Hammarby har gjort en av årets störst rubricerade affärer när man tog Vidar Örn Kjartanson. Men den isländske stjärnan är inte okomplicerad för Nikola Djurdjic.
”Nu får Djurdjic agera lite i ”allt-i-allo” eftersom Kjartanson bara är renodlad striker. Det gör Djurdjic bra, men innebär att man inte får ut lika mycket av honom i offensiven”.

Det är en stormatch som väntar i Malmö i kväll. Över 18 000 sålda biljetter gör att det drar mot utsålt på Stadion denna gång.
Och det är ett möte med en hel del laddning i. Inte minst har båda klubbarna öppnat småskakigt, liksom hur Hammarby så otroligt snöpligt förlorade Europaplatsen till just skåningarna i den sista omgången i fjolhöstas.

FotbollDirekts Patrick Ekwall har sett båda klubbarna vid flera tillfällen under våren och ser så här på aftonen som ligger och väntar.

Vad talar för att MFF stabiliserats efter den tunga starten?
– Lite av varje, om man nu kan tala stabilitet efter två raka vinster för allsvenskans storfavorit. Men matchen mot Sirius var väl ett typexempel på hur ett bra lag når framgång i längden. Att spela halvbra men ändå åka hem med en relativ säker trepoängare.

LÄS: EKWALL – ”DET HAR GJORT HAMMARBY TILL ETT SÄMRE LAG”

Näst intill samma lag som senast mot Sirius. Dock ser det öppet ut mellan Rakip och Traustason. Vem föredrar du?

– I nuläget ser Traustason bättre ut, sett till vad jag har kunnat utröna av matchspel. Men uppenbart att Uwe Rösler vill få igång Rakip, han behöver matcher.

Hur mår Hammarby?
– Efter segern senast mot AFC så tror jag att de mår en aning bättre än innan. Den segern kan ha betytt mycket i läge som snabbt kan bli ”kris” i en utsatt position.

Bajen ett sämre lag, Kjartanson-värvning påverkar Djurdjic negativt. Detta i din senaste krönika. Hur menar du?
– Jag menar att bägge är klasspelare, men på samma position. Nu får Djurdjic agera lite i ”allt-i-allo” eftersom Kjartanson bara är renodlad striker. Det gör Djurdjic bra, men innebär att man inte får ut lika mycket av honom i offensiven. Framförallt är han ju en mästare på att styra presspelet – kanske bäst i hela allsvenskan – och det blir lite mer invecklat nu, när Kjartanson ligger före honom i planen. Jag tycker inte det nödvändigtvis gör Hammarby till ett sämre lag, men deras stora stjärna är inte lika bekväm i den rollen, vilket påverkar.

Vilken enskild spelare totalt sett, båda lagen, har så här gjort starkast intryck på dig?
– Oj. Den var svår. Jag tycker att Eric Larsson och Oscar Lewicki löst Malmös försvarsproblem överraskande bra. Och jag tycker att Jeppe Andersen/Bojanic varit en fin formula på mitten för Hammarby, även under långa stunder mot Helsingborg. I övrigt har det varit väldigt mycket som förväntat.