Det kanske har med åldern att göra eller så kanske jag är något på spåren här men det blir verkligen mer, och tidigare, av allt. Tabellen ska tippas i januari, efter tre spelade omgångar är vissa lag betecknade under kategorier som ”FIASKO”, ”KRIS” eller ”KATASTROF”. Några är det motsatta: ”SUCCE”, ”TOPPLAG” och ”TITELKANDIDATER”. Med 78 poäng kvar att spela om. 

Det är givetvis så att det finns tendenser som säkert kommer att hålla i sig. Jag är inte så mycket för att gräva i arkiven efter exempel men några färska exempel jag tänker på är, titta på som exempelvis Gais som i fjol överraskade stort cupspelet i fjol men sedan fick problem i serien. Malmö FF vars första del av fjolåret gick rakt ner i diket men som ändå knep en tredjeplats. Hammarby som ledde serien länge, hade Europaplats fram till den sista omgången men slutade fyra.
I år har vi (ja, jag inkluderar mig själv där) efter fyra omgångar satt frågetecken för flertalet lag och hyllat minst lika många. ”Problemet” är att det återstår så ohyggligt mycket fotboll att spela och vi vet hur det kan svänga väldigt snabbt.

Jag är inte ute efter att bortse från tendenser eller inledningar som gått bra eller dåligt men någonstans saknar jag sans och balans, och då är det främst supportrar och media som slår på stora trumman jag syftar på. De som jobbar i klubbarna har tack och lov (förhoppningsvis) lite mer is i magen.

***

När det drar ihop sig inför seriestart så hör det till att tippa tabellen, ja sluttabellen alltså, bara det säger sig själv. Vi har förra året att ”gå på”, vi har transferfönstret (som ännu är öppet när serien startar) och vi har träningsmatcher och Svenska cupen.
That’s it.
Med det ska man ”veta” hur det ser ut ungefär sju månader senare inklusive ett sommarfönster där många av de bästa spelarna är föremål för flytt till andra ligor.

Tro fan att det blir fel.

***

Det är kul att tippa, gissa och försöka ana vart säsongen ska ta vägen för alla lag, det är inget snack om det och det hör som sagt till. Det jag har svårt för är att det liksom eskalerar och blir omöjligt att förhålla sig till när det svänger (för det kommer det att göra).

***

I dagens allsvenska tabell är det givetvis absolut värt att ”höja på ögonbrynen” av några anledningar. Det sagt utifrån vad jag själv tror hur tabellen kommer att se ut vid middagstid (om ni brukar äta runt 17.00) den 11 november.

  • Djurgårdens fina start och framför allt segern på bortaplan mot BK Häcken med en kraftigt decimerad trupp. Det som kan oroa är att skadehistoriken verkar förfölja tränarduon Bergstrand & Lagerlöf från tiden i Sirius. Över tid blir det svårt (omöjligt) att hålla sig kvar i toppen om det fortsätter.
  • Att ovan nämnda IK Sirius vunnit 50% av sina fyra matcher är över snittet av vad de kommer att göra sett över säsongen.
  • Kalmar FF som har hittat rätt från start med en frisk Rasmus Elm

***

I övrigt skulle jag inte säga att det är värt att hetsa upp sig allt för mycket redan nu. Det vi sett hittills är ju ingenting av vad vi vet om två månader. Det som är intressant är att vi redan nu går in i en intensiv period där både omgång 5 och omgång 6 spelas inom en veckas tid, bara det kommer att innebära stora skiftningar placeringsmässigt då det i dagsläget inte skiljer mer än sex poäng mellan negativt kval och serieledning.

***

Omgången som avslutas idag (IFK Göteborg – Helsingborg) har bjudit på både väntade och oväntade resultat, men prestationerna ligger närmare förväntningarna.

  • IFK Norrköping vann planenligt mot Falkenbergs FF men ”bara” med 4-3. Försvarstappet av ”Ante” Johansson är förväntat svårt att fylla och kommer att ta lite tid.
  • AIK fick åka från Örebro utan poäng vilket i sig är överraskande, men AIK har inte sett lika solida ut som ifjol och man letar fortfarande efter rätt balans i sin startelva. Den kommer man att hitta tids nog.
  • Hammarby slog AFC Eskilstuna vilket var både rättvist och förväntat. Det är ännu inget fullt fungerande Hammarby men segern lär göra stor nytta inför kommande uppgifter.
  • Omgångens största utropstecken, om man nu ska plocka fram det, måste vara den redan nämnda Djurgårdens seger borta mot BK Häcken. Stora bekymmer med sjukdomar och skador gav en startelva jag inte tror någon hade kunnat förutse men en i princip helt fläckfri prestation gav en stark seger mot ett för dagen lamt BK Häcken.

***

Det är klart att allsvenskan ska hyllas och hypas så mycket som det går men det får inte gå inflation i att vända kappan efter vinden efter varje omgång. Alla är vi ”experter” och mer eller mindre initierade men då måste vi påminna oss själva om hur lång en säsong faktiskt är.

Det är ok att tycka att jag är tråkig eller att jag har helt fel, men alla eventuella klagomål behandlas tidigast den 12:e november 2019.