Nyheter

PÅ FD: Säkerhetschef om polisens tifo-förbud – ”Kan inte påverka”

ANNONS

Polisen förbjuder OH-tifon i Sundsvall – det stod klart i dag. Gif Sundsvalls supporterklubb Patronerna får inte ha några OH-flaggor på sina hemmamatcher, med omedelbar verkan. Starka reaktioner i hela fotbolls-Sverige i dag.
– Nej, inte alls. Man måste hålla isär våra roller. Det är inte vi från förbundet, utan det är klubbarna som ska ha dialogen, säger fotbollsförbundets Per Eliasson till FotbollDirekt.se.

En nyhet som tog många på sängen i dag: Polisen i region Nord har beslutat att förbjuda OH-tifon på Gif Sundsvalls hemmamatcher. Inga större overheadflaggor får finnas på läktarna när Sundsvall spelar på NP3 Arena.

Nyheter för de allra flesta – inga indikationer på förhand om detta, och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Giffarnas supporterklubb Patronerna har fått stort stöd runtom i hela supportersverige, och många oroar sig nu för att polismyndigheter på andra håll i landet ska följa efter.

Syftet ska vara att försöka komma åt pyroteknik då man bedömt att OH-flaggor används som skydd för de som bränner bengaler. Under flaggan har man skydd att maskera sig och antända pjäserna.

Ett förbud mot större tifon, typ OH, var något som nyligen föreslogs av Fredrik Carlstedt, utredare i Göteborg. Det i en artikel i GP där han kommenterade att polisen ännu inte lyckats identifiera en enda av de uppskattningsvis 70 personer som sköt raketer i samband med IFK Göteborg-Gais i svenska cupen. Ett sätt att komma åt problematiken skulle vara att förbjuda större tifon av OH-karaktär, ansåg han.

Det såg då ut som bara ett förslag av en enskild polis, men nu är det alltså verklighet i Sundsvall. Och enligt vad FD erfar så har flera polismyndigheter pratat ihop sig om detta. Det har funnits en samsyn kring att det här kan vara en väg att gå för polisen.

Såväl supportrar som klubbrepresentanter har rasat mot polisens förbud i Sundsvall, men hur ser förbundet på det hela? Förbundets säkerhetsgrupp organiserar arbetet för säkerheten inom hela fotbollen i Sverige. Allt från landskamper till cupmatcher, men också allsvenskan och superettan.

Per Eliasson är ordförande för säkerhetsgruppen – han beklagar om det inte funnits någon dialog mellan polisen och Gif Sundsvall kring detta.

– Jag har pratat i dag med Urban Hagblom, Sundsvalls sportchef. Jag pratade väldigt kort med honom. Men utöver det kan jag inte säga att jag är så insatt i det som nu hänt däruppe. Det här är en enskild polisenhet som har tagit det här beslutet, och hur dialogen skett, det är egentligen bättre att du frågar Gif Sundsvall om. Jag tror inte det skett i någon form av dialog på det viset. Jag tror det är viktigt att Sundsvall får uttala sig om det här. Jag har ingen bild av att det finns någon dialog, säger Eliasson till FotbollDirekt.se.

– Men är det så att det har brustit i dialogen någonstans, då är det bara att beklaga. Det är oerhört viktigt. Jag tror det är oerhört viktigt att det finns en dialog mellan klubb och polis när det gäller tillståndsdelarna. Att man gör gemensamma riskbedömningar kring arrangemangen och också diskuterar hur tillståndet ska utformas. Och att man sedan också följer upp det, pratar om ”hur gick det här, var det här en adekvat åtgärd, bör vi ändra på någonting?” Och så vidare. Att man gör gemensamma riskbedömningar kring arrangemangen och också diskuterar hur tillståndet ska utformas. Och att man sedan också följer upp det.

Har ni i förbundet haft någon dialog om det här med polisen, om den här åtgärden? I möten tidigare exempelvis?

– Nej, det har vi inte. Vi har inte haft någon dialog med polisen om de här sakerna, utifrån just den här matchen. Utan här har polisen såvitt jag förstått det bedömt en händelse från Sundsvalls förra hemmamatch, där man ansett att man inte följt de riktlinjer som satts upp i tillståndet och att man nu väljer att sätta upp det som ett krav i tillståndet.

Men har ni känt till att det här kan ha varit på gång, på något eller några håll?

– Polisen har här tittat utifrån deras perspektiv, hur man ska minimera användning av pyroteknik. De kan se det som en del av pyroteknikanvändning, att man bränner bengaler under flaggor. Då har de i det här fallet valt den här åtgärden. De har jobbat med många olika åtgärder tidigare, som publikneddragningar till exempel.

– Det är fortfarande polisen som ska göra den bedömningen, utifrån sin tillståndsgivning. Så det är ingen som kan säga att den här frågan inte har varit uppe tidigare, den fördes inför några matcher förra året. Där brandmyndigheten sent inpå matcherna, dagarna innan, lyfte frågan. Då ledde det inte till att skrevs in som krav i tillståndet, men det har varit uppe för diskussion. Sedan är det som sagt alltid polisen som tar beslutet.

Så förbundet kan inte påverka det här?

– Nej, inte alls. Man måste hålla isär våra roller. Det viktigaste här är att vi kan ha en dialog om tillstånden mellan polisen och klubbarna. Om man nu sätter ett krav utifrån vad det nu kan vara, publikneddragningar eller den här åtgärden som man beslutat om nu. Då är viktigt att man sätter sig ner efteråt, att ”vad blev konsekvensen?”

– Och det är inte vi från förbundet, utan det är klubbarna som ska ha dialogen. Det är ju så inte bara vad gäller idrott utan vilket arrangemang som helst; Polisen ställer krav på den som har en offentlig tillställning, som behöver tillstånd. Den som ska arrangera kan inte säga vad som ska gälla angående ett tillstånd, så fungerar det inte. Däremot är det viktigt att man kan ha en dialog om det. Men det är polisens beslut.

Även om ni inte kan påverka det… hur ser du/ni från förbundet på det, att man tar till den här åtgärden? 

– Många av de här fantastiska tifona som finns på matcherna, de är oerhört stämningshöjande. Men det är samtidigt en brandfara som brandmyndigheten har påtalat, när man bränner bengaler i närheten av flaggor. Men det är inte vår roll att föra den dialogen. Jag har djup respekt för att människor reagerar på det här. Men vi kan inte påverka det. Vi kan ha en uppfattning om att man diskuterar det här på ett konstruktivt sätt. Sedan kan man fortfarande tycka det är fel, men det är till syvene och sist polisens beslut.

– Det är det som är olyckligt, att man inte kan ha en dialog om de här sakerna. Vi har 480 matcher i Allsvenskan och superettan, de har olika förutsättningar allihopa. Det var likadant med den här visitationsdelen, då började man diskutera att det var olyckligt och så vidare. Men det var inte tanken att det skulle tillämpas i varje match, och det har det inte gjort.

Det är det som många nog misstänker nu, att Sundsvall som en mindre klubb här fungerar som en testballong, och att det här förbudet kommer sprida sig. Det är nog inte många som ser Sundsvall som den klubben med mest pyroteknik, om det är nu är det man är ute efter att få bort?

– Som du säger, Sundsvall är kanske inte den klubb som har mest pyroteknik på sina matcher. Men för mig är det fortfarande viktigt att tillstånd sker enligt en samsyn. Och man har gjort en bedömning att det här är en åtgärd som är adekvat i det här fallet. De gör det utifrån sitt tillståndsperspektiv. De har en bild av hur man ska jobba. Vi kanske har ett annat synsätt. Men det är inte vi som skriver arrangörstillstånden.

– Men har man en dialog så blir det ingen som blir tagen på sängen. Den diskussionen önskar man att den fanns innan, under och efter matcherna. De är en myndighet, de ger ett tillstånd enligt vissa parametrar. Sedan önskar man givetvis att det finns en dialog och uppföljning i efterhand, att om det inte fungerat så säger man, ”nej men den här åtgärden gav ingenting, det blev tvärtom”. Då måste polisen i dialog med klubbarna se över det här och ändra igen. Det här är inget som ligger fast utan det ska göras en bedömning från match till match.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0