Foto: Bildbyrån

Vladimir Rodic fick gult kort efter ett utfall mot linjedomaren när Hammarby mötte Kalmar den 7 april. Domarteamet anmälde sedan Rodic till disciplinnämnden. I dag beslutar nämnden kring Rodic – det gula kortet kan förvandlas till en avstängning mot Malmö FF på onsdag. Utöver det så finns det även en anmälan mot Hammarby som klubb.
– Det är två separata anmälningar, säger nämndens vice ordförande Erlend Stavehaug till FotbollDirekt.se.

Hammarby-Kalmar fick ett turbulent slut när Nikola Djurdjic gjorde 2-1 på övertid, men vinkades av för offside av assisterande domaren Daniel Gustavsson. Avbytaren Vladimir Rodic sprang fram mot Gustavsson, skrek och gestikulerade. Det ledde till ett gult kort från huvuddomaren Mohammed Al Hakim – Rodic alltså varnad som avbytare.

Efter matchen så var Al Hakim mest upprörd över att repriser av det mål som dömdes bort visades på storbildsskärm inne på Tele2 Arena. Något som han menade fungerade som uppviglande mot både publik och spelare, och som kan ha triggat Rodic att springa fram till Gustavsson.

Dagen efter matchen meddelade Al Hakim för FotbollDirekt att han tänkte anmäla det hela – då med fokus på reprisbilder på arenan.

– En anmälan kommer byggas främst på att man visar repriser på storbilds-tv av en tajt situation i 93:e minuten och att det kastas in grejer från läktaren. När sådant sker så ska matchdelegaten skriva det i sin rapport men vi kommer också ta upp det i vår anmälan, sade Al Hakim till FD den 8 april.

Men kort efter det så framkom att han även skulle anmäla Rodic. I samråd med domarchefen Stefan Johannesson hade han kommit fram till att man skulle anmäla Hammarbyspelaren till disciplinnämnden.

Det har sedan dröjt med ett beslut kring Rodic, delvis för att disciplinnämnden behövde få in kompletteringar. Det har enligt vad FD erfar handlat om att man först velat pröva fallet med Rodic som tävlingsärende enligt tävlingsbestämmelserna, kapitel 7 paragraf 6: ”Prövning av domares beslut”. Där man kan anmäla till disciplinnämnden för att pröva om en ändring av ett ”domarbeslut som är uppenbart felaktigt”.

Men anmälan har istället gjorts som ett bestraffningsärende. Aktörer i en match kan anmälas enligt RF:s stadgar, enligt kapitel 14. paragraf 2, punkt 7. Där står att bestraffning kan ådömas….

”den som under eller i samband med tävling, uppvisning eller träning eller med anledning av något, som därunder förekommit, demonstrerat, uppträtt förolämpande eller på annat sätt otillbörligt mot deltagare, funktionär eller åskådare eller visat ohörsamhet mot funktionärs anvisningar eller föreskrifter”.

Det hela behandlas i dag av disciplinnämnden. Och ärendet är anmält som bestraffningsärende. Det bekräftar nämndens vice ordförande Erlend Stavehaug.

– De har anmält det enligt RF:s stadgar. Det var ett av de klargöranden som behövde göras, om det var anmält som tävlingsärende eller som bestraffningsärende. Det är alltså anmält som ett bestraffningsärende, säger han till FD.

– Det är under behandling, ett beslut kommer i dag. Jag skulle tro att det blir känt för allmänheten under dagen imorgon. Det är kansliet som ska expediera det och skicka ut det, så jag kan inte svara säkert. Men det ska komma ut så fort som möjligt i och med att det är tätt med matcher nu.

Hammarby möter Malmö FF på onsdag, och det är viktigt att föreningen får veta i så god tid som möjligt oavsett vilket beslutet blir säger han.

– Ingen ska behöva få ett överraskande beslut kort innan match, utan man ska få veta i så god tid som möjligt, det är alltid ambitionen.

Utöver det så har också Al Hakim anmält Hammarby som förening. Det finns alltså två separata anmälningar.

– Det finns en anmälan mot Hammarby som förening, och den kommer behandlas under vårt ordinarie möte i morgon.

Att den behandlas först under ordinarie möte handlar om att det inte är ett lika brådskande ärende som det med Rodic, då det inte berör kommande matcher. Huruvida anmälan handlar om att man visat reprisbilder på målet vill han inte kommentera:

– Nej jag vill inte gå in på detaljer i anmälan, det jag kan säga är att det är två separata anmälningar och bägge är bestraffningsärenden.