Foto: Bildbyrån

Polisen i Sundsvall har tagit ett drastiskt beslut. Nu förbjuds OH-tifon på Gif Sundsvalls hemmamatcher. Från och med nästa hemmamatch mot Kalmar så får inte Giffarnas supporterklubb Patronerna att köra OH-tifon på läktaren.
– Vi har aldrig hört eller varit med om något liknande de här 20 åren vi varit aktiva, säger Patronernas ordförande Emma Asp till Sundsvalls Tidning.

Gif Sundsvalls supportrar får alltså inte längre göra OH-tifon på läktaren. Med andra ord, inga större flaggtifon – det har lagts som ett krav i polistillståndet och det gäller omgående.

Ett polisbeslut som väcker starka reaktioner, och Patronerna har fått stor stöttning från andra lags supportrar runtom i Sverige.

Patronernas ordförande Emma Asp är mycket förvånad över ett beslut som tycks ha kommit som en blixt från klar himmel.

– Min första reaktion var att jag blev chockad. Framförallt för att det inte varit någon dialog. Hur ska det här bli? Vad är blir nästa steg för läktarkulturen. Vi har aldrig hört eller varit med om något liknande under de här 20 åren vi varit aktiva. Vi är oroliga för hur det ska bli, säger Asp till Sundsvalls Tidning.

– Kommer de ta bort andra flaggor, förbjuda vad vi ska sjunga, kommer ståplats att reduceras? Varför ska man ta bort det här som är lagligt? Vi lägger ner enormt mycket pengar på tyg, plast och flaggor och lika mycket tid för att måla. Att kalla det brottsverktyg när vi gör det endast för att hylla GIF Sundsvall, som vi älskar … Jag tycker det är väldigt konstigt att ta bort OH-flaggor som är lagligt för att komma åt något som är olagligt.

Polisen i Sundsvall har ännu inte uttalat sig om beslutet. Men nyligen så fick ett uttalande från Fredrik Carlstedt, utredare i Göteborg, stor uppmärksamhet. Han ansåg att man skulle begränsa tifon, genom att förbjuda just OH-tifon. Detta då supportrar skulle kunna använda pyroteknik i skydd av de stora OH-flaggorna. Det är möjligt att det uttalandet triggat polisen i Sundsvall att ta det här beslutet.