar.

Efter problem med en skada så gjorde han sin första start mot Sirius – och då blev det mål direkt.

– Det började inte bra för mig med att missa premiären. Sen har det varit lite uppför. Rehab i fyra veckor och sedan komma i matchform. Men nu känns det bra och det är bara att ta kliv härifrån. Vi har spelat bra som lag och konkurrenssituationen gör att alla måste spetsa till sig. Det är jäkligt utvecklande, säger Lundevall till FotbollDirekt.se.

Pawel Cibicki och Jonathan Levi har imponerat i sin nya klubb. Och med Kevin Kabran som sent nyförvärv så går inte ens Lundevall säker om att starta. Konkurrensen är tuff.

– Ja, speciellt på de offensiva platserna. Att vi fått in Pawel och Levi har betytt jättemycket. Cibicki har gjort fyra mål och Levi har två plus två poäng. Vi har blivit farligare som lag sen tycker jag även att vår norrman där bak (Gregersen) höjer oss.

– Vi hade ett bra lag förra året men det tog tid att få ihop allt. Jag har inget bra svar på varför det dröjt tills nu men resultaten får vi med oss och spelet stämmer. Sen har vi mycket kvar att förbättra och det tror jag att vi kommer göra. Mycket av det vi försökte göra förra året har vi successivt fått på plats och nya spelare som passar in i spelet har bidragit till ett lyft.

Hur det blir med Lundevalls framtid i klubben är dock i skrivande stund osäkert. Kontraktet löper ut efter säsongen och några diskussioner om förlängning har inte inletts. I vintras kopplades han ihop med Djurgården men Elfsborgsstjärnan förnekar att det var nära.

– Det var inget som var nära med någon klubb. Så det är inte så mycket att säga om det egentligen. Man försöker hålla fokus på det man kan påverka. Men det var inget som var tillräckligt för att kallas nära.

I år fyller Lundevall 31 år. Hur ser han på att testa på spel utomlands innan det blir försent?

– Jag känner väl att jag fortfarande har ett par bra år kvar. Jag känner mig fräsch i kroppen och har klarat mig undan allvarliga skador. Å andra sidan vill jag bara fokusera på det här året med Elfsborg så får vi se vad som händer i framtiden.