Nyheter

PÅ FD: I allsvensk assist-topp – nytänd Bärkroth vill bidra ännu mer i Djurgården

ANNONS

STOCKHOLM. Djurgården har fått en smakstart på allsvenskan 2019 – serieledning och enda obesegrade lag efter fyra omgångar. Nicklas Bärkroth har efter en blygsam första höst med Blåränderna klivit fram ordentligt. FD mötte Bärkroth inför kvällens match mot Norrköping:
– Nu senast mot Häcken, det var min kanske bästa match i djurgårdströjan sedan jag kom hit. Det är skönt att ta med sig det så tidigt på säsongen. Men det finns ytterligare en växel att lägga in, säger Bärkroth till FotbollDirekt.se.

Djurgården i toppen av allsvenskan och enda laget utan förlust. Bara ett poängtapp, i premiären mot Gif Sundsvall. En succéstart där det enda som kan lyftas fram som negativt var insatsen hemma mot IFK Göteborg – en match som man trots allt vann.

Nicklas Bärkroth återvände till Sverige i fjol efter en säsong i polska Lech Poznan, och klubbvalet föll på Djurgården. Efter en blygsam första halvsäsong i klubben i höstas så har yttermittfältaren klivit fram mer i år – bland annat med tre assist på de fyra inledande matcherna.

Den senaste fram till matchavgörande 1-0 mot Häcken senast. Flest målgivande framspelningar i allsvenskan hittills tillsammans med lagkamraten Jonathan Ring och IFK Göteborgs Benjamin Nygren.

´– Jättekul. Vi ligger i topp och jag har lite poäng på kontot också, så det är kul, säger han till FD efter Djurgårdens träning på Tele2 Arena under onsdagen.

– Det blev ett år med begränsad speltid i Polen. Jag spelade en hel del men var inte ordinarie på det sätt jag varit van vid från tidigare i min karriär. Det utvecklade sig till man tog beslutet att komma hem. Det har tagit lite tid att komma tillbaka i form. Men jag har varit tålmodig och har ändå fått förtroendet och fått spela mycket, det har betytt mycket för mig. Och nu känner jag att nästa växel ligger i och utvecklingen pekar uppåt.

– Jag känner att jag sakta men säkert jobbat mig upp från det att jag kom hit förra sommaren. Försöker utvecklas och ta steg, och här i början av säsongen har det känts bra. Framför allt nu senast mot Häcken som kanske var min bästa match i djurgårdströjan sedan jag kom hit i stort sett. Det är skönt att ta med sig det så tidigt på säsongen. Även som sagt komma till tre assists, få lite självförtroende gratis på det sättet. Det finns ytterligare en växel att lägga in.

Och framspelaren har varit Nicklas Bärkroths roll egentligen hela hans seniorkarriär. Tvåa i allsvenskans assistliga 2014, då i Brommapojkarna. 2016 i Norrköping var han också med i bland toppnamnen efter åtta assists. Totalt mer än dubbelt så många assists som mål (33 mot 13) under hans allsvenska karriär.

– Jag känner själv att jag besitter de egenskaperna som kan framkalla assists och målchanser åt mina lagkompisar. Det är något jag jobbar med och försöker utveckla. Sedan har man haft säsonger där man inte kommit upp i de siffror man vill. Men generellt så är en av mina styrkor den biten, att sätta upp mina lagkamrater i lägen.

Känns det viktigt för dig som mittfältare? För en anfallare är det förstås a och o att målen kommer, men hur pass mycket funderar man på att göra poäng som i ditt fall yttermittfältare? 

– Nej men det är viktigt, givetvis är det så. Med den konkurrenssituationen vi har också så krävs det att man bidrar till laget. Det är främst vi därframme som ska stå för det kreativa och poängen, även om vi har många spelare som är duktiga på det även längre ned i banan. Men som offensiv spelare handlar det om att ta chanserna när man får dem. Försöka göra så mycket poäng som möjligt.

– Där känner jag också att jag har en bit till, att göra lite fler mål. Vilket jag också jobbat med en hel del, att komma till avslut. Nu spelar jag på vänsterkanten, jag har oftast spelat till höger. Nu får jag lite fler lägen att komma in och skjuta med min högerfot vilket jag tror kan passa bra. Jag börjar hitta den rollen mer och mer. Jag tror det kommer komma en del mål framöver. Även om jag förmodligen inte kommer vinna någon skytteliga i allsvenskan så hoppas jag göra fler mål än jag gjort de senaste säsongerna.

Att spela inverterat kontra att gå på den kant där man har sin bästa fot… hur ser du på det, två olika sätt som yttermittfältare?

– Det beror lite hur man är som spelare också. För mig som oftast spelat till höger har det varit väldigt mycket utmana, går ned mot kortlinjen, slå inlägg och cutbacks, komma runt min försvarare på det sättet. Nu på vänstern så känner jag lite mer flexibilitet, att man kan variera lite mer och bli lite mer svårläst för motståndarna. Jag känner själv att jag har ett bra avslut som jag tycker att jag utnyttjat för dåligt egentligen hela min allsvenska karriär. Jag hoppas att jag kan komma mer till min rätt nu.

Kan du jämföra det laget ni har nu mot det i fjol?

– De flesta är kvar, sedan har det kommit in spetsspelare på olika positioner och nya tränare som har en ny syn på hur de vill spela fotboll. Det har träffat rätt hittills. Men vi ska vara ödmjuka, det har bara gått fyra matcher. Samtidigt är känslan väldigt positiv. Vi känns stabila.

Hur tycker du det passar dig som spelare, den fotboll ni spelar nu? 

– Det passar nog de flesta i laget. Vi spelar en framåtlutad fotboll. Vi vll ha mycket boll, vill ha ett varierat anfallsspel. Det passar mig och flera av spelartyperna vi har vilket är utvecklande och roligt. Det har man sett på inledningen av säsongen, det är många som tagit kliv om man jämför med i höstas.

Djurgården har en potentiell allsvensk skyttekung i Mohamed Buya Turay, som står på tre mål efter fyra matcher. En spelare som Bärkroth ser som sällsynt i allsvenskan:

Vad betyder ni att ni har honom därframme?

– Det kryllar inte av den typen av spelare i fotboll, som är så oerhört mycket utpräglad målskytt. Han är fantastisk där, han behöver inte många chanser, håller sig kall och trycker dit bollarna på ett väldigt bra sätt. Både med huvudet och med fötterna. Han hittar ytor som få spelare gör, och det gör det lättare för oss runtomkring, att sätta upp honom i lägen.

Ett sådant exempel kom i premiären mot Gif Sundsvall, där Bärkroth hittade in till Buya för 2-0.

– Det är ett typexempel på en sådan sak. De flesta forwards försöker kanske kliva in framför sin mittback i det läget. Han är kall nog att vänta in bollen ifall mittbacken missar den, och får en fri yta bakom. Som sagt, det är få spelare som har den näsan för mål som han har.

I kväll väntar alltså IFK Norrköping på Tele2 Arena – en klubb som Bärkroth haft framgångar med. Det blev SM-guld där 2015 och hans sejour i Norrköping ledde sedermera fram till kontraktet med Lech Poznan.

– Det är klart, jag hade en fantastisk tid i Norrköping, träffade många fina människor som betyder mycket för mig, både på ett personligt plan men även inom fotbollen. Det är klart, när man möter de här lagen som man representerat så är det lite speciellt inför matchen. Sedan när matchen drar igång så kör man bara Oerhört taggade på den här matchen. Ta det vi visade mot Häcken vidare, och förhoppningsvis ta tre poäng.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0