SUPERETTANBLOGG MED FD:S LENNART SANDAHL.

Tre omgångar har passerat och det är dags för en första reflektion – och självrannsakan. Varbergstränaren Joakim Persson överraskar återigen med en namnsvag trupp. Hyperfavoriten Halmstad är inte så bra som jag trodde, Frej får det lika tufft som jag trodde och Örgrytetipset kan mycket väl spela i Allsvenskan 2020.

Medias tabell inför säsongen:

Min tabell inför säsongen:

1. Halmstad
2. Örgryte
——
3. Jönköpings Södra
——
4. Brommapojkarna
5. Öster
6. Trelleborg
7. Brage
8. Gais
9. Degerfors
10. Dalkurd
11. Syrianska
12. Mjällby
——
13. Norrby
14. Västerås
——
15. Varberg
16. Frej

Tabellen efter tre omgångar:

1. Varberg
2. Degerfors
——
3. Örgryte
——
4. Brage
5. Gais
6. Norrby
7. Västerås
8. Brommapojkarna
9. Öster
10. Mjällby
11. Jönköpings Södra
12. Halmstad
——
13. Syrianska
14. Trelleborg
——
15. Dalkurd
16. Frej

Om vi börjar med dunderfavoriten Halmstad – med Andreas ”Ante” Johansson i laget så går det inte annat än att kritisera säsongsstarten. Halmstad har ett kanonlag på pappret och målsättningen med allsvenskt spel bara ska uppfyllas. Allt annat är ett fiasko. Men starten på Superettan har onekligen varit kass. En kämpaseger borta mot Jönköpings Södra (0-1) följt av förluster hemma mot Örgryte 1-3 och borta mot Brage med 2-0. Ge detta två-tre matcher till utan resultat och jag tror att tränaren Igor Krulj kan få lämna klubben. Trist i så fall, då det är en gammal HBK-spelare med hjärta för laget och stan. Till helgen väntar nykomlingen Syrianska som stod för en jätteflopp mot Varberg senast (1-5) och visade upp ett försvarsspel som inte håller ens på division 1-nivå. Den bataljen vill Krulj garanterat inte tappa poäng i.

***

Just Varberg (serieledare med full pott!) förtjänar all beröm. En förening som var nära att gå i konkurs, klarade sig kvar efter tufft underläge i kvalet mot Oskarshamn och som i år fortsatt bygga sitt lag på ett smart lågbudget-sätt. Spelare som Albert Ejupi, Astrit Seljmani och Perparim Beqaj är skickliga spelare och tränaren Joakim Persson har fått Varbergsspelarna att jobba stenhårt för laget. Efter nio poäng av nio möjliga känns det som att jag kan ha varit snett ute med att placera Varberg på nedflyttningsplats. Att tvåan Degerfors fått en så bra start förvånar också, men vi ska nog inte räkna med något av dessa två lag att slåss i toppen efter sommaren.

Tuff match för Varberg nu mot Brommapojkarna – som skriker efter poäng efter en svajig start.

***

Skön, skön seger för Jönköpings Södra och Andreas Brännström sist mot sin förra klubb Dalkurd. Det behövde smålänningarna som truppmässigt absolut ska kunna slåss om de ädla valörerna. Men den största snackisen från matchen var gräsplanen som lämnade mycket övrigt att önska. Segermålet, matchens enda, var ganska talande för den (icke) fotboll som publiken bjöds på.

 

Ailton Almeida är INTE slut som artist. Det visade han för två omgångar sedan mot Halmstad där Öis tog en meriterande seger. Med Joel Qwiberg in som erfaren superettanspelare från San José i MLS så fick Öis in ytterligare kvalitet som jag tror kommer räcka hela vägen. Sen och njut av AIlton, brassen som ju var så bra i klubben 2004-2006 innan han gick till FC Köpenhamn och vidare ut i världen. Nostalgiskt att se hans fina fötter på svensk mark igen.

Målet mot HBK


…Och assisten andades klass

 

***

Blytungt går det för Hammarbys samarbetsklubb IK Frej. Tre förluster på tre matcher varav en av dessa med 0-3 hemma mot nykomlingen Syrianska. Frej har ett par stöttespelare som Daniel Sliper, Kim Skoglund (ny från Gif Sundsvall) och Bajenlånet Marcus Degerlund. Men truppen är tunn och många spelare är väldigt orutinerade på den här nivån. Jag har svårt att se hur Frej ska få ihop allt nytt med tanke på hur tufft och svårspelat det är att vara i Superettan – där många lag på den nedre halvan lever mycket på sin fysiska fotboll.

****

Omgång 4 ser ut så här

Fredag

Gais-Brage

Två lag som öppnat säsongen bra/helt okej. Gais försvar har dock darrat en del och jag tror att Brage får med sig poäng här.

Lördag

Degerfors-Örgryte

Två lag på sju inspelade poäng. Att komma till Stora Valla och plocka tre pinnar är aldrig lätt. Men Örgryte har ett bättre lag och Degerfors utdelning måste avstanna snart.

Söndag

Norrby – Jönköpings Södra

Det här tror jag är en match som J-Södra ser som oerhört viktig. Konstgräs på Borås arena bör passa den fotbollen som Brännström vill att hans lag ska spela. Jag förväntar mig att J-Södra styr och ställer här. Kanske lyckas man både spela bra och vinna den här gången?

Dalkurd – Mjällby

Dalkurd har en tunn trupp men där många namn känns igen. Ny tränare i Paul Olausson som behöver en trepoängare här för att gjuta mod i gruppen. Svajiga resultat med 0-0 borta mot Öster, 0-4 hemma mot BP och förlust i slutminuterna mot J-Södra. Detta är en oerhört viktig match för Dalkurd som sedan ska resa till Vångavallen.

Måndag 

Västerås – Trelleborg

Västerås har fått en fin start på säsongen. Men håller truppen över tid? Jag har svårt att se laget på den övre halvan faktiskt och Trelleborg kommer vara oerhört motiverat efter en mindre bra start med bara två poäng på tre matcher.

Halmstad – Syrianska

Med tanke på Halmstads favorittryck och Syrianskas kollaps mot Varberg senast så finns inget annat än att vinna här för HBK. Måstematch om man vill visa sig vara att lita på i toppen den här säsongen.

Frej – Öster

Inget roligt läge för Frej med tre raka torsk. Nu möter man dessutom ett kompetent Öster som efter tre raka kryss knappast kommer att ta lätt på den här uppgiften. Smålänningarna kommer för tre poäng, inget annat är godkänt.

Varberg – Brommapojkarna

Slutar Varbergs maxutdelning här? BP har ett namnkunnigt lag som jag tror kommer växa under säsongen.