Nyheter

PÅ FD: Norling öppnar för att gå ifrån 3-5-2: ”Måste få ut mer av individerna”

ANNONS

SOLNA. AIK:s letar rätt väg för att bli en segermaskin igen. I en intervju med FD berättar Rikard Norling om varför han inte räds att bänka stora namn, hur lagkaptenen Henok Goitom hanterat petningen och vägen framåt för att hitta ett mer offensivt AIK – där spelsystemet 3-5-2 inte längre är skrivet i sten. 
– Vi är i ett läge där vi behöver få ut mer av individerna och det blir någonstans primärt, säger han till FotbollDirekt.se. 

AIK stod för majoriteten av målchanserna. Örebro för målen.

2-1-förlusten sved i AIK-lägret, men Rikard Norling känner sig inte orolig. Han är snarare optimistisk. AIK har letat rätt sätt att balansera truppen – som innehåller många nya namn jämfört med guldåret – och han känner att han börjat komma närmare lösningen på en fungerande lagmaskin igen.

– Jag tycker fortfarande att vi presterade förhållandevis bra och utifrån den matchplanen som jag, så här i efterhand, fortfarande inte ångrar. Samtidigt gjorde vi några justeringar där som gav lite ringar på vattnet och som behöver utvärderas och utvecklas för att nå en större effektivitet, säger Norling till FotbollDirekt.se.

– Samtidigt var det matchplanen mot Örebro och ska vi ha samma matchplan mot Häcken så kommer vi träffa generalfel, säger han och skrattar.

Med justeringar tänker du på valet att spela mer offensivt lagda spelare som Elyounoussi, Silva och Larsson tillsammans på mittfältet. Ett mittfält utan Adu?

– Ja, det var ju valet där och valet är inte alltid lätt. Vi har flera bra spelare. Adu var och är en av våra viktigaste spelare men vi behöver se till varje enskild match. Det ställs högre krav på oss rent generellt nu att maximera våra insatser eftersom motståndarna är ännu bättre förberedda än tidigare. Nu har Adu varit jäkligt bra i veckan så det finns ingenting som inte säger att inte startar mot Häcken.

– Om vi ser till Silva så tycker jag att han är fantastiskt bra i matchen. Tyvärr fick han utgå och har en underkroppsproblematik som gör att han är borta någon vecka eller två. Och det är väl det som är grejen med Stefan. Han är en otroligt bra fotbollsspelare. Utmaningen för mig är att få ut det från honom varje vecka på matchplanen.

Adu har varit en given startspelare sen han kom till AIK. Ville Norling väcka honom genom att placera honom på bänken?

– Nej, det var mer utifrån hur jag ville vinna matchen. Sedan är det alltid bra om spelarna känner att de måste jobba absolut max i varje situation i träning och i match för att säkerställa sin position. Därmed inte sagt att det gäller just Adu nu, men det är mer en generell grej som jag hoppas att alla spelare ska känna.

Henok Goitom var tillbaka i elvan mot Örebro efter att han fått sitta på bänken matcherna innan. I stället var Adu bänkad senast. Är du inte orolig för att rucka på hierarkierna i laget?

– Nej, jag drar mig inte en sekund för det. För att det är något som jag tror att vi behöver här. Vi behöver säkerställa att ingen är fredad och att ingen ko är helig. Vi ska leverera från här och nu och det är en avvägning för mig med kontinuitet mot att heller inte dra mig från att förändra om jag tycker att det är det bästa för laget.

Centertanken Kolbeinn Sigthorsson är ännu inte redo för spel men även utan honom besitter AIK en stark anfallsuppsättning – speciellt efter att Jack Lahne anslutit på lån i ett sent skede.

Både Goitom och Obasi har fått börja matcher på bänken. Är det inte lätt att sådana meriterade spelare börjar muttra? 

– I fallet Obasi så var han inte kapabel till att starta senast på grund av en underkroppsproblematik. Så det var lite annorlunda. Men både ja och nej. Mitt jobb är att tillsammans med spelarna säkerställa både resultat och utveckling. Är det så att det hanteras på rätt sätt så är det till fördel. Är det så att jag slarvar och inte behandlar spelarna med den respekt som de förtjänar så kan det vara negativt.

– Sen är det alltid så att det finns en risk att du som spelare hamnar utanför laget för länge och värderingen då blir att det kanske är bättre att söka sig någon annanstans. Men bara för att du sitter på sidan i fem-sex matcher så behöver inte det vara en sanning. Är det fråga om längre perioder, typ en halv säsong, då ska man kanske fundera lite mer.

Hur har det varit att ha lagkaptenen på bänken?

– Inte optimalt. Som tur är så är Henok ett fullblodsproffs som visat hur du agerar om du hamnar utanför. Förra året så var mycket av det som Henok retoriskt pushade gänget för att alla ska vara med och bidra. När han själv hamnar utanför så var det lite, antingen tomma ord, eller så menar du det du sa i fjol. Nu har du en chans att visa det och det är precis vad han har gjort. Det var inte bara ord utan det finns en botten bakom där han verkligen menade det.

Jack Lahne har redan fått göra avtryck med ett mål. Vad säger du om hans inledning?

– Jag tycker att han gjort det jäkligt bra. Där handlar det om att jag tillsammans med övriga spelare ska försöka hitta arbetsbeskrivningar i spelet som passar så bra som möjligt för den spets som han har. Det är väl min utmaning.

En del tycker nog att det är konstigt att en inlånad spelare på korttidskontrakt går före ett namn som Goitom?

– AIK ska vinna så många matcher som möjligt. Finns det en kontinuitet i att Jack har ett femårskontrakt och därav spelar, så absolut, men är det så att det är fem månader och han spelar för att han har en sån otrolig spets och bidrar med det, så då får det vara så. Allting handlar om prestation och hur duktig du är.

Spelmässigt, vad är du mest nöjd med så här långt på säsongen?

– Jag tycker väl någonstans att vi har riktat in hur vi ska utvecklas och vad som är vägen framåt. Vi kunde konstatera att vi i cupen var ganska statiska. Det var generellt grått. Insikterna i vad vi behöver göra, både nya och gamla, och identifiera nya spelares instinkter för att få ut mer av materialet. För materialet är långtifrån detsamma. Det har en spets men det är inte alls samma nyanser i det. Det är väl där jag känner att den stora fördelen är att vi tillsammans nu vrider på det på olika sätt för att få ut mer av varandra. Den flexibiliteten är det som jag upplever som det mest positiva just nu.

Du pratade om att släppa på offensiven mer i år. Upplever du att ni har gjort det som du hade önskat?

– Nej, inte förrän andra halvlek mot Sirius och nu sist mot Örebro faktiskt. Nej, det har vi inte. Vi har inte lyckats, och det är det jag menar, vi behöver hitta utveckling och kraft på ett annat sätt än från vårt ”bread and butter” de senaste två och ett halvt åren.

Ser du någonstans att 3-5-2 kanske inte är den bästa uppställningen för gruppen du har nu?

– Ja, absolut. Eller absolut. Vi är i ett läge där vi behöver få ut mer av individerna och det blir någonstans primärt. Balansgången mellan det och kontinuitet är det som jag behöver hitta rätt i.

Öppnar du för att skifta om det inte fungerar som du vill?

– Jag säger egentligen ingenting annat än att om du läser in det vi gjorde sista matchen så är det inte alls i närheten av det vi gjorde innan. Det var inte på det sättet som vi agerat de senaste två och ett halvt åren. Redan där har vi börjat justera och redan mot Sirius så spelade vi på ett helt annorlunda sätt än vad vi gjort tidigare. Så den processen ser du redan.

Kantspelet med Sundgren och Lindkvist har fått en del kritik för att det inte händer tillräckligt mycket. Vad säger du om det?

– Jag tycker att Rasmus har spelat upp sig på slutet. Sundgren är en av de som var absolut vassast i fjol. Han har en bit kvar till det men han är fortfarande jätteviktig för oss. Han behöver stöttning och pushning av publiken för att komma tillbaka dit när han maxpresterar. Och då snackar vi ändå om en spelare som gör det bra men som publiken har så jävla höga krav på för att de vet hur duktig han är. Då är det lite av vår gemensamma uppgift att få upp honom på den nivån där han får ut max av sig själv.

Just Sundgren uppges mer eller mindre klar för grekiska Aris Thessaloniki i sommar. Men att en av Norlings absoluta favoriter snart kan vara borta stör honom inte.

– Jag lever med det (rykten) om spelare hela tiden. Är det inte Sundgren så är det någon annan så det är inget som jag är någon rookie på att hantera direkt.

Fem poäng på fyra matcher. Är poängskörden okej eller hade du hoppats på mer?

– Det är klart att när det blir så snöpligt som mot Örebro. Så är det… samtidigt kanske vi måste ta de smällarna för att fatta rätt beslut framåt.

Hur ser analysen av Häcken ut. De gjorde en mindre bra insats mot Djurgården sist.

– För mig så är den insatsen fortfarande bra och det säger mer om Djurgården som imponerar stort på mig. De körde över Örebro totalt som vi gick och förlorade mot och de lyckades hålla stången och vinna mot ett Göteborg som just nu är otroligt starka. Sen går de och vinner borta mot Häcken som inte många gjort. Det var väl bara något lag som gjorde det förra året. Det imponerar mycket och det säger kanske mer om Djurgården än om Häcken för de mötte ett av Sveriges absolut bästa lag just nu.

– Vår utmaning blir att möta ett väldigt bra Häcken. De har börjat bra, gått till cupfinal och har nog känslan i gruppen att i år så har vi chansen att vinna det här. Att vi har fått behålla våra bästa spelare och haft en kontinuitet på tränarsidan.

Paulinho verkar saknas. Är det en fördel ni kan dra nytta av?

– Att han är magsjuk och hur illa den är blir bara spekulationer. Vi räknar med att han spelar och spelar han inte så kommer någon annan att göra det i stället. Det finns många fina alternativ och vi förhåller oss till vad vi ser när domaren blåser igång matchen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15