Foto: Bildbyrån

Hammarby sålde Björn Paulsen till tyska Ingolstadt i januari. Den danska försvararen har direkt visat framfötterna i sin nya klubb. Men det går tungt för laget, och nedflyttning till tyska tredjedivisionen är nära – något som öppnar för att han lämnar klubben? 

Björn Paulsen kom till Hammarby inför säsongen 2017, och han blev direkt en viktig pjäs i Bajens nya lagbygge. Första säsongen blev det hela åtta mål från den danska försvararens sida. då han användes på flera olika positioner, bland annat offensiv mittfältare.

I fjol fick Paulsen en mer renodlad försvarsroll, där han alternerade mellan mittback och ytterback.

Det blev totalt 58 matcher och 13 mål på två allsvenska säsonger för Paulsen, som hade ett treårskontrakt med Hammarby. Den här säsongen skulle alltså bli tredje kontraktsåret.

Årets vinterfönster således sista chansen för Bajen att tjäna betydande pengar på Paulsen, och den 7 januari stod det klart att han sålts till 2.Bundesligaklubben Ingolstadt.

Där har han direkt tagit en ordinarie plats i ett lag som kämpar för sin överlevnad i andradivisionen. Det var också en anledning till att man värvade Paulsen. Han var en av flera värvningar som gjordes för att räta upp situationen för Ingolstadt, som låg i botten av tabellen.

Elva matcher har spelats sedan dess, och Paulsen har startat samtliga och han har även gjort två mål. De första nio matcherna startade han som högerback, de två senaste som mittback.

Ingolstadt tog tre segrar på de fyra första matcherna som Paulsen spelade. Därefter har det gått tyngre för klubben, med fem raka förluster. Därefter en trepoängare och nu senast ett kryss för klubben.

Men det är fortsatt tufft tabelläge. Ingolstadt ligger fortsatt näst sist i tabellen, på direktplats ner till tredjedivisionen. Det är fyra poäng upp till Magdeburg som ligger på kvalplats, och sju poäng upp till Sandhausen som är på 15:e plats och säker mark i tabellen.

Med andra ord så måste Ingolstadt börja ta trepoängare samtidigt som bottenkonkurrenterna förlorar sina. Det är fem omgångar kvar där den närmaste matchen spelas borta mot tabellnian Arminia Bielefeld nu på söndag.

Björn Paulsen skrev kontrakt med Ingolstadt till och med sommaren 2021. Frågan är vad som händer om klubben åker ur 2.Bundesliga – huruvida Paulsen har en klausul i kontraktet som gör att han kan lämna vid degradering är okänt. Men sannolikt är det så med tanke på att klubben låg på nedflyttningsplats redan när han skrev på för dem i vintras.