• Publicerat 26 april
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Polisens beslut att förbjuda OH-flaggor i Sundsvall kan mycket väl ha varit veckans största allsvenska snackis. Är ordningsmakten på väg att döda svensk läktarkultur? Det såg inte så ut i Malmö i onsdags.

FotbollDirekt utser omgångens tifo – ett tifo vi utser till bästa för varje omgång. Efter säsongen koras en vinnare, den klubb vars supportrar haft genomgående högst nivå. Passerar en omgång utan minnesvärda tifon så koras ingen vinnare för den omgången.

Det har gått en knapp månad sedan allsvenskan sparkade igång. En månad som präglats av diskussioner om visitationer, OH-flaggor och polisen.

Senaste veckans stora snackis: Förra veckans besked om att Gif Sundsvall (Gif Sundsvall!!!) och supporterklubben Patronerna skulle förbjudas att använda OH-flaggor hemma mot Kalmar. Patronerna fick unisont stöd från övriga supportersverige och polisen drog sedan tillbaka kravet i tillståndet för Sundsvalls kommande hemmamatch.

Det är emellertid fortsatt spänt läge och nya uppgifter om hur polisen drar åt tumskruvarna i samband med matcher har dykt upp. Senast i dag, när Dalkurd väljer att stänga för publik i sin match mot Syrianska i superettan, efter tillståndskrav som Dalkurd själv beskriver motsvarar ”ett evenemang för ca 21 000 åskådare på Tele2 Arena”.

Om det finns en fruktan för att hårdare tag kan ta död på läktarkulturen i Sverige? Säkert finns den där hos många. Men desto mer glädjande då att se hur det såg ut på Stadion i Malmö på onsdagskvällen.

Ett tifo som stod ganska ensamt i den här omgången (banderoller med protester mot polisens agerande i Sundsvall har det däremot varit gott om).

Men det hade oavsett krävts något riktigt bra i andra vågskålen för att matcha det här tifot. Så tätt med halsdukar på ståplats (som reducerats pga polisens tillståndskrav), MFF-emblemet och enkla budskapet ”En obeskrivlig passion”, och sedan himmelsblå rök. Halsdukshav som förtjänar epitetet. Det var enkelt och effektivt.

En no-brainer att plocka ut den här i från omgång 5 – vi utser MFF:s tifo till bäst. Två omgångens tifo utsedda efter fem omgångar, en vardera för Hammarby och Malmö FF.