• Publicerat 18 april
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Igår kom beskedet att polisen i Sundsvall förbjuder så kallade OH-flaggor under Giffarnas hemmamatcher. Ett beslut som väcker känslor i supportersverige. 
”BF står bakom Patronerna i denna fråga. I kampen mot en allt mer repressiv och oresonlig ordningsmakt är vi alla lika”, skriver Bajenfans i ett inlägg på Instagram.

Det var under onsdagen som Gif Sundsvalls supporterförening Patronerna nåddes av beskedet att polisen framöver inte kommer att tillåtet att målade banderoller eller så kallade OH-flaggor (over head-flaggor) används på NP3 arenas läktare.

Förbudet ska motverka att sådana tygstycken som dras över publiken kan användas som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling.

En motivering som Patronerna inte köper:

”Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla ”brottsverktyg”. Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat”, skriver supporterföreningen i ett instagraminlägg.

Förbudet kommer att gälla direkt under lördagens hemmamatch mot Kalmar och kommer att finnas med säsongen ut om inget nytt beslut fattas. Patronerna kommer därför att visa sitt missnöje med hjälp av en planerad manifestation mot Kalmar. Ett stort flaggtifo kommer att arrangeras vid matchstart samtidigt som resterande fans på arenan uppmanas ta med sin halsduk till mötet. Sedan kommer mönstret att brytas, de aktiva supportrarna kommer likt derbyt mellan AIK och Djurgården 2011 vara tysta de första tio minuterna.

”Denna manifestation ska pågå från att domaren blåser för avspark till matchminut 10. Detta för att visa vad effekten av en kvävd läktarkultur kan leda till. Att den endast pågår i tio minuter beror på att vi inte vill att spelarna ska lida av detta beslut. Efter matchminut 10 räknar vi med ett jävla hålligång. Vår uppgift är och har alltid varit att stötta GIF Sundsvall”, skriver Patronerna.

Nu visar även flera tunga fotbollsprofiler och supporterföreningar sitt stöd för Patronerna, däribland landslagspelaren Pontus Jansson: